ACCES GRATUIT
Comisia Europeana
Firmele ar putea transmite declaratiile fiscale la un ghiseu unic la nivelul UE
Comisia Europeana propune un sistem comun de calculare a bazei fiscale, prin realizarea unor "ghisee unice" pentru transmiterea declaratiilor fiscale a societatilor care isi desfasoara activitatea in UE, astfel incat sa reduca semnificativ povara administrativa, costurile de conformare si incertitudinile juridice cu care se confrunta in prezent societatile din UE care, in prezent, pentru stabilirea profiturilor lor impozabile, trebuie sa se conformeze dispozitiilor a pana la 27 de sisteme nationale diferite.
Articolul continuă mai jos
Obiectivul bazei fiscale consolidate comune a societatilor (CCCTB) propusa de Comisie este ca societatile sa beneficieze de un sistem de „
ghisee unice” pentru transmiterea declaratiilor fiscale si sa-si consolideze toate profiturile si pierderile inregistrate in intreaga UE. Statele membre isi vor pastra integral dreptul suveran de a-si stabili propria rata a impozitului pe profit.
Comisia estimeaza ca CCCTB va permite societatilor din intreaga UE sa economiseasca anual 0,7 miliarde EUR prin reducerea costurilor de conformare si 1,3 miliarde EUR prin consolidare. In plus, societatile care doresc sa se extinda transfrontalier vor putea economisi pana la 1 miliard EUR. De asemenea, CCCTB va face piata UE mult mai atractiva pentru investitorii straini.
„Datorita CCCTB, activitatea economica din UE va deveni mai simpla, mai ieftina si mai convenabila si va permite IMM-urilor care doresc acest lucru sa se extinda si pe pietele altor tari. Propunerea de astazi este buna atat pentru societati, cat si pentru competitivitatea globala a UE”, spune
Algirdas Šemeta, comisarul pentru impozitare si uniune vamala, audit si antifrauda.
In ceea ce priveste impozitul pe profit, piata unica se confrunta inca cu obstacole serioase care impiedica activitatea societatilor. Societatile transfrontaliere trebuie sa respecte pana la
27 de seturi diferite de reguli pentru calcularea bazei lor fiscale si trebuie sa lucreze cu pana la 27 de administratii fiscale. In plus, se confrunta cu un sistem extrem de complex de stabilire a modului de impozitare a tranzactiilor intra-grup (preturile de transfer) si nu-si pot compensa pierderile suferite intr-un stat membru prin profiturile realizate intr-un alt stat membru. Prin urmare, societatile mai mari se confrunta cu costuri si complicatii enorme, in timp ce societatile mai mici sunt adesea total incapabile sa se extinda in interiorul UE.
CCCTB vizeaza eliminarea acestor probleme, oferind societatilor un set unic de reguli de calculare a bazei fiscale si posibilitatea de a transmite o declaratie fiscala consolidata unica unei singure administratii pentru intreaga activitate desfasurata pe teritoriul UE. Pe baza acestei declaratii fiscale unice, baza fiscala a societatii ar urma sa fie mai apoi repartizata intre statele membre in care aceasta isi desfasoara activitatea, potrivit unei formule specifice. Aceasta formula va lua in considerare trei factori: activele, forta de munca si vanzarile. Dupa repartizarea bazei fiscale, statele membre vor fi autorizate sa-si impoziteze cota-parte din aceasta in functie de propria lor rata a impozitului pe profit In cadrul CCCTB, statele membre vor continua sa-si stabileasca rata impozitului pe profit la nivelul pe care il considera adecvat, aceasta fiind prerogativa lor nationala.
CCCTB ar urma sa fie optional pentru societati. Aceasta inseamna ca societatile care considera ca ar putea avea de castigat de pe urma unui sistem armonizat la nivelul UE ar putea opta pentru integrarea in CCCTB, in timp ce alte societati si-ar putea continua activitatea in cadrul sistemelor lor nationale.
CCCTB este considerata o initiativa importanta a Comisiei Barroso II in contextul Strategiei Europa 2020. Acest proiect a fost mentionat si intr-o serie de documente strategice importante care vizeaza eliminarea obstacolelor din calea pietei unice si stimularea cresterii si a crearii de locuri de munca in UE [Actul privind piata unica, Analiza anuala a cresterii si „Pact for the Euro” (Pactul privind moneda Euro)].
Mai multe informatii aici.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (4)