In cauza T-19/07, Curtea de Justitiei a Comunitatilor Europene a decis ca drepturile de autor si know-how-ul detinute de grupul Systran asupra versiunii Unix a programului informatic de traducere automata Systran au fost incalcate de Comisia Europeana. Astfel, Systran va fi despagubita cu aproximativ 12 milioane de euro.
Angajarea raspunderii extracontractuale a Uniunii este subordonata intrunirii mai multor conditii, si anume nelegalitatea comportamentului imputat unei institutii, caracterul real al prejudiciului si existenta unei legaturi de cauzalitate intre acest comportament si prejudiciul pretins.
Intre 22 decembrie 1997 si 15 martie 2002, societatea Systran Luxembourg a adaptat, sub denumirea EC-Systran Unix, programul sau informatic de traducere automata Systran-Unix la nevoile specifice ale Comisiei in acest domeniu.
La 4 octombrie 2003, Comisia a lansat o cerere de oferta pentru intretinerea si consolidarea lingvistica a sistemului sau de traducere automata. Prestatiile incredintate de Comisie adjudecatarului acestui contract priveau, printre altele, „ameliorarile, adaptarile si imbogatirea automatismelor lingvistice”, „ameliorarile specifice ale programelor de analiza, de transfer si de sinteza” , precum si „actualizarile sistemului” avute in vedere prin cererea de oferta.
In urma acestei cereri de oferta, Systran – societate-mama a societatii Systran Luxembourg – a contactat Comisia pentru a-i pune in vedere ca lucrarile preconizate erau in opinia sa de natura sa duca atingere drepturilor sale de proprietate intelectuala. Astfel, de peste 40 de ani, Systran ofera intreprinderilor si administratiilor solutii de traducere automata bazate pe programul informatic care ii poarta numele. In special, Systran a creat si a comercializat o versiune a programului informatic Systran capabila sa functioneze cu ajutorul sistemelor de operare Unix si Windows (Systran Unix) si sa inlocuiasca versiunea anterioara, invechita, care functiona cu ajutorul sistemului de operare Mainframe (Systran Mainframe).
Dupa mai multe contacte intre Systran si Comisie, aceasta a apreciat ca Systran nu prezentase „documente probante” de natura sa stabileasca drepturile pe care aceasta societate le-ar putea revendica in privinta sistemului sau de traducere automata EC-Systran Unix. Comisia a considerat astfel ca grupul Systran nu avea dreptul sa se opuna lucrarilor realizate de societatea care câstigase cererea de oferta.
Apreciind ca, in urma atribuirii cererii de oferta, Comisia a divulgat in mod nelegal know-how-ul sau unui tert si ca aceasta a comis un act de contrafacere cu ocazia realizarii de catre adjudecatarul contractului a dezvoltarilor neautorizate ale versiunii EC-Systran Unix, Systran si Systran Luxembourg au introdus la Tribunal o actiune in despagubire impotriva Comisiei.
Intrucât partile nu au ajuns la un acord in cadrul concilierii initiate de Tribunal, acesta se pronunta cu privire la actiunea in despagubire.
Tribunalul constata, mai intâi, ca litigiul este de natura extracontractuala. Astfel, contractele incheiate in trecut cu Comisia pentru a-i permite acesteia sa utilizeze programul informatic Systran nu acopera aspectele legate de divulgarea know-how-ului Systran catre un tert sau de realizarea unor lucrari de natura sa aduca atingere drepturilor de proprietate intelectuala ale acestei societati.
In ceea ce priveste nelegalitatea comportamentului reprosat Comisiei, Tribunalul apreciaza ca grupul Systran a stabilit ca exista o similitudine substantiala, privind nucleul si anumite automatisme (programe) lingvistice, intre versiunile Systran Unix si EC-Systran Unix si ca acesta se poate prevala de drepturile detinute asupra versiunii Systran Unix, dezvoltata si comercializata incepând cu anul 1993 de Systran, pentru a se opune divulgarii catre un tert, fara acordul sau, a versiunii derivate EC-Systran Unix, adaptata de Systran Luxembourg incepând din anul 1997 pentru a raspunde nevoilor Comisiei.
In ceea ce priveste Comisia, aceasta nu a fost in masura sa stabileasca asupra caror elemente ale nucleului si ale automatismelor lingvistice ale Systran Unix revendica proprietatea ca urmare in special a drepturilor pe care le detine asupra dictionarelor introduse de propriile servicii.
Pe de alta parte, Systran a demonstrat ca, contrar celor afirmate de Comisie, modificarile solicitate prin cererea de oferta necesita detinerea accesului la elemente ale versiunii EC-Systran Unix care sunt preluate din versiunea Systran Unix si modificarea acestora.
Prin urmare, intrucât si-a conferit dreptul de a realiza lucrari de natura sa conduca la o modificare a elementelor referitoare la versiunea Systran Unix a programului informatic Systran care se gasesc in versiunea EC-Systran Unix, fara a fi obtinut in prealabil acordul grupului Systran, Comisia a comis o nelegalitate prin incalcarea principiilor generale comune sistemelor de drept ale statelor membre aplicabile in materia drepturilor de autor si a know-how-ului. Aceasta fapta culpabila, care constituie o incalcare suficient de grava a drepturilor de autor si a know-how-ului detinute de grupul Systran asupra versiunii Systran Unix a programului informatic Systran, este de natura sa angajeze raspunderea extracontractuala a Uniunii.
In ceea ce priveste prejudiciul, Tribunalul apreciaza ca o despagubire forfetara de 12 001 000 de euro trebuie acordata societatii Systran astfel:
- 7 milioane de euro corespunzatoare redeventelor care ar fi fost datorate intre anul 2004 si anul 2010 daca Comisia ar fi solicitat autorizarea utilizarii drepturilor de proprietate intelectuala ale Systran pentru realizarea lucrarilor enumerate in cererea de oferta, care necesita detinerea accesului si modificarea elementelor versiunii Systran Unix preluate in versiunea EC-Systran Unix;
- 5 milioane de euro pentru repararea impactului pe care comportamentul Comisiei l-a putut avea supra cifrei de afaceri realizate de Systran in cursul anilor 2004-2010 si, in general, asupra dezvoltarii acestei societati;
- 1 000 de euro cu titlul de despagubire pentru prejudiciul moral.
In plus, Tribunalul aminteste ca este sarcina Comisiei sa traga toate concluziile care se impun pentru a asigura ca drepturile Systran asupra versiunii Systran Unix sunt luate in considerare in ceea ce priveste lucrarile referitoare la versiunea EC-Systran Unix. In lipsa unei asemenea luari in considerare si dat fiind faptul ca prejudiciul reparat in prezenta cauza nu priveste decât perioada cuprinsa intre anul 2004 si ziua pronuntarii hotarârii, Systran ar avea dreptul sa sesizeze Tribunalul cu o noua cerere având ca obiect repararea prejudiciului pe care l-ar putea suferi in continuare.
In sfârsit, Tribunalul precizeaza ca difuzarea prezentului comunicat de presa permite de asemenea repararea in natura a prejudiciului moral care consta in atingerea adusa reputatiei Systran prin comportamentul nelegal al Comisiei.
MENTIUNE: Impotriva deciziei Tribunalului se poate declara recurs la Curte, numai pentru motive de drept, in termen de doua luni de la comunicarea acesteia.
MENTIUNE: Actiunea in anulare are ca obiect anularea acelor acte ale institutiilor Uniunii care sunt contrare dreptului Uniunii. Cu respectarea anumitor conditii, statele membre, institutiile europene si particularii pot sesiza Curtea de Justitie sau Tribunalul cu o actiune in anulare. Daca actiunea este intemeiata, actul este anulat. Institutia autoare a actului trebuie sa ia masuri pentru a elimina eventualul vid juridic creat prin anularea acestuia.
Textul integral al deciziei poate fi consultat aici.
Comentarii articol (0)