Potrivit CSA, scaderea este cauzata, in principal, de reducerea cu peste 18 puncte procentuale a volumului de prime subscrise in clasa asigurarilor RCA, care reprezinta aproape o treime din intreaga piata de asigurari.
Angela Toncescu a explicat ca asiguratorii au redus tarifele pentru politele RCA ca urmare a scaderii puterii de cumparare a populatiei afectate de criza financiara, astfel ca valoarea primelor subscrise pentru aceasta categorie de asigurari s-a micsorat considerabil.
“Daca volumul de prime subscrise aferente clasei de asigurari RCA ar fi ramas la nivelul din trimestrul I din 2010, piata asigurarilor generale ar fi incheiat trimestrul I din acest an cu o scadere de numai 0,9%, ceea ce ar fi facut ca piata de asigurari in ansamblu sa ramana la sfarsitul trimestrului I din 2010”, a mai adaugat presedintele CSA.
Si volumul primelor subscrise in asigurarile de tip Casco a scazut, in primul trimestru al acestui an, cu 18,69%, comparativ cu perioada similara a anului trecut.
Totusi, exista si clase de asigurari care au inregistrat cresteri in primele trei luni ale anului, fata de anul trecut.
Astfel, asigurarile de credite si-au majorat volumul de prime subscrise cu peste 57%, in timp ce asigurarile de raspundere civila generala au cunoscut o crestere de 42,21%.
De asemenea, si piata asigurarilor de incendiu si calamitati naturale s-a majorat cu aproape 23 de puncte procentuale.
Piata asigurarilor de viata, in crestere
Pe segmentul asigurarilor de viata, volumul de prime brute subscrise din primele trei luni ale acestui an a fost de aproximativ 433 milioane lei, in crestere cu 3,34% comparativ cu primul trimestru din 2010.
Potrivit datelor CSA, cele mai importante cresteri au fost inregistrate in clasa asigurarilor de sanatate vandute ca polite atasate asigurarilor de viata, care s-au majorat cu peste 92%, dar si in clasa asigurarilor permanente de sanatate vandute ca asigurari de viata, care au avut o crestere de 48%.
De asemenea, asigurarile de casatorie si nastere au raportat o majorare de 17%.
“Ponderea cumulata a acestor trei clase de asigurari de viata este foarte redusa, de numai 0,48%, astfel ca evolutia crescatoare a primelor brute subscrise in cadrul lor nu a fost de natura sa influenteze intreaga piata de asigurari de viata”, mai precizeaza CSA.
Cele mai mari ponderi in categoria asigurarilor de viata sunt detinute de asigurarile traditionale si cele legate de fonduri de investitii, care reprezinta impreuna 97,74% din total.
Comentarii articol (2)