Statul ignora anual posibile venituri reprezentand 26% din PIB (30 mld. euro), scrie Financiarul.
In ultimii ani se constata ca atat economia subterana, cat si restantele la bugetul national sunt in plina expansiune. Din calcule estimative reiese ca, in prezent, pierderile au ajuns la zeci de miliarde de lei, sume care trebuiau teoretic, sa intre in bugetul de stat. Din calculele realizate de Fin.ro reiese ca echivalentul este de 26% din PIB-ul pe 2010.
Arieratele si pierderile inregistrate de companiile de stat, plus economia subterana au costat bugetul de stat peste 132 de miliarde de lei, echivalentul a 31 de milioane de euro, potrivit unor calcule realizate de „Financiarul” pe baza cifrelor oficiale prezentate de autoritatile statului si de FMI.
Calendarul scumpirii gazelor. Primii care platesc tarife marite sunt patronii, titreaza Gandul.
In ceea ce priveste consumatorii casnici, situatia inca nu e clara. Atat oficialii Guvernului, cat si cei ai companiilor private spun ca populatia trebuie protejata.
Pretul gazelor ar trebui sa se majoreze chiar de anul acesta, cu doua cifre, spun oficialii unuia dintre principalii distribuitori si furnizori de gaze si electricitate din tara, E.ON Romania. Este de asteptat insa ca scumpirea gazelor sa nu ii afecteze in 2011 decat pe consumatorii industriali. Compania incearca astfel sa-si acopere pierderile din anii precedenti, cand a vandut sub costuri.
Aflati din Romania Libera Cine va mai primi credite de la banci.
Daca Romania va reveni la modelul de dezvoltare bazat pe consum, risca sa cada in dizgratia Europei. IMM-urile ar trebui sa devina tinta predilecta a bancilor.
Bancile ar trebui sa faca eforturi pentru a-si educa si fideliza clientii Intreprinderi Mici si Mijlocii, apreciaza guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu. „Consumul va creste, dar la cei care produc. Cei care vin cu cresteri de productivitate vor avea si cresteri de salarii si probabil, la sfarsit, va creste si consumul social", a declarat guvernatorul la un seminar pe teme economice.
Ce hibe ascund calculele deficitului bugetar, informeaza Capital.
In timp ce Guvernul se lauda ca a obtinut un deficit bugetar mai mic decat cel agreat cu FMI, institutia financiara atrage atentia ca nu au fost luate in calcul toate cheltuielile.
Deficitul bugetar din 2010, de 33,3 miliarde lei, a fost cu circa un miliard de lei mai mic decat tinta pe care Guvernul a stabilit-o cu Fondul Monetar International (FMI) prin acordul de finantare. Rezultatele bune ale executiei bugetare, dupa cum a declarat mini¬strul de finante, Gheorghe Ialomitianu, se datoreaza in primul rand majorarii TVA.
Exporturile, plus 28%. Ce va fi in 2011, relateaza Ziarul Financiar.
Exporturile au crescut anul trecut peste asteptari, cu 28% comparativ cu anul 2009, la 37,2 miliarde de euro, sustinute de cererea externa, insa perspectivele pentru perioada urmatoare nu sunt foarte favorabile, in opinia analistilor.
Desi au avut o evolutie buna in 2010, exporturile nu au reusit sa antreneze revenirea economiei care a continuat sa se zbata in recesiune, in absenta redresarii cererii interne.
Comentarii articol (0)