FMI nu si-a dat acceptul pentru scaderea CAS in 2011, anunta Ziarul Financiar.
FMI si Guvernul prezinta astazi rezultatele primei evaluari a noului acord cu FMI (de tip "precautie", cum l-a numit presedintele Traian Basescu), dupa ce saptamana trecuta cele doua parti intarziasera sa bata palma din cauza divergentelor legate de privatizarea companiilor de stat si de ipoteza reducerii, incepand cu a doua jumatate a anului, a contributiilor la asigurarile sociale (CAS).
Misiunea Fondului Monetar International condusa de Jefrrey Franks a inceput la 26 aprilie si se incheie maine, 10 mai.
Puterea de cumparare este in cadere libera, informeaza Adevarul.
In timp ce scumpirile doboara noi recorduri, salariile scad. Decalajul dintre scumpiri si evolutia salariilor a trecut pragul de 7%, iar veniturile salariatilor sunt tot mai mici, arata statisticile oficiale.
In timp ce media scumpirilor - rata inflatiei - a ajuns la recordul de 8,01%, salariile au scazut cu peste 1%, astfel ca puterea de cumparare a romanilor s-a erodat cu peste 9% din martie 2010 pana in aceeasi luna a lui 2011. In mai mult de jumatate din domeniile-cheie ale economiei, salariul real (castigul net minus inflatia) a fost mai mic decat anul trecut, cele mai drastice scaderi regasindu-se in randurile bugetarilor si angajatilor din companiile de stat.
Aflati din Evenimentul Zilei Portretul-robot al clientului care poate lua credit bancar.
Cei care au fost executati silit pentru un credit nu mai pot contracta un imprumut nou de la o banca locala, desi in statele mai dezvoltate bancile au produse si pentru acest tip de clienti.
Pe fondul crizei, bancile au devenit exagerat de prudente in acordarea unui nou credit, iar multe din criteriile vechi de imprumut au fost rasturnate.
O noua criza la orizont: a preturilor la alimente, scrie Capital.
Romania are cea mai mare inflatie din regiune. BNR a modificat deja prognoza pentru acest an de la 3,6% la 5,1%. Ce ne asteapta pana la finele anului vom afla de la Mugur Isarescu, in cadrul conferintei Finance 2011. La forumul care se va desfasura la Bucuresti va fi prezent si „profetul“ crizei, Nouriel Roubini.
De la o luna la alta ne confruntam cu preturi mai mari la alimente. Aceasta situatie s-a acutizat in ultima vreme in Romania si Bulgaria, dar se extinde in toate tarile.
Retelele secrete ale unui razboi economic, titreaza Romania Libera.
In Romania, razboaiele economice care se duc in interiorul sau pentru controlul marilor companii de stat ascund, de foarte multe ori, interesele unor retele de influenta compuse din fosti ofiteri ai serviciilor secrete - fie autohtone, fie din tarile fostului bloc sovietic. Un exemplu elocvent: lupta pentru Oltchim.
Pentru controlul companiei Oltchim, singurul mare combinat petrochimic ramas in functiune dupa un efort financiar urias al statului, se duce un razboi de mai multi ani. Principalul combatant in conflictul cu statul roman, care este actionarul majoritar al Oltchim, il reprezinta compania Petro Carbo Chem SE (PCC SE), actionar minoritar.
Comentarii articol (0)