Comisia Europeana a anuntat proiectele selectionate pentru a beneficia de o finantare in valoare totala de 170 de milioane de euro din fondurile pentru reteaua transeuropeana de transport (TEN-T) in vederea construirii si modernizarii unor infrastructuri vitale de transport din intreaga Uniune Europeana.
Aceste granturi, acordate in urma cererilor de propuneri anuale si multianuale pentru 2010 vizand TEN-T publicate in data de 19 mai, vor ajuta statele membre sa construiasca legaturile de transport care lipsesc, sa inlature blocajele si sa sporeasca siguranta si securitatea transporturilor, axandu-se indeosebi pe cresterea sustenabilitatii transporturilor, pe promovarea interconectarii diferitelor moduri de transport, pe accelerarea si facilitarea implementarii proiectelor si pe sprijinirea parteneriatelor public-private.
„Sunt incantat sa semnez astazi decizia care da unda verde unei cofinantari in valoare de 170 de milioane de euro din bugetul TEN-T, destinata unor proiecte-cheie privind infrastructura, cu valoare adaugata la nivel european. Printre acestea se numara proiecte in domenii precum autostrazile maritime si serviciile de informatii fluviale, desfasurate in cadrul programului multianual, la care se adauga proiecte din cadrul programului anual care contribuie la pregatirile pentru viitoarele prioritati in materie de transporturi: in special ecologizarea transporturilor, realizarea legaturii dintre estul si vestul Europei si sprijinirea parteneriatelor public-private”, a declarat Comisarul Siim Kallas, vicepresedinte al Comisiei si responsabil cu sectorul transporturilor.
In decursul anului 2010, 51 de proiecte implicand participarea a 24 de state membre au fost selectionate pentru a primi finantare ca parte a trei cereri de propuneri distincte. Toate proiectele au fost evaluate in functie de relevanta lor pentru prioritatile TEN -T si pentru obiectivele de politica: gradul de maturitate si impactul lor (in special socio-economic si ecologic), precum si calitatea acestor proiecte din punctul de vedere al exhaustivitatii, al claritatii, al viabilitatii si al coerentei. Finantarea acordata contribuie la atragerea unor finantari publice si private substantiale, efectul de levier fiind de aproape cinci ori mai mare decat nivelul asistentei din partea UE.
Programul de lucru multianual pentru 2010 (cu o finantare totala de 112,4 milioane de euro) a vizat finantarea celor mai importante prioritati ale retelei TEN-T si s-a axat pe trei domenii:
• Autostrazi maritime (MoS – Motorways of the Sea), care ofera alternative viabile la drumurile congestionate prin transferarea transportului de marfa pe rutele maritime – opt proiecte selectionate, beneficiind de o finantare in valoare de 84,9 milioane de euro.
• Servicii de informatii fluviale (RIS), care vizeaza infrastructura de management al traficului in cadrul retelei de cai navigabile interioare – cinci proiecte selectionate, beneficiind de o finantare in valoare de 7,1 milioane de euro.
• Sisteme de management al traficului aerian si blocuri functionale de spatiu aerian (ATM/FAB) – patru proiecte selectionate, beneficiind de o finantare in valoare de 20,5 milioane de euro care a fost alocata in urma unei cereri de propuneri distincte publicata in data de 16 februarie.
Programul de lucru anual pentru 2010 (cu o finantare totala in valoare de 78,2 milioane de euro) completeaza eforturile depuse in cadrul programului de lucru multianual, in vederea unei mai bune utilizari a fondurilor reduse acordate de UE si a maximizarii impactului asupra domeniilor prioritare. Acest program de lucru se axeaza pe trei prioritati:
Prioritatea 1: promovarea dezvoltarii unui sistem de transport integrat si ecologic, precum si a unor studii de pregatire a unor proiecte de desfasurare menite sa contribuie la abordarea aspectelor legate de schimbarile climatice – 13 proiecte selectionate, beneficiind de o finantare in valoare de 32,1 milioane de euro;
Prioritatea 2: accelerarea/facilitarea implementarii proiectelor TEN-T (studii pentru toate modurile de transport, lucrari pentru proiecte mature, indeosebi in sectorul feroviar si al transportului pe cai navigabile interioare), precum si proiecte care vin in sprijinul politicii privind cerul unic european – 18 proiecte selectionate, beneficiind de o finantare in valoare de 41,1 milioane de euro;
Prioritatea 3: studii de sprijinire a parteneriatelor public-private (PPP) – trei proiecte selectionate, finantare in valoare de 4,9 milioane de euro.
Proiectele vor fi gestionate de Agentia executiva TEN-T, sub egida Directiei Generale Mobilitate si Transporturi a Comisiei Europene.
Lista completa a propunerilor selectionate se afla aici.Mai multe informatii aici.
Comentarii articol (0)