Un proiect de Lege adoptat recent la Senat propune sanctionarea, in anumite circumstante, unor contraventii precum nepurtarea centurii de siguranta sau depasirea cu maxim 20 de km a vitezei maxime admise cu simple avertismente si nu cu amenda, asa cum se intampla pana acum.
Intregul proiect, venit parca din alta realitate decat cea romaneasca, vine sa indulceasca pedepsele aplicate pentru nerespectarea legislatiei privind circulatia pe drumurile publice.
Pe scurt (un articol mai detaliat asupra subiectului in cauza puteti citi
aici), printre abaterile care vor fi pedepsite doar cu avertisment scris se numara:
-imposibilitatea inmanarii actului de identitate, a permisului de conducere, a certificatului de inmatriculare la cererea politistului rutier
-depasirea cu maxim 20km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv
-nerespectarea obligatiei de semnalizare a manevrei de schimbare a directiei de mers
-nerespectarea obligatiei pasagerilor de a purta centura de siguranta
-folosirea telefoanelor mobile in timpul conducerii
Initiatorul proiectului de lege scrie urmatoarele lucruri in expunerea de motive:
"Prin introducerea acestor modificari nu s-ar mai raspandi in randul contravenientilor sentimente de furie si frustrare din cauza sistemului injust care, desi a beneficiat de numeroase investitii, nu lasa sa se vada niciun rezultat. De exemplu, resursele financiare investite in sistemul de comunicare a informatiilor nu isi gasesc utilitatea, in conditiile in care soferii care si-au uitat documentele de identificare acasa trebuie sa suporte sanctiunea amenzii".
Pornind de la aceasta fraza, omul ne propune o lege in care, spre exemplu, nerespectarea obligatiei de semnalizare a manevrei de schimbare a directiei de mers sa fie in viitor, la prima abatere, sanctionata doar cu avertisment scris si nu cu amenda, ca pana acum. Vorbitul la telefon, si el o cauza destul de intalnita a accidentelor de circulatie, devine la randul lui o bagatela, sanctionata si ea cu avertisment scris.
Lucrul care ne intriga cel mai tare este legat tocmai de sistemul de comunicare a informatiilor pe care senatorul initiator al legii il blameaza in expunerea sa de motive. Nu cumva acelasi sistem ar trebui sa comunice si existenta anterioara a unui avertisment scris pentru cei prinsi ca savarsesc faptele de mai sus (daca savarsesti aceeasi fapta, din nou, intr-o perioada de maxim 6 luni, primesti amenda).
Dincolo de faptul ca circulatia rutiera din Romania pare adesea un cosmar (daca intri in tara cu masina, prin granitele de vest, o sa te uimeasca faptul ca depasirile riscante si ignorarea oricaror reguli de circulatie apar in primii kilometri de la intrarea in Romania), dincolo de faptul ca vecinii nostri si-au disciplinat traficul prin sanctiuni, nu prin mangaieri pe umar, ramane un fapt interesant. Senatul Romaniei a adoptat aceasta lege.
Asa ca acum, legea se afla la Camera Deputatilor, for decizional, si daca si acolo o sa fie primita cu aceleasi ganduri bune, vom avea in scurta vreme motive de "bucurie" pe sosele.
Ce parere aveti? Modificarea codului rutier in sensul de mai sus este benefica traficului rutier din Romania?
Care credeti ca vor fi consecintele evidente ale acestei noi legislatii?
Comentarii articol (61)