Hotararea pentru completarea normelor metodologice de implementare a Programului "Prima casa" a fost publicata, vineri, in Monitorul Oficial. Astfel, bancile se pot inscrie in noua formula a programului guvernamental care partajeaza garantiile intre stat si banca in proportie de 50%-50%. Potrivit premierului Emil Boc, alti 40.000 de beneficiari vor putea accesa programul "Prima Casa".
Hotararea Guvernului nr. 404/2011 pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului "Prima casa" a fost publicata in
Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Nr. 286, din 22 aprilie 2011.
„Prin aprobarea normelor metodologice dam posibilitatea acordarii, in continuare, de garantii in valoare de 1,5 miliarde de euro. Totodata, alti aproximativ 40.000 de beneficiari pot sa intre in cadrul Programului „Prima casa”, a precizat primul-ministru Emil Boc.
De asemenea, potrivit premierului, in noua forma a programului “Prima casa”, aprobata prin
OUG nr. 33/2011, nivelul dobanzii si conditiile privind avansul pentru achizitionarea locuintei raman neschimbate.
„Noutatea este ca dublam, practic, numarul beneficiarilor prin partajarea garantiei intre stat si banca”, a explicat premierul Emil Boc.
Conform prevederilor din actul normativ, in limita plafonului alocat si utilizat, finantatorii eligibili din cadrul programului pot sa transfere portofoliul de credite catre alti finantatori care indeplinesc criteriile de eligibilitate, cu conditia notificarii cesiunii catre beneficiar si fara a afecta drepturile si obligatiile beneficiarilor din contractele in curs de derulare.
De asemenea, o banca neinscrisa initial in program poate sa devina eligibila daca preia portofoliul de garantii acordat de un finantator eligibil in cadrul programului, cu conditia transmiterii catre Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mari si Mijlocii (FNGCIMM) si Ministerul Finantelor Publice a unui angajament privind respectarea nivelului costurilor totale pe care le vor aplica finantarilor acordate.
Totodata, au fost reintroduse promisiunile de garantare prin care FNGCIMM isi exprima intentia de a garanta finantarea ce va fi acordata beneficiarilor in cazul constructiei de locuinte si care au valabilitate pe toata durata constructiei de locuinte, dar nu mai mult de 18 luni.
In prezent, sunt functionale ambele componente ale Programului „Prima casa”, respectiv
componenta de achizitie de locuinte de catre persoane fizice (care are in vedere toate tipurile de locuinte, fara exceptie, inclusiv cele care se construiesc de catre dezvoltatorii imobiliari si urmeaza sa fie achizitionate dupa finalizare de catre persoanele fizice eligibile), respectiv
componenta de constructie de locuinte, care are in vedere exclusiv acordarea de garantii de stat pentru creditele contractate de persoanele fizice care construiesc locuinte noi in baza autorizatiilor de construire eliberate dupa data de 22 februarie 2010.
Conform datelor publicate de Executiv, in cadrul programului guvernamental „Prima casa” au fost emise 38.000 de garantii, in valoare totala de 1,54 miliarde euro, din plafonul cumulat de 1,7 miliarde euro, in perioada 2009-2010.
Comentarii articol (7)