In cazul Romaniei, dupa inceputul slab al acestui an, se pare ca PIB-ul se va contracta cu circa 1,5% in 2010, in timp ce, prognoza pentru 2011 este pozitiva. Totusi, riscurile raman semnificative, deoarece rezistenta la masurile de austeritate ridica spectrul unei crize de tip grecesc deasupra deficitului bugetar si datoriei publice a tarii, se arata in raportul trimestrial "Eurozone Forecast" (EEF) realizat de Ernst & Young.
Poate ca incapacitatea de plata nu mai reprezinta o amenintare iminenta, insa criza este departe de a se termina in Zona Euro, conform unor raportului In plus, pana cand in Zona Euro nu se abordeaza cu seriozitate problema adoptarii unor reforme structurale, riscurile unui “deceniu pierdut” din perspectiva economica, similar celui din Japonia din anii `90, sunt semnificative, in special pentru statele din sud.
Astfel, EEF si-a modificat in sens descrescator previziunile pentru dezvoltarea Zonei Euro la 0,8% pentru acest an si la 1,3% pentru 2011.
“Repercusiunile crizei datoriilor de stat vor insemna o crestere economica in Zona Euro cu 1-2,5% mai mica pe an decat cea din Statele Unite in urmatorii cinci ani. Impactul asupra locurilor de munca este la fel de zdrobitor. In vreme ce in perioada 2010-2014 economia americana va genera peste 10 milioane de noi locuri de munca, in Zona Euro gradul de ocupare a fortei de munca abia daca se va modifica”, precizeaza Marie Diron, Consultant Economic Senior la realizarea raportului „Eurozone Forecast”.
Perspective pentru Romania
Conform raportului trimestrial EEF, in conditiile unei cereri interne in scadere si a unor investitii in declin abrupt, produsul intern brut al Romaniei a scazut cu 7% anul trecut, o schimbare brusca fata de cresterea de 7,4% din 2008.
„Recesiunea a continuat in primul trimestru din 2010, produsul intern brut in perioada contractandu-se cu 0,3% si ajungand sa fie cu 2,6% mai scazut decat un an inainte. Aceasta indica faptul ca PIB-ul ar putea incepe sa creasca din nou in trimestrul doi, pe fondul scaderii stocurilor si stabilizari consumului privat”, se arata in raport.
Cu toate acestea, in raport se subliniaza faptul ca in conditiile scaderii increderii mediului de afaceri revenirea investitiilor in mijloace fixe este putin probabil sa apara pana la sfarsitul acestui an.
In plus, increderea consumatorilor este inca scazuta si este de asteptat sa ramana prudenta, avand in vedere amenintarea reducerilor semnificative de locuri de munca din sectorul public in cadrul acordului cu FMI, care solicita reduceri suplimentare de cheltuieli, in ciuda faptului ca tinta de deficit pentru 2010 au fost ridicata la 6,8% din PIB, fata de obiectivul initial de 5,9%.
„Planurile de reducere a salariilor bugetarilor cu 25%, a pensiilor cu 15%, precum si a locurilor de munca din sectorul public cu peste 250 de mii in urmatorii ani se confrunta cu o opozitie masiva din partea oamenilor care vor fi afectati, dar guvernul a supravietuit unei motiuni de cenzura cu aceasta tema in parlament. Punerea in aplicare a acestor masuri de austeritate este o pre-conditie pentru viitoarele transe de la UE / FMI in cadrul pachetului de sprijin economic, dar grevele se profileaza in continuare la orizont”, se mai arata in raport.
Perspectiva ramane incerta
Previziunile EEF arata ca tendinta de crestere a exporturilor care a a condus la productia industriala ceva mai mare, poate fi subminata de revenirea efectelor crizei in economia Zonei Euro, in timp ce, intrarile din remiterile lucratorilor romani din UE sunt supuse unei presiuni suplimentare.
„Dupa inceputul slab al acestui an, se pare ca PIB-ul se va contracta cu circa 1,5% in 2010, in timp ce prognoza pentru 2011 este de crestere. Totusi riscurile raman semnificative, deoarece rezistenta la masurile de austeritate ridica spectrul unei crize de tip grecesc deasupra deficitului bugetar si datoriei publice a tarii”, concluzioneaza raportul.
Un deceniu pierdut pentru statele din sud?
Pe fondul adoptarii planurilor drastice de reducere a deficitului bugetar in Grecia, Spania si Portugalia, anuntate in luna mai, se asteapta ca modelul „Europei cu doua viteze”, sustinut de EEF in cadrul editiei din aprilie, sa fie acum mult mai evidentiat. In timp ce cresterea PIB pentru Zona Euro in principalele state din partea de nord (Germania, Franta, Olanda si Belgia) este preconizata sa atinga o medie de 1,7% pe an in perioada 2010-2012, EEF prognozeaza o crestere negativa de -0,1% pe an pentru cele din sud, in aceeasi perioada de timp.
Prin urmare, PIB-ul per capita in Grecia va scadea de la 89% din media pentru Zona Euro in 2007 la 83% in 2012. In Spania, acesta se va diminua de la 93% din media pentru Zona Euro la 88%, nivel relativ inregistrat ultima data in anul 1998.
“Partea de sud nu va inregistra doar unul sau doi ani nefavorabili, ci mai multi ani de crestere extrem de mica sau chiar negativa. Cu toate acestea, Irlanda, care a fost adesea inclusa in aceeasi categorie cu tarile din regiunea Mediteranei, se va redresa incepand cu anul 2011, in timp ce, pana in 2014 nu se asteapta ca Grecia, Spania si Portugalia sa revina la nivelele de activitate inregistrate inainte de criza,” mai completeaza Marie Diron.
Un contrast notabil in partea de nord
Previziunile indica faptul ca perspectiva pentru tarile din nordul Zonei Euro este una relativ optimista din doua motive principale. In primul rand, state precum Germania si Olanda beneficiaza de nivele de competitivitate sporite, dupa ani de crestere semnificativa a productivitatii si de moderare a salariilor. Ele detin o pozitie buna pentru a putea valorifica spre propriul beneficiu o redresare semnificativa la nivel global.
In al doilea rand, ajustarea fiscala necesara in tarile in partea de nord, desi semnificativa, poate fi gestionata, iar guvernele pot continua actiunile de reducere a deficitului bugetar fara impact semnificativ asupra cresterii economice.
Moneda euro continua sa se deprecieze, iar ratele dobanzilor raman la acelasi nivel pana in 2011
EEF preconizeaza ca moneda euro va scadea pana la valoarea de 1,05 dolari pana la sfarsitul anului 2011, inainte de a se redresa usor datorita cresterii ce va fi inregistrata in Zona Euro. Comparativ cu cosul monetar reprezentand structura comerciala pentru Zona Euro, moneda euro se va deprecia cu circa 20% din valoarea maxima pana la sfarsitul anului 2010.
“Ingrijorarile permanente cu privire la sustenabilitatea fiscala a anumitor state din Zona Euro si reticenta acestora fata de abordarea problemelor esentiale, afecteaza in mod semnificativ moneda euro. In prezent valoarea euro se afla sub 1,20 dolari, cea mai mica valoare de la inceputul anului 2006 si cu aproximativ 20% sub valoarea inregistrata la inceputul anului 2010”, explica Marie Diron.
Date fiind perspectiva unei cresteri economice reduse si absenta unor riscuri inflationiste, EEF considera ca Banca Centrala Europeana (BCE) va mentine ratele dobanzii la acelasi nivel pana la jumatatea anului 2011.
Redresare lenta a investitiilor in domeniul corporativ
"Nu vom vedea o redresare generata de evolutiile din domeniul afacerilor. EEF preconizeaza inca o scadere de 2,8% a investitiilor corporative in 2010, dupa dramatica scadere de 14% de anul trecut. Incepand din 2011, conform previziunilor, se preconizeaza intr-adevar o crestere moderata a investitiilor, insa chiar si pana in 2014 nu se vor mai atinge valorile inregistrate inainte de izbucnirea crizei", se mentioneaza in raport.
Perspectiva negativa pentru somaj si cheltuielile de consum
Incertitudinea cu privire la perspectiva economica va incuraja companiile sa amane procesul privind angajarea de personal nou. Nu va exista nicio scadere a ratei somajului in Zona Euro pana in 2012 si chiar si cu o reducere modesta de pana la 9,4% realizata pana in 2014, acesta tot va depasi cu 2% valoarea inregistrata in anul 2007. Numarul somerilor va continua sa creasca. Valoarea maxima in Zona Euro se va situa in jurul a 16,8 milioane in prima jumatate a anului viitor, fata de aproape 16 milioane cat se inregistreaza in prezent.
Pe fondul reducerii indemnizatiilor si/sau majorarii taxelor in numeroase state, aceasta cumulare de factori implica o crestere insignifianta a veniturilor. Prin urmare, se preconizeaza in general o stagnare a consumului privat in acest an, inregistrandu-se acelasi nivelul scazut ca si anul trecut. Chiar si in 2011, conform previziunilor, cresterea consumului se va situa tot sub 1%, majorandu-se progresiv pana la 1,8%.
Ce urmeaza?
Conform EEF, vor fi necesare reforme profunde pentru a se putea elimina dezechilibrele majore si deficientele structurale. In plus, criza datoriilor de stat a dus la evidentierea unor disfunctii institutionale fundamentale existente in Zona Euro, care necesita coordonarea politicilor in vederea obtinerii unei uniuni monetare mai sustenabile.
“Data fiind necesitatea restructurarii finantelor publice pentru a le face sustenabile, tendinta actuala este aceea de reducere rapida a deficitelor, chiar si in state care nu au probleme cu finantarea deficitelor si refinantarea datoriei, existand riscul ca aceste masuri sa fie contraproductive. Mai exact, statele care isi permit sa isi reduca treptat deficitele ar trebui sa faca acest lucru pentru a sustine cresterea economica in Zona Euro in general si in partea de sud, in special”, a concluzionat Marie Diron.
Despre „Eurozone Forecast”
Prognozele si analizele prezentate in cadrul raportului „Eurozone Forecast” se bazeaza pe modelul Bancii Centrale Europene (BCE) utilizat pentru economia Zonei Euro. Acest model include o teorie si tehnici economice moderne si este utilizat de BCE in vederea realizarii de previziuni pentru Zona Euro.
Despre Ernst & Young
Ernst & Young este una dintre cele mai mari companii la nivel mondial in domeniul serviciilor de audit financiar, consultanta fiscala, consultanta in afaceri si consultanta in tranzactii, avand peste 144.000 de angajati in intreaga lume. In Romania Ernst & Young s-a impus ca unul dintre liderii de pe piata serviciilor profesionale chiar de la infiintarea sa in anul 1992.
Comentarii articol (0)