Statul roman trebuie sa plateasca daune morale de 13.000 de euro, dupa ce a fost condamnat la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) pentru incalcarea garantiilor procedurale in expulzarea strainilor si pentru incalcarea dreptului la viata privata si de familie, a informat marti institutia. La aceasta suma se adauga si cheltuielile de judecata, in valoare de 6300 euro, pe care mai trebuie sa le achite statul roman.
Zeyneddin Geleri, este un cetatean turc, nascut in 1973, care locuieste in Chisinau. In 2005, a fost subiectul unui ordin de excludere de 10 ani si a fost deportat in Italia, pe baza unor informatii conform carora ar fi fost implicat in activitati reprezentand o amenintare la adresa securitatii nationale. In baza Articolului 3 din Conventia pentru apararea Drepturilor Omului si a Libertatilor fundamentale, care interzice tratamentul inuman sau degradant, Geleri a reclamat ca a fost maltratat de ofiterii de politie in timpul deportarii si ca autoritatile romane nu au efectuat o ancheta efectiva in aceasta privinta. Geleri, casatorit din 2003 cu un cetatean al Romaniei, cu care are si un copil din 2005, s-a plans de asemenea ca masurile impuse au incalcat Articolul 1, Protocolul nr. 7 (garantiile procedurale referitoare la expulzarea strainilor).
Judecatorii CEDO au decis marti ca expulzarea lui Geleri si interdictia de a intra pe teritoriul Romaniei au incalcat Articolul 8 din Conventie (dreptul la viata privata si de familie) intrucat Curtea de Apel Bucuresti a examinat “de forma” ordinul de expulzare si nu a analizat toate faptele relevante.
"Curtea de Apel nu a putut verifica daca presupusele acuzatii aduse lu Geleri reprezentau un pericol pentru securitatea nationala sau ordinea publica pentru ca nu a beneficiat de informatii suplimentare", se explica in decizia Curtii.
In plus, mai noteaza judecatorii, autoritatile romane au incalcat si articolul 1 din Protocolul nr. 7, care stipuleaza garantii procedurale referitoare la expulzarea strainilor.
Astfel, cetateanul turc ar fi avut dreptul sa supuna unei analize argumente impotriva expulzarii, precum si dreptul de a-i fi examinata cauza.
Legea care a dus la expulzarea lui Geleri nu i-a furnizat acestuia minime garantii impotriva arbitrarului, iar autoritatile nu i-au asigurat cetateanului turc nici macar indicarea infractiunilor de care era suspectat si care demonstrau ca el reprezenta o amenintare la adresa securitatii nationale, se mai arata in decizia CEDO.
Curtea a decis ca Romania trebuie sa plateasca 13.000 euro, daune morale, si alti 6.300 euro pentru cheltuielile de judecata.
Romania, condamnata si pentru lipsa unei anchete efeciente
CEDO a decis, tot marti, ca statul roman a incalcat articolul 3 din Conventie, in cauza Rosca Anton Catalin vs. Romania (nr. 24857/03), dar nu este oblgata la plata unor daune pentru ca reclamantul nu a emis nicio pretentie materiala.
Astfel, Anton Catalin Rosca, un cetatean roman, nascut in 1961, care locuieste in Iasi, a fost arestat, in 2002, pentru furtul unor bani din buzunarul unui pasager dintr-un autobuz. In baza Articolului 3 din Conventie, care interzice tratamentul inuman sau degradant, solicitantul a sustinut ca a fost maltrat si ofensat in timpul interogatoriului politiei. Rosca a reclamat, de asemenea, si absenta unei investigatii efective in aceasta privinta.
Curtea a stabilit ca autoritatile romane au incalcat Articolul 3 pentru ca nu au efectuat o ancheta eficienta in acest caz. Totusi, judecatorii au decis ca Rosca nu a fost supus unui tratament inuman sau degradant de autoritati.
In aceasta cauza nu a fost impusa plata unor daune pentru ca solicitantul a emis nicio pretentie materiala.
Comentarii articol (0)