Specialistii din cadrul Asociatiei Profesionale a Economistilor si Contabililor din Romania(APEC) au raspuns in aceasta saptamana la intrebarile puse de utilizatorii AvocatNet.ro privind modificarile aduse recent legii contabilitatii. Vezi mai jos raspunsurile APEC!
Intrebare : Directorul economic, contabilul sef sau alta persoana imputernicita sa indeplineasca aceasta functie poate " intocmi " situatiile financiare anuale si raportarile contabile, avand in vedere dispozitiile art. I, pct. 26 si 33 din OUG 37/2011, care modifica legea contabilitatii nr. 82/1991 si de asemenea care este definitia " total active ", avand in vedere dispozitiile aceleiasi ordonante de urgenta a guvernului, art. I, pct. 7?
Raspuns : Conform Art. 28, alin. 10 Situatiile financiare anuale si raportarile contabile se semneaza de catre directorul economic, contabilul-sef sau alta persoana imputernicita sa indeplineasca aceasta functie.
Intocmirea si semnarea situatiilor financiare si raportarilor contabile revine:
a) persoanelor fizice sau juridice, autorizate potrivit legii, membre ale Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania, conform Art. 28 alin. 11
b) pentru persoanele prevazute la Art. 5 alin. 1(1), intocmirea si semnarea situatiilor financiare anuale si ale raportarilor contabile se face de catre persoanele care organizeaza si conduc contabilitatea acestora.
De asemenea, nerespectarea prevederilor cu privire la intocmirea si semnarea situatiilor financiare anuale si, dupa caz, a situatiilor financiare anuale consolidate, precum si a raportarilor contabile constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 2.000 lei la 3.000 lei.
In ceea ce priveste definitia „total active”, aceasta a fost precizata in ORDONANTA nr. 27/2006 pentru modificarea si completarea Legii nr. 346/2004 privind stimularea infiintarii si dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii si este urmatoarea: Prin active totale se intelege active imobilizate plus active circulante plus cheltuieli in avans?
Intrebare : Ca angajat cu contract individual de munca in functia de director economic (cu studii superioare) cu timp partial pot conduce evidenta contabila a unei societati? Pot intocmi situatiile financiare? Daca da, pot fi angajata cu timp partial la 2 societati?
Raspuns : Daca sunteti angajat al unei societati comerciale, pe functia de director economic puteti conduce evidenta contabila dar nu puteti intocmi, conform Art. 28, alin. 10, situatiile financiare anuale, ci le puteti doar semna. Puteti intocmi situatiile financire anuale doar daca va incadrati la Art. 28 alineatele 11 si 12. Nu stim daca este o omisiune a legiuitorului dar la alin. 11 se prevede doar semnarea nu si intocmirea situatiilor financiare anuale de catre directorul economic, contabilul-sef sau alta persoana imputernicita sa indeplineasca aceasta functie.
Intrebare : De cand se vor aplica aceste prevederi? Firmele cu CA pana in 35.000 euro vor fi obligate sa tina evidenta contabila in partida simpla?
Raspuns : Prevederile OUG 37/2011 se aplica de la data publicarii in Monitorul Oficial, adica 22 aprilie 2011. Persoanele juridice cu CA mai mica de 35.000 de euro pot opta pentru un sistem simplificat de contabilitate, aprobat prin ordin al ministrului finantelor publice. Este vorba tot de contabilitatea in partida dubla, dar cu un plan de conturi simplificat si situatii financiare simplificate, alcatuite din bilant si cont de profit si pierdere.
Intrebare : Sunt angajata la o SC in functie de contabil ,care in exercitiul financiar 2010 a avut o CA sub 35 000 euro. Pana acum situatiile financiare anuale au fost intocmite de un contabil autorizat . Odata cu intrarea in vigoare a dispozitiile art. I, pct. 26 si 33 din OUG 37/2011, care modifica legea contabilitatii nr. 82/1991 situatiile financiare anuale pot sa intocmesc si eu?(sunt absolventa cu studii economice).
Raspuns : Da, puteti intocmi si semna situatiile financiare anuale, conform Art. 10 alin. 3 (1) din OUG 37/2011.
Intrebare : Contabilii autorizati (membri CECCAR) cu studii medii, pot intocmi si certifica bilant ?! Daca nu, de ce ni s-a luat acest drept? Parafa unui economist cu care inchei contract pe doua ore - pentru certificarea bilantului - este mai valoroasa?! Cine va fi tras la raspundere (in ambele cazuri) pentru nereguli ?
Raspuns : Conform Art. 28 alin. 11, situatiile financiare anuale si raportarile contabile pot fi intocmite si semnate de persoane fizice sau juridice, autorizate potrivit legii, membre ale Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania. CECCAR a stabilit ca situatiile financiare nu pot fi semnate decat de expertii contabili.
Conform Art. 10. alin. 1 raspunderea pentru organizarea si conducerea contabilitatii la persoanele prevazute la art. 1 alin. (1)—(4) revine administratorului, ordonatorului de credite sau altei persoane care are obligatia gestionarii entitatii respective.
Conform Art. 10 alin. 4 (1) in cazul persoanelor prevazute la art. 1 alin. (5), raspunderea pentru organizarea contabilitatii revine acestora. Conducerea contabilitatii se poate efectua de catre aceste persoane, situatie in care raspunderea pentru conducerea contabilitatii revine acestora. in cazul in care contabilitatea este condusa potrivit prevederilor art. 10 alin. (2) si (3) sau pe baza de contracte/conventii civile incheiate potrivit Codului civil cu persoane fizice care au studii economice superioare, raspunderea pentru conducerea contabilitatii revine acestor persoane, potrivit legii si prevederilor contractuale.
Intrebare : In acest an termin facultatea de management , specializarea ,,contabilitate si informatica de gestiune". Daca obtin licenta mai am nevoie sa fac si master pentru a tine contabilitatea unei firme mici de pina la 35000 de eur?
Raspuns : Dupa obtinerea licentei de economist puteti organiza contabilitatea unei entitati cu cifra de afaceri sub 35.000 de euro. Nu este obligatoriu si masterul. Va trebuie doar ceva experienta, contabilitatea nefiind un lucru usor.
Intrebare: Pentru firmele mici, de ce nu s-a reusit eliminarea acelor note explicative -anexe la bilant-care sunt aberante si care nu fac altceva decat sa se consume hartie degeaba.? Exista o speranta pentru nepotii nostri sa aiba mai multi copaci pentru oxigen ... pentru ca nu se vor transforma in hartie? Exista si speranta ca cei cu studii medii membrii CECCAR sa semneze si sa puna parafa pe bilantul acestor firme mici ?
Raspuns :
1. Conform Art. 5 alin. 1 (2) entitatile cu cifra de afaceri in anul anterior mai mica de 35.000 de euro vor intocmi situatii financiare anuale simplificate ce cuprind bilant si cont de profit si pierdere simplificate, avand in vedere si prevederile comunitare in domeniu. Contabilii autorizati cu studii medii nu pot semna situatiile financiare anuale si asta se intampla de mult timp. Decizia in acest sens poate apartine numai CECCAR.
_____________
APEC este o asociatie profesionala ce isi propune sa reprezinte economistii si contabilii din Romania, militand pentru o legislatie economica coerenta si predictibila.
Obiectivele APEC:
- sprijinirea economistilor si a contabililor in fata autoritatilor statului in rezolvarea problemelor profesionale de interes general;
- propunerea unor proiecte de acte normative referitoare la organizarea si functionarea profesiei contabile in Romania, precum si initierea unor modificari de acte normative, necesare desfasurarii in conditii optime a activitatii economice.
- organizarea de cursuri, conferinte, dezbateri, simpozioane, mese rotunde, schimburi bilaterale, expuneri pe unul sau mai multe dintre obiectivele asociatiei si orice alte actiuni sau activitati;
-elaborarea si publicarea de materiale, in vederea cresterii nivelului de pregatire profesionala al membrilor sai pentru perfectionarea continua.