De la Capital aflam ca Statul vrea sa cumpere timp. Cat e dispus sa plateasca?
Finantele vor sa echilibreze datoriile pe termen scurt cu cele pe perioade mai lungi. Pentru a atrage mai multi bani de la banci pe termen lung, statul trebuie sa vina cu un randament atractiv. De la izbucnirea crizei mondiale, care pe plan local s-a resimtit printr-o recesiune dura, datoria publica guvernamentala s-a dublat pana la 178,7 miliarde lei (32,8% din PIB) la sfarsitul lunii ianuarie, in conditiile in care au scazut incasarile la buget si au crescut cheltuielile cu asistenta sociala.
Premiera: Ministerul Transporturilor reziliaza un contract de 224 mil. euro cu Colas pe motiv de intarziere a lucrarilor, titreaza ZF.ro.
Este oficial. Autostrada Soarelui nu va fi finalizata nici anul acesta. Pentru prima data Ministerul Transporturilor, prin Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR), a reziliat un contract major cu o companie de constructii pe care o acuza de intarzierea lucrarilor. Contractul de 224 de milioane de euro cu compania franceza Colas, care construia tronsonul de autostrada Medgidia-Cernavoda (20 km), a fost reziliat de CNADNR dupa un razboi al declaratiilor care dureaza de saptamani bune si in care cele doua parti s-au acuzat reciproc de nerespectarea clauzelor contractuale. Ministrul transporturilor Anca Boagiu sustine ca rezilierea contractului este un avertisment pentru toate companiile care construiesc in Romania intrucat Romania nu este "tara nimanui".
Adevarul.ro ne spune cum Criza economica i-a salvat pe micii fermieri.
Daca nu ar fi venit recesiunea, taranii din Lupeni si din Daia nu si-ar fi descoperit potentialul. Pentru ei au lucrat fondurile norvegiene, puse la treaba de doua ONG-uri romanesti. Pana sa vina criza, fructele livezilor din Harghita putrezeau, iar laptele micilor crescatori de vite din Sibiu, la presiunea procesatorilor, era cumparat pe nimic. Fundatia Civitas de la Odorheiul Secuiesc a pus la cale, in 2009, un proiect strict legat de traditie si care are ca obiectiv, oricat de sec ar suna, dezvoltarea comunitatilor izolate, mai ales din punct de vedere economic. Tinta sunt 23 de comune din judetul Harghita si trei orase, in total, 127 de asezari rurale: 54% din cetatenii judetului locuiesc in zona rurala, iar veniturile populatiei vin, ca si in alte regiuni ale tarii, preponderent din agricultura. Cei de la Civitas spun ca cea mai consistenta resursa a zonei sunt fructele.
Dispar banci din Romania?, scrie RomaniaLibera.ro.
Presedintele UniCredit Tiriac apreciaza ca mai multe banci locale se afla in situatia de a nu mai avea resursele necesare pentru a-si continua singure activitatea in Romania. Este evident ca va exista o consolidare in sistemul bancar din Romania si este doar o chestiune de timp", a declarat presedintele UniCredit Tiriac, Rasvan Radu, intr-o intalnire informala cu jurnalistii. In opinia bancherului, exista mai multe banci in Romania care nu mai au resursele necesare pentru a continua activitatea de creditare. Radu apreciaza ca numarul bancilor prezente pe piata locala este prea mare raportat la dimensiunile economiei si la capacitatea de indatorare si de economisire a populatiei. Restructurarea sistemului bancar se va produce, potrivit sefului UniCredit, fie prin iesiri de pe piata locala, fie prin fuziuni decise la nivelul Romaniei sau la nivel european. In Romania activeaza in prezent 42 de banci, inclusiv doua de locuinte si Porsche Bank, specializata pe activitatea de leasing.
Cat de usor poti sa schimbi locuinta veche pe una noua, ne informeaza EVZ.ro.
Procesul nu este deloc unul simplu: chiar daca gasiti o persoana care sa fie multumita de oferta, este foarte posibil sa nu gasiti un numitor comun in ceea ce priveste diferenta de bani. Pentru a gasi mai usor un apartament potrivit, consultanții ii sfatuiescpe proprietari sa se constituie in grupuri de persoane interesate
Schimbul de locuinte era destul de frecvent intalnit in vremea regimului comunist, atunci cand familiile care-si mareau numarul de membri ofereau o locuinta mai mica si o diferenta de bani pentru una mai mare. Astazi, insa, aceasta practica nu se mai bucura de acelasi succes.
Olanda inaspreste normele privind accesul romanilor si bulgarilor pe piata muncii, publica Gandul.info.
Cetatenii din afara UE si din Romania si Bulgaria vor primi, de la 1 iulie, permise de munca in Olanda doar in cazuri exceptionale, potrivit propunerii ministrului pentru Afaceri Sociale, Henk Kamp, sustinute de Guvernul olandez, relateaza luni cotidianul NIS News Bulletin, in editia electronica. Kamp a propus ca angajatorii din domeniile cum ar fi agricultura sau horticultura sa recurga mai mult la somerii olandezi, in conformitate cu politica Guvernului de a pune presiune asupra somerilor pentru ca acestia sa accepte sa lucreze. De la extinderea UE, in 2004, aproximativ 165.000 de persoane din Europa Centrala si de Est au venit sa lucreze in agricultura si horticultura, constructii, industrie si transporturi in Olanda. "Intre timp, peste un milion de persoane cu varste sub 65 de ani nu au niciun loc de munca", a declarat Kamp.
Comentarii articol (3)