Patronatele spun ca exista sperante pentru reducerea CAS in 2011, anunta Ziarul Financiar.
Reprezentantii patronatelor au declarat ieri, dupa discutia cu premierul Boc, ca au fost asigurati ca Guvernul va analiza, in a doua jumatate a anului viitor, varianta reducerii fiscalitatii pe piata muncii, inclusiv a contributiilor sociale, dar in functie de cresterea veniturilor si de negocierile cu FMI.
Tema intalnirii de marti seara dintre seful Guvernului si patronate a fost modificarea Codului muncii si proiectul Codului social.
Jumatate din consumul privat ocoleste TVA, informeaza Capital.
Desi incaseaza cam jumatate din sumele pe care ar trebui sa le colecteze din TVA, Guvernul nu gaseste solutii pentru a combate evaziunea, preferand taxarea mai impovaratoare a veniturilor existente.
Raportul dintre incasarile bugetului din taxa pe valoarea adaugata (TVA) si consumul privat, cu alte cuvinte, rata implicita de taxare, este de 10-12%, demonstrand ca circa jumatate din bunurile si serviciile vandute in Romania eludeaza plata taxei. Concluzia se desprinde atat dintr-o analiza a Comisiei Europene referitoare la sumele colectate de bugetele statelor membre, cat si dintr-un document al Consiliului Fiscal.
Aflati din Romania Libera Cum scapa sanatatea de pacientii fictivi.
Oficialii CNAS spun ca noua baza de date integrata a pacientilor le aduce economii de 39 milioane de euro anual. Medicii de familie critica insa eficacitatea noului sistem.
Romania avea nu mai putin 27 milioane de pacienti pe listele medicilor de familie , cu sapte milioane mai mult decat numarul real de asigurati, inainte de introducerea sistemului informatizat de sanatate.
Cifrele au fost avansate de presedintele Traian Basescu la lansarea noului sistem, menit sa elimine raportarile duble de pacienti si frauda din sanatate.
Statul roman da 60 mil. euro pentru salariile a 35.000 de preoti si dascali, scrie Gandul.
In timp ce salariile bugetarilor au scazut in acest an, statul va aloca in 2011 mai multi bani pentru salariile preotilor. Potrivit Legii Bugetului de stat pe 2011, contributia statului la salarizarea personalului de cult va creste anul viitor cu 9,12 %, de la 227.856.000 lei la 248.637.000 lei, adica echivalentul a 59,2 milioane euro. Reprezentantii Secretariatului de stat pentru Culte spun insa ca diferenta este data de rectificarile aparute in cursul anului 2010. "Nu este vorba de o majorare, diferenta care apare tine de rectificarile care au avut loc in decursul anului. Numarul de posturi nu a fost suplimentat", a declarat pentru gandul Nicolae-Adrian Lemeni, secretar de stat la Secretariatul de stat pentru Culte. Pe de alta parte, in Legea Bugetului de stat se arata ca si contributia statului la salarizarea personalului neclerical - estimat la circa 20.000 persoane - va creste in anul 2011 cu 30%, ajungand la 1.958 mii lei.
Incidentele de plata au insumat 9 miliarde de lei, relateaza Financiarul.
Blocaj financiar si „inghetarea” creditarii, principalele cauze ale incidentelor de plata.
In 11 luni, valoarea incidentelor cu instrumente de debit inregistrate in banci se apropie de 9 miliarde de lei, ponderea cea mai mare, de aproape 94%, avand-o biletele la ordin. Comparativ cu perioada similara a anului trecut, sumele refuzate la plata de banci au crescut cu numai 3%, inregistrandu-se astfel o temperare a avansului, in conditiile in care in 2009 fata de 2008, in perioada ianuarie-noiembrie, majorarea a fost de 129%.
Comentarii articol (0)