Ministerul Sanatatii (MS) a lansat un program de stimulare financiara a cadrelor medicale pe baza de performanta, care se va desfasura pana la data de 31 decembrie 2011, potrivit unui act normativ, publicat vineri in Monitorul Oficial.
Ordinul Ministerului Sanatatii nr. 1.229/2011 privind aprobarea criteriilor de evaluare a performantelor profesionale individuale si a modelului fisei de evaluare a performantelor profesionale individuale a fost publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 560, din 5 august 2011.
Astfel, personalul medico-sanitar va beneficia lunar sau trimestrial de venituri suplimentare in bani de la bugetul autoritatii locale.
Potrivit MS, aceste stimulente financiare se vor acorda in baza unor criterii de performanta stabilite de catre Ministerul Sanatatii, la care se pot adauga altele ale autoritatilor publice locale.
Programul se va desfasura pana la 31 decembrie 2011.
Actul normativ propune urmatoarele criterii pentru acordarea stimulentelor, precum:
- comportamentul personalului medico-sanitar fata de pacienti prin chestionarea acestora;
- existenta unei relatii informationale corecte si transparente intre personalul medico-sanitar si pacienti;
- timpul de asteptare a pacientilor programati la ambulatoriile de specialitate;
- numarul de solicitari ale pacientilor pentru un anumit medic in raport cu media solicitarilor pe medici din ambulatoriu si spital;
- rezultatele obtinute de medic la cresterea raportului bolnavi tratati ambulator si in regim de spitalizare, comparativ cu bolnavi internati in regim de spitalizare continua;
- introducerea si folosirea in practica medicala uzuala a metodelor minim agresive si mai putin costisitoare;
- eficacitatea si cost-eficienta tratamentelor aplicate;
- numarul procedurilor si tratamentelor medicale noi invatate si aplicate in activitatea spitaliceasca;
- rata reinternarilor in primele 72 de ore de la aplicarea unui tratament in spitalizare de zi sau spitalizare continua;
- aportul adus in educarea si formarea personalului medico-sanitar tanar sau nou venit in spital, cu scopul cresterii calitatii actului medical;
- alte criterii stabilite de autoritatile administratiei publice locale.
Actul normativ prevede ca notarea criteriilor de evaluare a performantelor profesionale individuale sa se realizeze cu note de la 1 la 5, nota exprimand gradul de indeplinire a respectivului criteriu. Pentru a obtine nota corespunzatoare gradului de indeplinire a criteriilor de evaluare se face media aritmetica a notelor acordate pentru indeplinirea fiecarui criteriu de performanta. Calificativul final al evaluarii se stabileste pe baza notei finale, dupa cum urmeaza:
a) intre 1,00 si 2,00 — nesatisfacator;
b) intre 2,01 si 3,50 — satisfacator;
c) intre 3,51 si 4,50 — bine;
d) intre 4,51 si 5,00 — foarte bine.
Inca din luna martie, Ministerul Sanatatii a anuntat intentia de a initia un program de finantare suplimentara a medicilor din spitalele aflate in subordinea autoritatilor locale. La momentul respectiv, a fost transmisa o solicitare structurilor asociative ale administratiei publice locale de a comunica daca exista autoritati ale administratiei publice locale interesate sa sustina un astfel de program.
Comentarii articol (3)