In primele doua saptamani de la intrarea in vigoare a modificarilor aduse Codului Muncii, au fost incheiate aproximativ 178 mii de noi contracte de munca, informeaza un document de presa al Inspectiei Muncii. Totodata, amenzile acordate pentru munca efectuata fara forme legale se ridica la aproape 7 milioane de lei.
In perioada 2-15 mai 2011, Inspectia Muncii, in colaborare cu Inspectoratul General al Politiei Romane, Jandarmeria Romana si Garda Financiara, a efectuat
peste 5.600 de controale in constructii, paza, comert si prestari servicii.
In urma actiunilor de control, au fost identificate
1.154 de persoane care munceau fara forme legale de angajare. De asemenea, inspectorii au depistat
17 infractiuni.
Amenzile aplicate pentru munca fara forme legale se ridica la peste
6,9 milioane de lei.
De asemenea, reprezentantii Inspectiei Muncii atrag atentia ca, si in perioada urmatoare, actiunile de control vor continua, obiectivul principal fiind incheierea a cat mai multe contracte individuale de munca si inregistrarea lor in REVISAL.
Potrivit documentului citat, de la intrarea in vigoare a noilor prevederi privind Codul Muncii si pana in prezent, au fost incheiate
peste 178.000 de contracte noi de munca.
Legea nr. 40/2011 pentru modificarea si completarea Legii nr. 53/2003 - Codul muncii a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 225, din 31 martie 2011. Noul act normativ introduce noi sanctiuni contraventionale.
Astfel, primirea la munca a pana la 5 persoane fara incheierea unui contract individual de munca se sanctioneaza cu
amenda de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru fiecare persoana identificata. De asemenea, angajatorii care stabilesc pentru salariati, in mod repetat, un salariu mai mic decat cel minim brut pe tara garantat in plata, vor fi pedepsiti cu inchisoare de la 6 luni la 1 an sau cu amenda penala.
In acelasi timp, constituie infractiune si se sanctioneaza cu
inchisoare de la 1 la 2 ani sau cu amenda penala primirea la munca a mai mult de 5 persoane, indiferent de cetatenia acestora, fara incheierea unui contract individual de munca.
Comentarii articol (0)