Aceste simptome pot indica rujeola (pojar), rubeola sau varicela (varsat de vant). Cauza acestor boli o reprezinta o serie de virusuri: paramixovirus - rujeola, togavirus - rubeola, virusul varicelo-zosterian - varicela. Tratamentul acestor boli nu se bazeaza pe antibiotice, fiindca acestea nu au actiune asupra virusurilor. Numai in anumite circumstante medicul poate prescrie si antibiotice, dar ele nu trateaza boala de fond, ci complicatiile.
Aceste boli, in mod normal, nu sunt deosebit de grave, insanatosirea producandu-se intr-o saptamana-doua. Simptomatologia ( febra, conjunctivita, mancarimi) cedeaza la medicamentele antitermice uzuale (paracetamol). Daca se respecta regulile de igiena, leziunile cutanate nu lasa cicatrice.
Rujeola
Aspectul eruptiei: pete rosiatice mici cu o mica umflatura, ce se pot uni intre ele. Apare intai pe fata, in spatele urechilor, apoi pe trunchi si membre. Copilului ii curg ochii si nasul. Perioadade incubatie este de 11 zile. Contactul cu un bolnav de rujeola in cazul in care copilul nu a fost vaccinat poate impune diagnosticul. Febra poate fi foarte mare. Poate aparea la orice varsta.
Rubeola
Aspectul eruptiei: pete roz pal; mai rar, eruptiapoate lipsi. Apare intai in jurul gurii si gatului, apoi pe trunchi si pe radacina membrelor si pe fese. Febra depaseste rar 38,50C. Caracteristice sunt asocierile cu umflarea ganglionilor limfatici din regiunea gatului si a cefei, durerile articulare.
Boala are o incubatie de 11-21 zile. Daca in preajma copilului se afla o femeie gravida in primul trimestru, care nu afacut boala sau nu afost vaccinata, precizarea diagnosticului prin metode serologice poate fi necesara (dozare Ig M). Poate aparea la orice varsta.
Varicela
Aspectul eruptiei: pete usor reliefate, ce apar peste tot evolueaza spre “bube” mici fara lichid (papule), basicute cu continut lichid (vezicule), care se usuca devenind cruste. Elementele pot fi eventual precedate de o roseata simultana cu un puseu febril. Exista mai multe valuri eruptive, precedate de cate un puseu febril.
Incubatia variaza de la10 la28 de zile, in general fiind de 14. Pe langa febra si stareaproasta, principalul disconfort poate fi cauzat de mancarimile suparatoare, scarpinat si suprainfectarea leziunilor.
Tratamentul este antitermic (scaderea febrei) si antipruriginos (scadereasenzatiei de mancarime). Bolnavul de varicela este contagios cu 1-2 zile inainte de aparitiaprimelor elemente eruptive si 5-6 zile dupa caderea“cojilor”. Igienaeste importanta pentru ca suprainfectareabasicutelor (vezicule) poate lasaurme pe piele. Spala bine mainile, fesele si picioarele copilului folosind apa fiarta si racita. Baia in aceasta perioada este contraindicata, pentru ca apa inmoaie crustele si faciliteaza suprainfectia.
!!! Aspirina este contraindicata in varicela - poate determina o complicatie grava. Se foloseste numai paracetamolul!
Oreionul
Este o boala acuta infectioasa, transmisa de un paramixovirus. Cel mai frecvent se manifesta prin parotidita epidemica - 75%. De obicei, are evolutie benigna si nu lasa sechele. Poarta de intrare este orofaringiana si calea de transmisie este respiratorie. Perioada de incubatie este intre 14 si 21 de zile.
Debuteaza cu subfebrilitate, urmeaza apoi hiperemia orofaringelui, febra si o tumefiere a lojei parotidiene cu tegument de aspect normal, infiltrarea parotidei si o usoara sensibilitate la palpare. Copiii bolnavi mai pot avea varsaturi printr-o afectare infraclinica a pancreasului (scaune semiconsistente).
Copilul se izoleaza aproximativ 10 zile si trebuie sa respecte un regim alimentar restrictiv in ceea ce priveste nivelul de lichide si de lactate. Masura profilactica la indemana este vaccinarea.
Nu-ti infofoli copilul cu prosoape si caciuli, chiar daca observi ca i-au crescut in volum glandele parotide (glande salivare situate intre ureche si mandibula)! E inutil.
Pentru profilaxia acestor boli, Programul National de Imunizari cuprinde si vaccinarea ROR (rujeola, oreion, rubeola). Vaccinarea anti-rujeolica s-a generalizat de aproximativ 30 de ani in Romania. Rubeola este o boala cu potential teratogen foarte mare (determina malformatii).
Comentarii articol (0)