avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 242 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... S-a modificat Codul rutier?
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

S-a modificat Codul rutier?

Salutare, ieri la iesirea din orasul Tg. Mures am fost sanctionat atat cu 4 puncte amenda cat si cu 3 puncte penalizare , un semn de intrebare care mi l-am pus eu in dreptul unde scrie cuantumul amenzii reprezentand : 268 lei + AVERTISMENT . Am tot stat si m-am gandit cum vine asta si puncte amenda si penalizare si avertisment putin cam aiurea . M-am uitat pe net si am gasit urmatorul articol :
Codul Rutier, modificat: avertisment in loc de amenda pentru contraventiile minore?

Comisia pentru administratie publica din Senat a intocmit, marti, cu larga majoritate, un raport favorabil propunerii legislative care modifica legea privind circulatia pe drumurile publice.
Concret, agentii de circulatie vor da conducatorilor auto, care comit contraventii in trafic, avertismente ce se vor contabiliza la fel ca punctele-amenda.

Avertismentele urmeaza sa fie sterse dupa sase luni de zile, in cazul in care soferul nu mai comite nici o contraventie.

Initiatorul proiectului, senatorul PDL Florin Staicu, a precizat ca proiectul de lege vine in sprijinul conducatorilor auto care "la acest moment stiu ca atunci cand ii va opri un agent de circulatie ii va si certa si le va da si amenda."

"Stim cu totii ca astazi acordarea unor astfel de avertismente tine numai de starea de spirit a agentului de circulatie, ceea ce da un caracter subiectiv. Ele sunt acordate doar daca agentul de circulatie il simpatizeaza pe conducatorul auto, iar in caz contrar acesta acorda direct amenda", a mai spus senatorul democrat-liberal.

Potrivit proiectului de lege, contraventiile sunt impartite pe mai multe clase, in functie de gravitatea faptei, sanctiunile acordate fiind pentru clasa I - avertisment scris, pentru clasa II - 2 sau 3 puncte-amenda, pentru clasa III - 4 sau 5 puncte-amenda, pentru clasa IV - de la 6 la 8 puncte-amenda, pentru clasa V - de la 9 la 20 puncte-amenda, iar pentru clasa VI - de la 21 la 100 puncte-amenda.

Plenul Senatului urmeaza sa dea un vot raportului intocmit de Comisia pentru administratie publica. Senatul este prima Camera sesizata in acest caz.

Sursa: Antena3


As fi vrut si eu sa inteleg a intrat in vigoare deja aceasta modificare , pt. ca daca ar fi intrat din ceea ce inteleg eu amenda care am luat-o intra in vigoare doar in cazul in care mai iau o alta amenda in termen de 6 luni de cand am primit avertismentul . Daca se poate ca cineva care este mai in tema sa dezbatem un pic acest subiect ar fi bine am cautat pe forum si nu am gasit ceva asemanator . Multumesc !
Cel mai recent răspuns: mgmnet , utilizator 10:11, 7 Martie 2011
Art. 95. din Codul Rutier prevede:
(1) Incălcarea dispoziţiilor prezentei ordonanţe de urgenţă, altele decat cele care intrunesc elementele constitutive ale unei infracţiuni, constituie contravenţie şi se sancţionează cu avertisment ori cu amendă ca sancţiune principală şi, după caz, cu una dintre sancţiunile contravenţionale complementare prevăzute la art. 96 alin. (2).
Va multumesc pentru raspunsul accordat , dar totusi in articolul mentionat de dumneavoastra zice clar cu avertisment ori cu amenda , problema e ca eu le-am primit pe amandoua , amenda + avertisment si punctele aferente .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Anulare proces verbal Vladu79 Vladu79 Buna ziua, am avut un apel pentru anularea procesului verbal prin care mi a fost suspendat permisul de conducere. Nu inteleg daca trebuie sa predau permisul ... (vezi toată discuția)
Amenda contraventionala - depasire linie continua + accident girafa1972 girafa1972 Buna ziua, M-am uitat peste codul rutier, sectiunea contraventii\\infractiuni dar sincer nu am reusit sa imi dau seama un conducator auto, care, incalcand ... (vezi toată discuția)
Contestare pv politia rutiera cristicarnisca cristicarnisca Buna seara Este primul meu subiect pe care il deschid (pana acum am fost doar cititor)dar nevoia ma face sa apelez la D-voastra. De curand am fost oprit de ... (vezi toată discuția)