Definiþie
Potrivit art. 26 din Codul muncii, clauza de confidenþialitate obligã pãrþile ca, pe toatã durata contractului individual de muncã ºi dupã încetarea acestuia, sã nu transmitã date sau informaþii de care au luat cunoºtinþã în timpul executãrii contractului, în condiþiile stabilite în regulamentele interne, în contractele colective de muncã sau în contractele individuale de muncã.
Obligaþia de confidenþialitate incumbã ambelor pãrþi ale contractului individual de muncã (angajator ºi angajat).
Referindu-ne strict la obligaþia de confidenþialitate aceasta reprezintã, de fapt, obligaþia salariatului de a pãstra secretul de serviciu.
Condiþiile de valabilitate
Clauza de confidenþialitate îºi produce efectele dacã sunt indeplinite urmãtoarele condiþii:
- sã fie expres prevãzutã în contractul individual de muncã
- sã fie precizate expres informaþiile confidenþiale. Suntem de pãrere cã obiectul clauzei de confidenþialitate nu cuprinde ºi informaþiile clasificate ca secret de serviciu prin Legea nr. 182/2002 privind protecþia informaþiilor clasificate. Pentru acest tip de informaþii legea instituie pentru persoana care urmeazã sã desfãºoare o activitate sau sã fie încadratã într-un loc de muncã ce presupune accesul la informaþii clasificate, obligaþia de a prezenta conducãtorului unitãþii un angajament scris de pãstrare a secretului.
Considerãm de asemenea cã prin clauza de confidenþialitate nu sunt avute în vedere numai informaþiile confidenþiale definite astfel prin regulamentul de ordine internã sau contractul colectiv de muncã, ci ºi alte informaþii a caror dezvãluire sau diseminare este interzisã expres prin contractul individual de muncã. Informaþiile care fac obiectul clauzei de confidenþialitate pot ajunge la cunoºtinþa pãrþilor cu ocazia încheierii ºi executãrii contractului individual de muncã.
Pentru a elimina dificultãþile de probare a încãlcãrii acestei clauze este important ca pãrþile sã defineascã prin contract informaþiile confidenþiale. Pânã în prezent s-au întâlnit în practicã douã abordãri, care nu se exclud neapãrat una pe alta:
- definirea exactã a informaþiilor confidenþiale în funcþie de domeniul de activitate
- stabilirea unei proceduri interne de însemnare a informaþiilor confidenþiale plecand de la modelul stabilit prin HG nr. 581/2002 privind protecþia informaþiilor secrete de serviciu. Astfel, pentru identificarea documentelor conþinând informaþii confidenþiale vor fi inscriptionate cu litera "S" înaintea numãrului de înregistrare. De asemenea, aceste documente vor fi marcate cu însemnul stabilit de angajator. Accesul angajaþilor la astfel de documente se va face numai în baza autorizaþiei scrise emisã de angajator.
Observaþie : compensarea salariatului pentru respectarea clauzei de confidenþialitate nu reprezinta o conditie de validitate a acesteia, cu alte cuvinte se poate aprecia obligaþia de confidenþialitate ca fiind o obligaþie de serviciu normalã.
Efectele clauzei de confidenþialitate
O datã indeplinite condiþiile de valabilitate, clauza de neconcurenþã are ca efect obligaþia pãrþilor de a nu transmite date sau informaþii de care au luat cunostinþã în timpul executãrii contractului.
Nu se interzice pãrþilor sã transmitã orice date sau informaþii de care au luat cunostinþã în timpul executãrii contractului, ci numai acele informaþii definite ca fiind confidentiale prin contractul individual de muncã.
Durata clauzei de confidenþialitate
Obligaþia de confidenþialitate incumbã pãrþilor atât pe durata executãrii contractului, cât ºi dupã încetarea acestuia, fãrã a se preciza o duratã maximã în care clauza de confideþtialitate îºi poate produce efectele.
Rãspunderea pãrþilor
Nerespectarea clauzei de confidenþialitate de cãtre oricare dintre pãrþi atrage obligarea celui în culpã la plata de daune-interese.
Daunele interese reprezintã pentru creditor (partea pãgubitã) un echivalent în bani destinat sã acopere prejudiciul suferit ca urmare a neexecutãrii, executãrii cu întârziere sau executãrii necorespunzatoare a contractului de cãtre debitorul aflat în culpã. Cuantumul daunelor-interese poate fi evaluat convenþional de cãtre pãrþi prin contractul individual de muncã. Aceasta nu înseamnã, însã cã instanþa nu poate diminua suma prevazutã de pãrþi în cazul în care nu este proporþionalã cu prejudiciul produs ºi dovedit. Dacã pãrþile nu înþeleg sã prevadã prin contract cuantumul daunelor-interese, acesta va fi stabilit de instanþã în funcþie de evaluarea prejudiciului. Dovada prejudiciului suferit ca urmare a nerespectãrii clauzei aparþine pãrþii vãtãmate.
Încãlcarea obligaþiei de confidenþialitate de cãtre salariat poate determina ºi rãspunderea disciplinarã a acestuia, în mãsura în care aceasta este consideratã abatere disciplinarã. În ultimã instanþã se poate ajunge chiar la desfacerea contractului de muncã. Desigur cã cele douã rãspunderi -disciplinarã ºi patrimonialã - pot fi cumulate.
#PAGEBREAK#
Exemplu 1
Pãrþile sunt de acord ca pot avea atât calitatea de beneficiar al informaþiilor confidenþiale, cât ºi de parte care dezvãluie informaþii confidenþiale ºi au obþinut sau urmeazã sã obþinã pe durata executãrii contractului, anumite informaþii confidenþiale astfel cum sunt definite mai jos.
Prin informaþii confidenþiale, pãrþile înþeleg [se descriu, se enumerã informaþiile confidenþiale]*.
Pe durata prezentului contract ºi dupã încetarea acestuia, beneficiarul informaþiilor confidenþiale nu are dreptul sã:
- copieze, multiplice, distribuie, dezvãluie în nici un fel, total sau parþial, nici unei alte persoane, companii, corporaþii sau entitãþi, nici una din informaþiile confidenþiale sau aspecte legate de acestea;
- permitã terþilor accesul la informaþiile confidenþiale.
Dacã se dovedeºte de cãtre instanþã cã beneficiarul informaþiilor confidenþiale a încãlcat cu intenþie prezentul contract, acesta se obligã la plata unei despãgubiri în valoare de [se precizeazã cuantumul daunelor-interese]**
*se precizeazã cu exactitate informaþiile cu caracter confidenþial
** în funcþie de prejudiciul produs, instanþa poate diminua despãgubirile solicitate de angajator
Exemplu 2
Având în vedere calitatea de angajat în cadrul ..... [numele angajatorului, subsemnatul declar cã iau la cunoºtinþã ºi sunt de acord cu urmãtoarele:
1. Pe durata derulãrii contractului de muncã este posibil sã îmi fie dezvãluite de cãtre angajator secrete de comerþ ale acestuia constând în, dar fãrã a se limita la:
- informaþii tehnice referitoare la: metode, procese, formule, compoziþii, sisteme, tehnici, invenþii, maºini, aplicaþii informatice ºi proiecte de cercetare;
- informaþii de afaceri referitoare la: liste de clienþi, liste de preþuri, liste de furnizori, date financiare, sisteme ori planuri de vînzare, marketing sau producþie.
2. Sunt de acord cã pe durata derulãrii contractului de muncã ºi dupã încetarea acestuia, sã nu folosesc pentru uzul propriu sau al altora, sã nu divulg sau sã nu dezvalui terþilor, orice secrete de comerþ, informaþii confidenþiale sau alte informaþii proprietatea angajatorului cu încãlcarea prezentului acord.
3. Sunt de acord ca la încetarea contractului individual de muncã:
- Sã returnez angajatorului toate documentele proprietatea acestuia, incluzând dar fãrã a se limita la: desene, negative, rapoarte, manuale, corespondenþã, liste de clienþi, aplicaþii informatice ori alte materiale, inclusiv copiile acestora, care relaþioneazã în orice fel cu activitatea companiei, ºi care au fost obþinute de mine în orice mod, pe durata contractului individual de muncã. De asemenea sunt de acord sã nu pãstrez copii, note sau rezumate ale documentelor sus menþionate.
- Angajatorul poate notifica orice viitor sau potenþial angajator ori terþ cu privire la existenþa acestui acord ºi este îndreptãþit la despãgubiri pentru nerespectarea acestuia.
- Acest acord este obligatoriu pentru mine, reprezentanþii mei legali ºi succesorii în drepturi, ºi este în beneficiul angajatorului, succesorilor ºi cesionarilor sãi.
Recomandãri
Un angajator care doreºte sã foloseascã clauza de confidenþialitate, trebuie sã aibã în vedere urmãtoarele:
- clauza impusã sã se încadreze în prevederile legii;
- sã defineascã foarte clar informaþiile confidenþiale pentru a nu întâmpina dificultãþi în probarea încãlcãrii clauzei de cãtre angajator;
- nu vor fi considerate informa þ ii confidenþiale cele care:
- sunt sau devin disponibile publicului altfel decât prin dezvãluirea de cãtre angajat;
- sunt dezvãluite ca urmare a unei aprobãri scrise din partea angajatorului ori ca urmare a unei hotãrâri judecãtoreºti;
-sunt solicitate de cãtre o autoritate care prin lege are dreptul sã solicite dezvãluirea unor astfel de informaþii;
- prin modul în care este formulatã, clauza de confidenþialitate serveºte în multe cazuri ºi la rezolvarea aspectelor de neconcurenþã, deoarece este evident cã folosirea anumitor informaþii confidenþiale de cãtre un fost angajat poate determina apariþia unor situaþii concurenþiale.
Comentarii articol (3)