Primele trei luni ale anului au adus o crestere de 66% a suprafetei tranzactionate pe piata birourilor companiilor din Romania, desi ritmul de livrare a cladirilor a scazut fata de 2010, informeaza King Sturge. De asemenea, in primul trimestru al anului 2011, chiria a ramas la nivelul de 19 euro/mp, rata de neocupare scazand, insa, pana la aproximativ 16%, de la 16,8% in perioada octombrie-decembrie 2010.
“In primul trimestru al anului 2011 au fost incheiate aproximativ 55 de tranzactii pe piata de birouri, incluzand relocari, extinderi, renegocieri si pre-inchirieri. Suprafata totala tranzactionata se ridica la aproximativ 50.200 m
2, o crestere 66% fata de T1 2010, cu suprafete medii cuprinse intre 400 si 750 m
2”, spune
Claudia Cetatoiu, Senior Office Negotiator.
Potrivit acesteia, din aceasta cifra, 1.250 m
2 au fost renegocieri, 3.000 m2 extinderi, 570 m2 pre-inchiriere, restul insumand relocari.
“Vorbim in special de relocari din alte cladiri in spatii noi, neocupate inainte de alte companii. Relocarile au la baza diverse motive: locatii mai bune, mai aproape de transportul in comun, la chirii mai bune, spatii existente insuficiente - si am dori sa mentionam aici un lucru imbucurator si anume ca cererea de relocare nu mai provine din partea companiilor care vor sa isi restranga activitatea, asa cum era cazul in 2009. Printre companiile care au decis anul acesta sa isi extinda spatiul existent mentionam Lidl in Pipera Business Tower, HP in Upground, Capgemini in Premium Plaza. Singura tranzactie de preinchiriere a fost realizata de Contrast Management Consulting &Training la Romana Offices“, explica Claudia Cetatoiu.
De asemenea, aceasta precizeaza ca, in primul trimestru al anului 2011, chiria prima a ramas la nivelul de 19 eur/ m
2, rata de neocupare scazand, insa, pana la aproximativ 16%, comparativ cu 16,8% in T4 2010.
“Principalele companii care au semnat contracte de inchiriere in primul trimestru al anului, provin din domeniul IT (Intel, Ortec), servicii, incluzand domeniul farmaceutic (Pzifer, Bristol Myers Squibb), medical ( Medicover, CMU ), firme de avocatura (White & Case, Wood Oltenasu & Asociatii) si advertising (Tempo Advertising, GPD Advertising) si bunuri de consum (JTI, Lidl, Cargill). Firmele de publicitate se indreapta in continuare catre vile, casele de avocatura catre cladiri de birouri, cazul White & Case, Wood Oltenasu si Asociatii, renegocierea contractului Wolf Theiss in Bucharest Corporate Center“.
Potrivit consulatantului King Sturge, principalele zone de interes sunt zona centrala si de nord, care au atras cele mai multe relocari in primul trimestru al anului.
In acelasi timp, aceasta estimeaza livrarea unui stoc de 120,000 mp pana la finalul anului. Proiecte noi ce urmeaza a fi livrate sunt Platinum Business & Convention Center, Crystal Tower, Cathedral Plaza si Novo Park G. Pentru urmatorii 2 ani au fost anuntate Hermes Business Campus, Ana Tower, Raiffeisen Evolution Sky Tower si AFI Business Park.
“Estimam ca rata de neocupare sa se apropie de 10,5% pana la finalul anului si sa incepem discutiile pentru contracte de pre-inchiriere din a doua jumatate a anului 2012. Ritmul de livrare a cladirilor a scazut fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand erau finalizati 60.000 m
2 insa, cu o economie ce incepe sa revigoreze este evident ca in cladirile de clasa A va exista un vacancy foarte mic. Cladirea Frumoasa Office Building, apartinand Primavera Development a fost singura livrata in primul trimestru si totalizeaza aproximativ 3.500 m
2”, este de parere Claudia Cetatoiu.
Totodata, in opinia Claudiei Cetatoiu, un semn pozitiv il reprezinta intrarea unor noi companii pe piata, precum Intel, care a inchiriat 3,500 mp care in cladirea Upground, situata pe Blvd Dimitrie Pompei. Un alt element promitator este faptul ca in acest an se vor inchiria spatiile bune, cladiri noi de clasa A, iar dezvoltatorii sunt constienti de asta si deja au in plan noi proiecte, respectiv reinceperea lucrarilor la cladirile demarate. De aici vor rezulta noi preinchirieri incepand cu anul urmator, care vor atrage dupa sine si revigorarea altor piete in legatura directa: a materialelor de constructii sau a consultantei in constructii.
Totodata, raportul
"European Office Property Markets 2011" elaborat de King Sturge releva semnale pozitive pentru majoritatea pietelor de birouri din Europa.
“Cresterea economica demarata in 2010 a constituit baza pentru ameliorarea pietelor de birouri din Europa. Previziunile economice modeste anuntate pentru 2011 ar trebui sa sustina cresterea continua, insa mai putin spectaculoasa in majoritatea pietelor si ar da motive chiriasilor sa se concentreze pe consolidarea si renegocierea contractelor de inchiriere”, comenteaza
Emma Jackson, Senior Research Analyst la King Sturge in Londra.
Raportul European Office Property Markets 2011 poate fi consultat in fisierul atasat.
Comentarii articol (0)