In urma unor controale privind desfasurarea programului guvernamental "Cornul si laptele" si "Mere in scoli", Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a aplicat 16 amenzi contraventionale in cuantum de 93.000 de lei si a oprit definitiv de la comercializare 37 de de kg de lactate, produse panificatie si mere improprii consumului, informeaza un comunicat de presa al ANPC.
In perioada 1 noiembrie - 21 decembrie 2010, ANPC a efectuat controale la peste 740 de scoli, 428 de gradinite, 37 de producatori si 25 de distribuitori. Pentru abaterile constatate au fost oprite definitiv de la distributie circa 37 kg produse lactate, produse de panificatie si mere improprii consumului, alte 429 kg de produse au fost oprite temporar de la distributie pana la remedierea deficientelor si au fost aplicate 16 amenzi contraventionale insumand 93 000 lei.
ANPC este institutia guvernamentala cu atributii in verificarea modului de aplicare a prevederilor OUG nr. 96/2002 privind acordarea de produse lactate si de panificatie pentru copiii prescolari din gradinite de stat cu program normal si elevii din invatamantul de stat primar si gimnazial, precum si a prevederilor OUG 24/2010 privind implementarea programului de incurajare a consumului de fructe in scoli.
Deficiente constatate:
1. Neincadrarea in data limita de consum reglementata sau inscriptionata
Prelungirea in mod ilegal a datei limita de consum de 48 de ore, astfel, cornurile fabricate in data de 11.11.2010 aveau inscrisa data de 12.11.2010 (judetul Hunedoara).
Inscrierea pe cornurile produse si distribuite a unei date limita de consum de 5 zile, 4 zile sau 3 zile, in loc de 48 de ore, conform prevederilor legale (Brasov, Ialomita).
Cornuri expirate, provenite din livrari anterioare (Alba).
2. Distribuirea de produse neconforme calitativ
Cornuri care prezentau cantitatea neta cu 9-14g mai mica decat cea impusa si inscrisa pe ambalaj (80g), grasime raportata la substanta uscata de 0,22% fata de minim 4% prevazut, zahar de 1,87% fata de 4% prevazut (Mures).
Iaurt necorespunzator din punct de vedere microbiologic, avand un continut de enterobacterii de 40 ufc/ml fata de maxim 5 ufc/ml admis. Intreaga cantitate de 26,6 kg a fost oprita de la distributie si scoasa din circuitul consumului uman (Arad)
210 bucati de 200 ml de lapte UHT, cu data limita de consum de 11.05.2011, pentru care a existat suspiciunea inceputului de alterare, au fost oprite temporar de la distributie pana la obtinerea rezultatului analizei privind conformitatea si salubritatea produsului (Dambovita).
Mere alterate, mere atinse de putregai, cu pete si lovituri, mere cu greutatea mai mica decat cea impusa sau care nu aveau pe ambalajele colective etichete cu informatiile obligatorii privind soiul, cantitatea, conditiile de depozitare-pastrare si avertismentul „Produs gratuit conform OUG 24/2010. Este interzisa comercializarea!” etc. au fost considerate improprii pentru a fi distribuite in unitatile de invatamant, cele alterate fiind retrase din circiutul consumului uman (Ialomita, Maramures, Prahova, Bihor, Mures).
3. Nerespectarea graficului de livrare
Produse de panificatie livrate saptamanal sau la doua zile desi caietul de sarcini prevedea o distributie zilnica (Alba, Ialomita) sau produse livrate o data la doua saptamani desi caietul de sarcini prevedea livrarea saptamanala (Bihor).
Produse lactate si de panificatie nedistribuite in data de 03.12.2010 (Constanta).
Distribuirea partiala a merelor, numai in unele localitati sau nedistribuirea acestora (Constanta, Alba, Galati, Hunedoara, Olt, Sibiu, Suceava, Bucuresti).
4. Nerespectarea conditiilor de transport, depozitare si pastrare
Lapte care prezenta scurgeri provenite de la deteriorarea, in timpul transportului, a etanseitatii ambalajului (Bacau).
Spatiu de depozitate impropriu, cu pereti decojiti sau innegriti de fum, in care mai erau stocate materiale didactice, scaune, tablouri, monitoare etc., in conditiile in care pentru pastrarea si depozitarea produselor alimentare destinate copiilor trebuie sa existe sau sa fie amenajate destinate exclusiv acestui scop (Bistrita Nasaud, Mures, Giurgiu, Teleorman, Vrancea).
Depozitarea produselor alimentare in spatiu impropriu, in imediata apropiere a iesirii spre curtea scolii, usa si holul prezentand urme de moloz si praf (Bucuresti).
Produsele lactate cancelarie, la temperatura de 25°C, in imediata vecinatate a aparatului de incalzit (Mures).
5. Nerespectarea normelor de etichetare, marcare si ambalare
Cornuri pe a caror eticheta lipseau informatiile obligarorii privind cantitatea neta, adresa producatorului, avertismentul obligatoriu „Produs gratuit conform OUG 24/2010. Este interzisa comercializarea!” (Covasna).
Lapte UHT 1,8% grasime care, desi prezenta o etichetare nutritionala, nu avea menþionat continutul de proteine, glucide si lipide in g/100 ml, conform Anexei 2 din HG 106/2002 privind etichetare alimentelor (Giurgiu).
Lapte semidegresat, pasteurizat, fara inscrierea pe eticheta a conditiilor de depozitare "A se pastra la temperatura de 2-4°C" (Teleorman).
Cornuri cu data limita de consum greu lizibila, aproape stearsa (Tulcea).
Iaurt pe al carui ambalaj se aflau inscrisuri diferite de cele din fisa tehnica a produsului: temperatura de pastrare de 2°-8°C fata de 2°-4°C, precum si o perioada de 18 zile pana la data limita de consum, mai mare decat perioada inscrisa in fisa tehnica, respectiv 5 zile (Valcea).
Napolitane care nu aveau data durabilitatii minimale inscrisa pe ambalaj (Vaslui).
Produs lactat avand specificatiile obligatorii de pe eticheta tiparite cu litere de culoare alba pe fond galben, greu lizibile (Neamt).
Mere pe al caror ambalaj nu erau trecute informatiile obligatorii despre denumirea produsului, denumirea soiului, cantitatea neta, conditiile de depozitare, denumirea si adresa distribuitorului, lotul (Mehedinti, Suceava, Mures, Neamt).
Comentarii articol (0)