avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 627 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Contestatie pentru anularea PV contraventie (amenda ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Contestatie pentru anularea PV contraventie (amenda radar)

In data de 11.01.2010 am fost sanctionat de un echipaj al Politiei Rutiere Craiova pentru depasirea vitezei in localitate (72 km/h) cu amenda (4 puncte-amenda) si 3 puncte penalizare si cu avertisment pentru faptul ca nu detineam asupra mea cartea de identitate.

Mentiuni inscrise in PV de catre agentul constatator:
"In ziua de 11.01.2010, ora 08.00, locul Calea Bucuresti a savarsit urmatoarele:
A condus auto Nissan cu nr DJxxxxx pe str Calea Bucuresti cu viteza 72 km/h depistat cu aparatul radar seria PVT 672000019 si filmat cu camera video nr 66.
Totodata nu are asupra sa actul de identitate"
Fapta este prevazuta de:
- art 121/1 din HG 1391/2006 si sanctionata de art. 100/2 din OUG 195/2002 R
- art.36/1 din OUG 195/2002R si sanctionata de art. 99/2 din OUG 195/2002R
Stabilesc:
- avertisment + amenda in suma de 240 lei;
- 4 pct amenda;
- 3 puncte penalizare.

Intrebari:
1. Art.121/1 din HG 1391/2006 (Conducătorii de vehicule sunt obligaţi să respecte viteza maximă admisă pe sectorul de drum pe care circulă şi pentru categoria din care face parte vehiculul condus, precum şi cea impusă prin mijloacele de semnalizare) este in vigoare sau este abrogat?
2. Se poate solicita si obtine nulitatea Procesului Verbal in baza O2/2001 art. 16 (1) privind obligativitatea descrierii faptei contraventionale (nu s-a mentionat ca nu purtam centura, dar am fost sanctionat) si in baza art. 17 din O 2 / 2001 privind lipsa mentiunilor privind fapta savarsita (nepurtarea centurii de siguranta)?

[Motivatie la Intrebarea nr. 2: in PV intocmit exista o neconcordanta intre mentiunile facute si incadrarea juridica, si anume: sunt sanctionat conform art.36/1 (Conducatorii de autovehicule si persoanele care ocupa locuri prevazute prin constructie cu centuri sau dispozitive de siguranta omologate trebuie sa le poarte in timpul circulatiei pe drumurile publice, cu exceptia cazurilor prevazute in regulament) din OUG 195/2002R si sanctionat de art. 99/2 din OUG 195/2002R pentru nepurtarea centurii, dar la mentiuni, agentul nu a precizat aceasta abatere.
Mentionez ca purtam centura de siguranta, fapt ce se poate dovedi in eventuala inregistrare video, agentul probabil gresiind incadrarea faptei, dorind sa ma sanctioneze pentru actul de identitate, dar incadrandu-ma juridic la neportul centurii de siguranta]
Cel mai recent răspuns: ContSters126873 , utilizator 21:12, 16 Martie 2010
in cazul dv. puteti face contestatie impotriva procesului-verbal. motivatia aratata va poate aduce cistig de cauza.
Multumesc pentru raspuns.

Este posibil ca judecatorul sa respinga contestatia pe motiv ca indiferent de eroarea facuta de agentul de circulatie (nementionarea nepurtarii centurii, dar sanctionarea abaterii), fondul ramane? (si anume prima sanctiune referitoare la depasirea vitezei)

Faptul ca am semnat ca nu am obiectii referitor la Procesul Verbal imi anuleaza sansa de a castiga contestatia pentru anularea lui in baza art. 16 (1) si 17 din OG 2 / 2001?

Rog pe cineva mai familiarizat cu legislatia sa imi spuna daca art. 121 (1) din HG 1391/2006 este in vigoare sau este abrogat (cu ce lege a fost abrogat).

Multumesc!
De moment ce nu am primit raspuns in timp util, m-am decis sa platesc amenda (abaterea de depasire a vitezei e reala si e normal sa o platesc pana la urma), depun si contestatia pentru anularea procesului verbal, deoarece felul in care este legea (OG2/2001, art. 16, 17) este intocmita, imi permite sa contest modul in care a fost scris procesul verbal si ... sa vedem.
Personal nu cred ca voi aveam succes cu contestatia, insa incerc.
O sa postez in continuare ceea ce voi face, pentru a informa si pe altii care citesc ulterior.
Be safe and .. drive safely!
contestatie la pv si ai de asteptat .am 2 ani de cand ma judec cu POLITIA romana ASTA CORECTA ...........................
ptr radar . tot 72 ( dar in localitate )
nu stiu daca vreo lege de circulatie mentioneaza (ART)ca trebuie sa ai cartea de indentitate asupra ta(conducatorului auto } stiu ca trb CI ,PERMIS AUTO.CERTIFICAT DE INMATRICULARE ,ASIGURARE (RCA) verificare de un agent de circulatie.
~ Conținut șters la cerere ~

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Explicatie solutie lucianalex lucianalex Buna Ziua ! Am facut mai demult o contestatie impotriva unui PV pentru depasirea vitezei regulamentare si nepurtarea centurii de siguranta ! Azi am vazut pe ... (vezi toată discuția)
Anomalie nae nae nae nae pe str. preciziei dinspre Valea Cascadelor catre Iuliu Maniu str.fiind cu o singura banda de mers pe la mijlocul strezii am facut dreapta ptr a intra la o ... (vezi toată discuția)
Contestare amenda circulatie ardei2011 ardei2011 Am fost sanctionat pentru nepurtarea centurii de siguranta si lipsa talonului masinii. Astfel, am primit avertisment pentru lipsa talonului si amenda + ... (vezi toată discuția)