ACCES GRATUIT
O noua condamnare la CEDO
Romania va plati peste 11.000 de euro pentru incalcarea libertatii de exprimare a unei jurnaliste
Romania a fost condamnata marti de Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) la plata unor despagubiri morale de 7000 de euro si a cheltuielilor de judecata in valoare de 4000 de euro pentru ca a incalcat libertatea de expresie a unei jurnaliste.
Articolul continuă mai jos
Ziarista Cornelia Popa a fost condamnata in 2002, printr-o decizie finala a unei instante din Romania, la plata unei amenzi penale si a unor despagubiri, dupa ce a publicat un articol critic despre comportamentul profesional al unui judecator.
Pe baza articolului 10 din Conventia pentru apararea Drepturilor Omului si a Libertatilor fundamentale, care garanteaza libertatea de expresie, precum si a articolului 6, care statueaza dreptul la un proces corect, jurnalista a reclamat la CEDO condamnarea ei si a sustinut ca procedurile penale au fost nedrepte.
Judecatorii europeni au decis marti ca autoritatile romane au incalcat articolul 10 si nu au respectat libertatea de exprimare a jurnalistei. Romania va trebui sa plateasca daune morale in valoare de 7000 de euro si 4.110 euro pentru cheltuieli de judecata.
Cazul Corneliei Popa nu este singular, mai multi jurnalisti reclamand, in utimii ani, statul roman la CEDO pentru incalcarea libertatii de expresie.
Petre Mihai Bacanu, spre exemplu, fost redactor sef la Romania Libera, a si castigat, in martie 2009, un astfel de proces intentat autoritatilor romane.
Ziaristul a dat Romania in judecata, dupa ce, in tara, pierduse un proces in care Nicolae Vacaroiu, fostul premier, il acuza de calomnie pentru o serie de articole pe care jurnalistul le publicase despre afacerile politicianului. Bacanu a fost condamnat la plata unor despagubiri catre Vacaroiu.
Judecatorii CEDO, insa, i-au dat castig de cauza ziaristului si au stabilit ca autoritatile romane trebuie sa plateasca despagubiri de 8000 de euro jurnalistului pentru ca nu i-au respectat libertatea de exprimare si nici dreptul la un proces corect.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Conform legislației în vigoare, este strict interzisă copierea, reproducerea, redistribuirea, republicarea sau orice altă formă de reutilizare a acestui conținut, integral sau parțial, fără consimțământul scris al avocatnet.ro. Nerespectarea acestor prevederi poate atrage răspunderea civilă, contravențională sau penală.
Comentarii articol (0)