Produsul intern brut al Romaniei va creste cu un procent, in 2011, datorita exporturilor nete, estimeaza specialistii Ernst&Young in raportul trimestrial "Eurozone Forecast - Spring 2011", realizat in colaborare cu Oxford Economics.
Potrivit expertilor Ernst&Young, nivelul inregistrat ridicat al exporturilor se datoreaza unui randament industrial mai bun, care a crescut in ianuarie, pentru cea de-a sasea luna consecutiva.
Desi „imbunatatirea semnificativa a performantelor industriale a inceput sa se faca resimtita si in alte sectoare, un semn ca redresarea economica se extinde treptat in toate sectoarele, cu eventuale beneficii pentru ocuparea fortei de munca si consum”, specialistii preconizeaza ca „per total PIB-ul va creste doar cu 1% in 2011, datorita exporturilor nete, acesta fiind totusi un rezultat extrem de modest", dupa cum se precizeaza in documentul remis redactiei Avocatnet.ro.
Raportul arata ca, dupa un declin rapid al PIB-ului de 7% in 2009, problemele cu care se confrunta atunci Romania au persistat si in 2010, cand economia s-a contractat cu inca 1,3%.
Masurile fiscale luate la mijlocul lui 2010 in incercarea de a gasi o solutie la problemele tot mai serioase legate de deficitul bugetar, inclusiv majorarea TVA cu 5 puncte procentuale, au facut ca economia sa cada inapoi in recesiune in trimestrul al treilea, inainte de inregistrarea unei cresteri nesemnificative de 0,1% a PIB in trimestrul al patrulea, generata de o imbunatatire a situatiei exporturilor nete, ceea ce a contribuit cu 1% la cresterea trimestriala a PIB, precum si o majorare cu 0,4% a nivelului investitiilor.
„Insa consumul din sectorul privat a continuat sa scada in T4, mai exact cu 1,7% in total in 2010 dupa scaderea drastica de 10,3% din 2009, in timp ce nivelul investitiilor a scazut cu aproape 15%, dupa ce acestea inregistrasera o diminuare de 20% in anul 2009”, mai explica analiza Ernst&Young.
Potrivit documentului citat, exporturile mai mari au dus la compensarea, intr-o masura semnificativa, a impactului masurilor de austeritate impuse de guvern, cu o crestere a productiei industriale de peste 5% in 2010, in ciuda unei cereri interne reduse, iar Romania a continuat sa beneficieze de un mediu extern ceva mai solid la inceputul lui 2011.
Astfel, valoarea exporturilor, exprimata in euro, a crescut, in ianuarie, cu 47,8% comparativ cu anul precedent, cea mai mare rata de crestere de la sfarsitul anului 2000 pana in prezent.
„Intre timp, in ianuarie s-a inregistrat pentru prima data in mai bine de zece ani o balanta comerciala pozitiva vizibila. Cu o crestere a importurilor mult mai lenta din cauza cererii interne diminuate, contributia la cresterea rezultata din exporturile nete poate deveni anul acesta una pozitiva si semnificativa – estimata undeva intre 2-2,5%”, mai precizeaza expertii citati.
In ciuda acestor semnale pozitive, potrivit Ernst&Young, perspectivele raman inca incerte.
„O revenire a cresterii economice pana la 4% este preconizata pentru 2012, dat fiind faptul ca investitiile si consumul incep sa isi revina, desi exista in continuare un anumit risc ca situatia sa poata avea si o evolutie negativa. Corelat cu incertitudinile in materie de politici, profilul de crestere economica slaba denota faptul ca este putin probabil ca deficitul bugetar al Romaniei sa ajunga la 3% din PIB pana in 2015”, concluzioneaza raportul.
Comentarii articol (1)