Europa dispune de un plan cuprinzator pentru a face fata crizei si pentru a accelera cresterea economica a Europei, se arata intr-un comunicat de presa al Comisiei Europene. Astfel, in 2011, Europa trebuie sa isi concentreze eforturile pentru a actiona in mod coordonat, tinand seama de prioritati. Acesta este obiectivul analizei pe care Comisia a prezentat-o miercuri.
Analiza anuala a cresterii, care indica o directie clara pe care ar trebui sa o urmeze Europa anul viitor, cuprinde zece actiuni urgente axate pe stabilitatea macroeconomica si consolidarea fiscala, reformele structurale si masurile de stimulare a cresterii. Analiza anuala a cresterii marcheaza inceputul „semestrului european”, care schimba modul in care guvernele isi concep politicile economice si fiscale. Dupa ce vor fi aprobate de Consiliul European, statele membre vor transpune aceste recomandari atat in cadrul politicilor lor, cat si in cadrul bugetelor nationale. Prin urmare, pentru prima data, statele membre si Comisia vor aborda impreuna, intr-un mod cuprinzator, aspecte precum stabilitatea macroeconomica, reformele structurale si masurile de stimulare a cresterii.
„Odata cu analiza anuala a cresterii incepe o noua etapa a integrarii europene. Ne propunem sa cream noi perspective si sa imbunatatim semnificativ modul in care ne gestionam si ne coordonam economiile interdependente din cadrul Uniunii Europene. Acesta este modelul european. Astfel actioneaza guvernanta noastra economica. Analiza anuala a cresterii este un plan coerent si global de readucere a Europei pe traiectoria de crestere economica si de crestere a ratei de ocupare a fortei de munca. Daca masurile vor fi pe deplin puse in aplicare, sunt convins ca Europa poate indeplini aceste obiective”, a declarat Presedintele Barroso.
Aceasta prima analiza anuala a cresterii marcheaza inceputul unui noi ciclu de guvernanta economica in UE. Analiza reuneste diferite actiuni esentiale pentru a consolida pe termen scurt redresarea, pentru a tine pasul cu principalii nostri concurenti si pentru a pregati Uniunea Europeana in vederea indeplinirii obiectivelor strategiei Europa 2020.
In comunicarea principala, Comisia se axeaza pe o abordare integrata a redresarii, bazata pe masuri-cheie in contextul strategiei Europa 2020, cuprinzand trei domenii principale:
• necesitatea unei consolidari fiscale riguroase pentru a spori stabilitatea macroeconomica;
• reforme structurale care sa asigure cresterea ratei de ocupare a fortei de munca
• si masuri de stimulare a cresterii.
Aceasta prima analiza anuala a cresterii este conceputa pentru a fi aplicata Uniunii Europene in ansamblul sau, insa va trebui ajustata in functie de situatia specifica a fiecarui stat membru.
Comisia propune zece actiuni grupate in trei domenii principale:
• conditii prealabile fundamentale pentru crestere
• punerea in aplicare a unei consolidari fiscale riguroase
• corectarea dezechilibrelor macroeconomice
• asigurarea stabilitatii sectorului financiar
• mobilizarea pietelor fortei de munca, crearea unor oportunitati de angajare
• actiuni menite sa sporeasca atractivitatea muncii
• reformarea sistemelor de pensii
• reintegrarea somerilor pe piata muncii
• concilierea securitatii si a flexibilitatii
• accelerarea cresterii
• exploatarea potentialului pietei unice
• atragerea capitalului privat pentru finantarea cresterii economice
• asigurarea accesului la energie eficienta din punct de vedere al costurilor
Ca parte a „semestrului european” si dupa cum s-a anuntat in strategia Europa 2020, incepand cu 2011, Comisia evalueaza in fiecare an principalele provocari economice cu care se confrunta UE si identifica actiuni prioritare pentru a raspunde acestor provocari. Actiunile sunt prezentate in cadrul unei „analize anuale a cresterii”, care va fi discutata in cadrul Consiliului European din primavara. Aceasta prima analiza anuala a cresterii cuprinde urmatoarele parti:
1. Comunicarea Comisiei: „Analiza anuala a cresterii: catre un raspuns cuprinzator la criza”
Prima parte cuprinde mesaje-cheie urgente, care se refera la domeniile fiscal si macroeconomic si la domenii „tematice”. Acestea reprezinta o selectie de aspecte care ar trebui abordate in mod prioritar de sefii de stat si de guverne in cadrul Consiliului European din martie.
2. Raportul privind progresele inregistrate in ceea ce priveste strategia Europa 2020
Acesta analizeaza progresele inregistrate in ceea ce priveste obiectivele principale ale UE, proiectele de programe nationale de reforma („PNR”) si programele de reforma preconizate de statele membre.
3. Raportul macroeconomic
Acesta ofera o perspectiva macroeconomica si indica cu precizie masurile care au cel mai mare potential de a genera efecte macroeconomice pozitive.
4. Raportul comun privind ocuparea fortei de munca
Acesta analizeaza situatia ocuparii fortei de munca si politicile legate de piata fortei de munca. De asemenea, acest raport constituie baza pentru „Raportul comun privind ocuparea fortei de munca”, care urmeaza a fi adoptat de Comisie si Consiliu in conformitate cu articolul 148 alineatul (5) din TFUE.
Analiza anuala a cresterii este insotita de:
5. Propunerea de Decizie a Consiliului privind liniile directoare pentru ocuparea fortei de munca
Este vorba de o extensie tehnica a liniilor directoare pentru ocuparea fortei de munca adoptate acum cateva luni, pentru a se respecta obligatia legala de a adopta anual astfel de linii directoare.
Comentarii articol (0)