Peste 60 de spitale au fost selectate pentru reprofilare in camine destinate varstnicilor sau in centre de permanenta, iar casele de asigurari de sanatate nu vor mai incheia contracte cu ele, incepand cu 1 aprilie, a declarat ministrul sanatatii, Cseke Attila, joi, la finalul sedintei de Guvern. Decizia vine ca urmare a unei analize a Ministerului Sanatatii (MS) care a relevat ca multe dintre aceste unitati sanitare nu aveau o linie de garda sau functionau cu personal medical insuficient.
Potrivit ministrului de resort, autoritatile locale au
mai multe alternative pentru cele 67 de unitati sanitare propuse pentru reprofilare.
Astfel, autoritatile pot accesa noul program guvernamental de
Dezvoltare a caminelor pentru persoane varstnice. De asemenea, legislatia deja existenta, mai permite ca aceste unitati sa fie
transformate in centre de permanenta sau
cabinete medicale de specialitate (conform OG 124/1998 privind organizarea si functionarea cabinetelor medicale) care sa pastreze in exploatare dotarea edilitara si tehnica, inclusiv laboratoarele de analiza si cele de radiologie.
Unitatile spitalicesti au fost alese pentru reprofilare in urma
unui raport al MS, aprobat prin Hotarare de Guvern, in sedinta de joi a Executivului.
“Timp de mai multe luni, o Comisie a Ministerului Sanatatii a facut o analiza amanuntita cu specialistii de la Casa Nationala de Asigurari de Sanate asupra procesului complex si dificil de reorganizare si restructurare a asistentei spitalicesti, descentralizare si informatizare a spitalelor”, se arata intr-un comunicat de presa al MS.
Conform analizei Comisiei MS, din cele 67 de unitati sanitare,
un numar de 41 au o singura linie de garda,
15 unitati nu au linie de garda si doar
o singura unitate are 2 linii de garda, nerespectandu-se astfel criteriul de asigurare a continuitatii asistentei medicale permanente pentru bolnavi si cel de clasificare a spitalelor. Alte 10 spitale asigura asistenta medicala pentru bolnavii cronici, de aceea ele nu necesita linie de garda.
Totodata, exista
unitati care functioneaza cu personal medical insuficient, spre exemplu
spitale cu un singur medic angajat ( Spitalul de Boli Cronice de la Mozaceni, Preventoriul TBC Gornesti, Preventoriul TBC de la Poiana Tapului) sau
cu 2 medici (Spitalul de Boli Cronice de la Rucar).
In plus, analiza MS mai arata ca toate unitatile sanitare sunt situate
la mai putin de 45-50 km de unitati sanitare clinice din resedinte de judet, ceea ce inseamna ca nici criteriul de distanta nu este respectat.
Personalul sanitar din cele 67 unitati sanitare, cumuland 670 de medici si aproximativ 2000 asistente, va fi preluat in cadrul caminelor pentru varstnici sau pe posturile vacante din sistemul sanitar, pe aceeasi specialitate.
Ministerul Sanatatii mai precizeaza in comunicatul de presa ca in localitatile Ocna Mures (AB), Santana (AR), Mozaceni (AG), Trusesti (BT), Mociu (CJ) si Solca (SV) vor fi redistribuite pentru cel putin 3 luni de zile, 24 de ore din 24,
6 echipaje de urgenta pentru a asigura interventiile de urgenta, intrucat in aceste zone nu exista statii de de ambulanta sau statii SMURD pentru a asigura asistenta medicala de urgenta.
De asemenea, sunt 6 centre de primiri urgente in spitalele din localitatile Tg Frumos (IS), Santana (AR), Titu (DB), Sarmasu (MS), Bicaz (NT), Buzias (TM) unde Ministerul Sanatatii
analizeaza posibilitatea preluarii finantarii, astfel incat sa fie continuata activitatea medicala in aceste centre.
Comentarii articol (1)