Persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente - drepturi de proprietate intelectuala; vanzarea bunurilor in regim de consignaþie; activitati desfasurate in baza contractelor de agent, comision, sau mandat comercial; activitati desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile, activitatea de expertiza contabila si tehnica, judiciara si extrajudiciara , au dreptul sa opteze, incepand cu acest an, pentru impunerea venitului brut cu cota de 16%, impozitul fiind final.
Optiunea pentru cota de 16% se exercita in scris in contractul/raportul juridic incheiat intre persoanele fizice si persoanele juridice platitoare de venituri.
Impozitele pe veniturile prezentate mai sus sunt calculate, retinute, virate si declarate de platitorii de astfel de venituri.
Declarare si plata
1. Indiferent de cota pentru care au optat, 10% sau 16%, declararea acestor impozite se face de catre platitorii de venituri prin completarea formularului 100 „
Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat”, lunar, astfel:
- randul 8 „Impozit pe venituri din drepturi de proprietate intelectuala”;
- randul 9 „Impozit pe venituri din activitatea de expertiza contabila si tehnica, judiciara si extrajudiciara”;
- randul 10 „Impozit pe venituri din contracte/conventii civile incheiate potrivit Codului Civil”;
- randul 11 „Impozit pe venituri din consignatie, contract, agent, comision, mandat comercial”;
De asemenea, platitorii de venituri cu regim de retinere au obligatia sa depuna la unitatea fiscala de domiciliu
formularul 205 „Declaratie informativa privind impozitul retinut pe veniturile cu regim de retinere la sursa, pe beneficiari de venit” pana in ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului urmator, pentru anul expirat.
Atentie! Persoanele fizice beneficiari ai veniturilor obtinute din sursele mentionate mai sus, carora li s-a retinut impozit anticipat in cota de 10% , au obligatia sa depuna formularul 200 „Declaratie privind veniturile realizate din Romania”, pana la 15 mai a anului urmator, pentru anul expirat.
Persoanele fizice care au optat pentru impunerea veniturilor mentionate mai sus cu cota de 16%,
nu au obligatia sa depuna formularul 200.
2. Persoanele fizice care realizeaza venituri de natura profesionala definite la art. II din Ordonata de Urgenta a Guvernului nr. 82/2010 (drepturi de autor si drepturi conexe definite potrivit art. 7 alin. (1) pct. 13 indice 1 din CF - venituri rezultate din activitati profesionale desfasurate in baza contractelor/conventiilor incheiate potrivit Codului Civil) datoreaza
contributiile individuale de asigurari sociale - 10,5%; asigurari pentru somaj - 0,5% - si impozit pe venituri de natura profesionala.
Contributiile se calculeaza, se retin si se vireaza lunar la bugetul statului si bugetul asigurarilor sociale de stat pana la data de 25, inclusiv, a lunii urmatoare celei in care se obtin veniturile si se declara in formularul 112, sectiunea C, de platitorul de venit.
De retinut!
Persoanele fizice care obtin astfel de venituri si sunt asigurate in alte sisteme, neintegrate sistemului public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, si persoanele care au calitatea de pensionari nu datoreaza contributiile individuale de asigurari sociale si asigurari pentru somaj. Pentru aceste venituri se plateste impozit in cota de 10% sau 16%.
Impozitul se declara lunar in
formularul 100, la randurile 8 „Impozit pe venituri din drepturi de proprietate intelectuala” si 10 „Impozit pe venituri din contracte/conventii civile incheiate potrivit Codului Civil”, pana la data de 25, inclusiv, a lunii urmatoare celei in care se obtin veniturile.
Persoanele fizice care, in mod ocazional, realizeaza, pe langa veniturile de natura salariala si venituri de natura profesionala (drepturi de autor si drepturi conexe definite potrivit art. 7 alin. (1) pct. 13 indice 1 din CF) nu datoreaza contributiile individuale si pentru aceste venituri de natura profesionala.
Persoanele care, in mod ocazional,
realizeaza exclusiv venituri de natura profesionala din drepturi de autor si drepturi conexe, dar si persoanele care realizeaza, cu caracter de regularitate, pe langa veniturile de natura salariala astfel de venituri, d
atoreaza contributiile individuale si pentru aceste venituri.
Comentarii articol (11)