Din datele CE rezulta ca 65% din populatia UE utilizeaza in mod uzual internetul, obiectivul Executivului de la Bruxelles fiind ca, pana in 2015, 75% dintre europeni sa fie internauti.
“Grupurile dezavantajate, cum ar fi persoanele cu mai putine studii si varstnicii, utilizeaza ºi ele internetul intr-o mai mare masura, ponderea lor crescand de la 42% la 48%, ceea ce face posibila atingerea obiectivului de 60% stabilit pentru 2015. Ponderea persoanelor care nu utilizeaza internetul a scazut de la 30% la 26% din totalul populatiei”, se arata in comunicatul publicat de Comisie.
Datele CE releva ca 41% dintre cetateni utilizeaza serviciile de e-guvernare, iar jumatate dintre acestia au transmis formulare completate online, in timp ce obiectivul pentru 2015 stabileste ca procentul sa ajunga la 50% dintre cetateni si la 80% dintre intreprinderi.
Totusi, Comisia noteaza ca in anumite sectoare s-au facut progrese insuficiente comparativ cu anul trecut, ceea ce ingreuneaza atingerea obiectivelor setate pentru 2015. Astfel, comertul electronic transfrontalier a crescut foarte putin in ultimul an de zile, de la 8,1% la 8,8% in 2010 in conditiile in care pana in 2015, 20% dintre cetatenii europeni ar trebui sa realizeze cumparaturi online transfrontaliere.
Prezenta online a intreprinderilor mici si mijlocii (IMM-uri) este si ea destul de redusa: 26% dintre IMM-uri fac achizitii online si doar 13% dintre ele vand online, mai rezulta din datele publicate de Comisia Europeana.
De asemenea, CE precizeaza ca serviciile de baza in banda larga devin tot mai accesibile, chiar si in zonele izolate. Cu toate acestea, instalarea si utilizarea serviciilor in banda larga ultrarapide este concentrata actualmente in doar cateva zone (in principal urbane).
“Comisia colaboreaza in prezent cu statele membre pentru implementarea strategiei destinate sa asigure accesul tuturor europenilor la servicii de baza in banda larga pana in 2013 si la cele in banda larga rapida si ultrarapida pana in 2020”, mai arata sursa citata.
Comentarii articol (1)