Incepand cu anul universitar 2011-2012, masterele la distanta nu vor mai organiza admitere, acestea intrand in lichidare, potrivit Ministerului Educatiei, Tineretului si Cecetarii. Examenele nationale din acest an se vor desfasura conform Ordinelor emise de ministrul Educatiei, iar profesorii cu o vechime de peste 25 de ani vor avea norma didactica redusa cu doua ore saptamanal.
Ordinul MECTS nr. 3.753/2011 privind aprobarea unor masuri tranzitorii in sistemul national de invatamant a fost publicat in
Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 104, din 9 februarie 2011.
La art. 12 din Anexa 1
a actului normativ, se stipuleaza: “Directorii si directorii adjuncti din unitatile de invatamant preuniversitar care ocupa functii de presedinte sau vicepresedinte in cadrul unui partid politic, la nivel local, judetean sau national trebuie sa opteze, in termen de
15 zile de la data intrarii in vigoare a Legii nr. 1/2011, pentru functia de conducere, indrumare si control din invatamantul preuniversitar sau pentru functia politica”.
Legea Educatiei Nationale a intrat in vigoare miercuri, 9 februarie.
De asemenea, conform actului normativ, personalul didactic de predare si de instruire practica cu o vechime in invatamant de peste 25 de ani, cu gradul didactic I, beneficiaza de
reducerea normei didactice cu doua ore saptamanal pana la sfarsitul anului scolar 2010—2011.
Ordinul MECTS 3753/2011 precizeaza, la art. 2, ca pana la elaborarea metodologiilor pentru punerea in aplicare a Legii nr. 1/2011, calendarul de desfasurare a examenelor nationale, calendarul de desfasurare a admiterii in clasa a IX-a si graficul examenelor de certificare a competentelor profesionale se aproba anual, prin ordin al ministrului de resort.
De asemenea, tot pana la elaborarea normelor de aplicare a Legii Educatiei Nationale, in invatamantul preuniversitar se vor aplica “dispozitiile privind organizarea, functionarea sistemului de invatamant si desfasurarea procesului de invatamant
aflate sau intrate in vigoare la inceputul si pe parcursul anului scolar 2010—2011”.
Spre exemplu,
functiile didactice vor continua sa fie ocupate prin concurs national, conform vechilor prevederi din Legea Invatamanutului, pana cand prima serie de absolventi ai masterului didactic vor finaliza stagiul practic prevazut in noua Lege a Educatiei.
Astfel,
actul normativ prevede in Anexa 1, la articolul 7, “Pana la finalizarea stagiului practic de catre prima serie de absolventi ai masterului didactic, conform Legii nr. 1/2011, conditiile de ocupare a functiilor didactice sunt cele prevazute de dispozitiile aflate in vigoare la inceputul anului scolar 2010—2011”.
Potrivit
Legii Educatiei Nationale, pentru ocuparea functiilor didactice este necesara efectuarea unui
stagiu practic cu durata de un an scolar, realizat intr-o unitate de invatamant, in functia didactica corespunzatoare studiilor, sub indrumarea unui profesor mentor si trebuie indeplinite cumulativ doua conditii minime de studii: absolvirea cu diploma a studiilor universitare de licenta in profilul postului si absolvirea masterului didactic cu durata de 2 ani.
Totusi, aceste prevederi nu se vor aplica decat dupa ce prima serie de absolventi ai masterului didactic vor finaliza stagiul practic, astfel incat functiile didactice vor fi ocupate, in continuare, prin concurs national.
Actul normativ mai prevede si ca
examenele de definitivare in invatamantul preuniversitar isi vor pastra, de asemenea, structura tot pana cand prima generatie de absolventi ai masteratului didactic vor finaliza stagiul practic, institutit prin Legea nr. 1/2011.
In
forma actuala, care va fi pastrata si in continuare, examenul de definitivare cuprinde
o inspectie speciala, la care candidatul trebuia sa ia cel putin nota 7, si o serie de
probe scrise si orale, pentru fiecare dintre acestea fiind necesare minim nota 6. Media generala de promovare a examenului de definitivare in invatamant este de cel putin 6.
In schimb, in noua
Lege a Educatiei, Legea nr. 1/2011, examenul national de definitivare va cuprinde doua etape. Prima etapa, realizata de inspectoratele scolare in perioada stagiului practic cu durata de un an scolar, va consta in evaluarea activitatii profesionale la nivelul unitatii de invatamant, evaluarea portofoliului profesional personal si in sustinerea a cel putin doua inspectii la clasa. Etapa a doua finala va fi organizata la finalizarea stagiului practic cu durata de un an scolar si va consta intr-o examinare scrisa, pe baza unei tematici si a unei bibliografii aprobate de MECTS pentru fiecare specialitate in parte.
Ordinul MECTS nr. 3.753/2011 stabileste totodata ca departamentele pentru pregatirea personalului didactic isi continua activitatea pana la sfarsitul anului universitar 2011—2012.
De asemenea, actul normativ prevede, la articolul 11, din Anexa 1, ca personalul didactic de predare, de conducere, indrumare si control din invatamantul preuniversitar care indeplineste varsta de pensionare pe parcursul anului scolar 2010—2011
se pensioneaza la data incheierii anului scolar, insa
se poate pensiona si in timpul anului scolar, daca primeste aprobarea consiliului de administratie al scolii si a inspectoratului scolar.
In ceea ce priveste invatamantul superior,
Ordinul METCS stipuleaza ca structura,
organizarea si functionarea universitatilor se mentin asa cum au fost aprobate la inceputul anului universitar 2010—2011, pana la intrarea in vigoare a noilor carte universitare si aprobarea structurii universitatilor pe facultati prin hotarare de Guvern.
Referitor la programele de master, universitatile pot organiza admiterea pentru anul 2011 – 2012 numai la programele de studii universitare de master acreditate prin ordin al ministrului educatiei, cercetarii, tineretului si sportului, in urma evaluarii ARACIS, pana la data organizarii admiterii, dar nu mai tarziu de 1 septembrie 2011.
In acelasi timp,
masteratele organizate sub forma de invatamant la distanta intra in lichidare si nu se mai organizeaza admitere incepand cu anul universitar 2011—2012.
De asemenea, obligatia universitatilor de a asigura un minim de 30% din locurile de practica necesare, dintre care cel putin 50% in afara universitatilor, prevazuta la art. 150 alin. (4) din
Legea educatiei nationale nr. 1/2011, se aplica incepand cu anul universitar 2011—2012.
Puteti consulta forma integrala a Ordinului MECTS nr. 3.753/2011 aici.
Comentarii articol (16)