Pentru a stimula crearea de infrastructuri strategice, Comisia Europeana vrea sa garanteze obligatiunile emise de companii pentru finantarea proiectelor de anvergura, motivand ca, in acest mod, ar fi eliminate reticentele pe care le-ar putea avea marii investitori (fondurile de pensii, societatile de asigurari) in a le cumpara.
Marile proiecte de infrastructura prezinta avantaje enorme atât pentru cetateni, cât si pentru economie. Insa, din cauza crizei financiare globale, firmele reusesc din ce in ce mai greu sa adune fondurile de care au nevoie. Bugetele administratiilor au fost, de asemenea, afectate, acestea fiind obligate sa limiteze sprijinul financiar pentru astfel de proiecte.
Prin garantarea, de catre UE, a obligatiunilor pentru finantarea proiectelor, ar fi eliminate reticentele pe care le-ar putea avea marii investitori (fondurile de pensii, societatile de asigurari) in a le cumpara.
Garantiile vor fi acordate doar pentru proiecte de infrastructura elaborate in concordanta cu Europa 2020 English , strategia UE de stimulare a cresterii economice si a ocuparii fortei de munca.
Comisia va imparti riscurile asociate garantiilor cu Banca Europeana de Investitii (BEI). BEI va analiza proiectele si va stabili un pret pentru garantie sau imprumut. Proiectele vor trebui sa fie viabile din punct de vedere economic si tehnic si sa aiba potentialul de a genera venituri stabile si solide.
Firmele private - si nu UE sau BEI - vor lansa emisiunile de obligatiuni.
Investitii strategice si inteligente
Pentru modernizarea retelelor de transport, energie, internet de mare viteza si telecomunicatii din Europa, in urmatorii 10 ani va fi nevoie de aproximativ 1500-2000 de miliarde de euro.
Sunt necesare investitii in sectorul transporturilor pentru eliminarea blocajelor majore, pentru construirea de retele transfrontaliere si pentru interconectarea modurilor de transport. De asemenea, trebuie realizate retele inteligente de energie electrica, pentru a transporta electricitatea acolo unde este nevoie. Internetul in banda larga larga trebuie sa fie accesibil tuturor utilizatorilor.
Inaintea crizei financiare, finantarile si obligatiunile pentru proiecte reprezentau 10% din piata. Obligatiunile erau garantate, de obicei, de societatile de asigurari, ceea ce ii determina pe investitori sa le accepte. Acest sprijin nu mai exista astazi si este putin probabil sa revina in viitorul apropiat.
Obligatiunile europene pentru finantarea proiectelor vor acoperi acest gol, venind in completarea surselor de finantare a infrastructurii deja existente, cum ar fi imprumuturile bancare si subventiile de la bugetul de stat.
Etapele urmatoare
In prezent, este in curs de desfasurare o consultare publica English privind obligatiunile pentru proiectele elaborate in conformitate cu strategia Europa 2020. Consultarea se va incheia la 2 mai 2011. Opiniile si sugestiile vor fi incluse intr-o propunere privind obligatiunile pentru finantarea proiectelor, care urmeaza sa fie prezentata in luna iunie. Se estimeaza ca obligatiunile vor fi disponibile incepând din 2014.
Comentarii articol (0)