In cursul lunii noiembrie 2009, comisarii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor au continuat verificarea modului de aplicare a Programului "Cornul si Laptele", aplicand amenzi contraventionale de peste 26.000 lei, pentru produse lactate improprii consumului.
Astfel, au fost controlate 320 de scoli, 126 gradinite, 12 producatori si 5 distribuitori, in toata tara. Pentru abaterile constatate s-a dispus oprirea definitiva de la distribuire a cca. 1860 kg produse lactate improprii consumului si s-au aplicat 4 amenzi contraventionale in valoare de 26000 lei.
Abaterile constatate se refera la:
1. Nerespectarea conditiilor prevazute in caietul de sarcini, respectiv HG 714/2008 privind calitatea produselor si data limita de consum
Ca urmare a unei reclamatii primite de la Scoala generala judetul Galati, s-a constatat ca operatorul economic a distribuit in data de 09.11.2009 branza topita cu smantana avand data durabilitatii minimale depasita cu o zi. Operatorul economic a fost sanctionat cu amenda contraventionala de 2000 lei.
Un operator economic din judetul Suceava a produs si distribuit la Liceul de muzica „SG Toduta” si la Scoala generala „Ion Agarbiceanu” din Cluj-Napoca, lapte UHT care avea ambalajele din carton stratificat umede, deteriorate, neetanse. Produsele prezentau infestare cu oua, larve si forme adulte de paraziti, atat in interiorul cat si in exteriorul ambalajelor, fiind afectat intregul lot care a fost oprit definitiv de la distribuire si retras din circuitul consumului uman. Acelasi lapte UHT a fost distribuit de un operator economic din judetul Arges la Scoala generala „Anton Pann” din Rm. Valcea. Pentru abaterile mentionate, operatorul economic care a produs laptele a fost sanctionat cu amenda contraventionala in valoare de 20000 lei.
2. Nerespectarea graficului de livrare
Produsele lactate si de panificatie livrate in data de 18.11.2009 la scolile generale din comunele Adancata si Sacuieni, judetul Dambovita, au ajuns in unitatile de invatamant dupã incheierea programului (dupã ora 13:00), fiind distribuite copiilor a doua zi.
Distribuirea cornurilor la gradinita „Anghel Saligny” din Fetesti, judetul Ialomita, se facea o data la doua zile desi, conform HG 714/2008 - caietul de sarcini, distributia in mediul urban trebuie sa se faca zilnic.
3. Nerespectarea normelor de etichetare, marcare si ambalare
Un operator economic a distribuit in cateva unitati de invatamant din judetul Braila branza topita pe a carei eticheta, in lista ingredientelor, sarurile de topire nu figurau cu denumirea specifica sau codul CE.
In judetul Neamt, un operator economic a distribuit, in unitati de invatamant, cascaval in ambalaje neetichetate, fara inscrierea informatiilor obligatorii, neputandu-se stabili data durabilitatii minimale, continutul de grasime etc. Operatorul economic a fost sanctionat contraventional cu amenda in valoare de 2000 lei.
Laptele batut distribuit la Scoala generala din comuna Baneasa, judetul Giurgiu, de un operator economic din Bucuresti, avea data limita de consum inscrisa in mod ambiguu („expira la ...” si „termen de valabilitate 5 zile”), creandu-se confuzie in randul consumatorilor. Operatorul economic a fost sanctionat contraventional cu amenda in valoare de 2000 lei.
4. Alte abateri
Comisarii ANPC au constatat ca in luna noiembrie, in judeþul Galati (atat in municipiul Galati, in orasul Tecuci cat si in mediul rural) a fost distribuita – ca produs lactat – doar branza topita. OUG 96/2002 privind acordarea de produse lactate si de panificatie pentru elevi prevede ca diversificarea programului cu produse derivate din produsul de baza lapte nu va depasi limita maxima de 33%, iar ca ordine de prioritate in distributia produselor lactate derivate, pe primul loc se situeaza iaurtul.
Comentarii articol (0)