Aproape 3000 de persoane vor fi disponibilizate de la Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), potrivit unui act normativ publicat joi in Monitorul Oficial care stabileste ca numarul maxim de posturi al ANAF va fi de aproximativ 24.500, fata de peste 27.600, cat era in prezent.
HG nr. 564/2011 pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 109/2009 privind organizarea si functionarea ANAF a fost publicata in
Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 407, din 9 iunie 2011.
Astfel, actul normativ prevede ca “Numarul maxim de posturi pentru aparatul propriu al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala si directiile generale ale finantelor publice judetene si a municipiului Bucuresti este de 24.849, inclusiv presedintele, vicepresedintii si posturile aferente cabinetelor demnitarilor”.
Pana acum, numarul maxim de posturi din ANAF era de peste 27.600, impartit astfel: 1302 de persoane, pentru aparatul propriu al ANAF, iar 26.334, pentru directiile generale ale finantelor publice judetene si a municipiului Bucuresti.
Actul normativ stabileste restructurari si la nivelul unor structuri aflate in subordinea ANAF. Mai exact, au fost reduse 2140 de posturi de la Garda Financiara si Autoritatea Nationala a Vamilor.
La Garda Financiara, numarul maxim de posturi se va diminua la 1092, de la 1805, cat era in prezent, ceea ce inseamna ca 713 persoane vor fi disponibilizate.
Si la Autoritatea Nationala a Vamilor vor fi reduse 1427 de posturi, numarul maxim de posturi pentru aceasta institutie scazand de la 4586 la 3159.
Actul normativ mai precizeaza ca “Incadrarea in numarul maxim de posturi si in structura organizatorica se aproba prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, la propunerea vicepresedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala care conduce Autoritatea Nationala a Vamilor, respectiv la propunerea comisarului general, cu respectarea termenelor si a procedurilor prevazute de lege”.
Noile scheme de personal nu sunt singurele modificari operate de Ministerul Finantelor la nivelul Garzii Financiare si a Autoritatii Nationale a Vamilor.
Alte doua acte normative publicate tot joi in Monitorul Oficial stabilesc schimbari in structura organizatorica a Garzii Financiare, precum si o noua modalitate de numire a directorilor din vami.
Ocuparea posturilor de comisar in Garda Financiara, conditionata de un examen medical si o testare psihologica
HG nr. 566/2011 pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 1324/2009 privind organizarea si functionarea Garzii Financiare a fost publicata in
Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 405, din 9 iunie 2011.
Conform acestui act normativ, Garda Financiara va fi condusa de un comisar general, ajutat in activitate de
2 comisari generali adjuncti, acestia avand calitatea de functionari publici de conducere. Pana acum, comisarul general era secondat de un comisar general prim-adjunct si de 3 comisari generali adjuncti.
Hotararea de Guvern mai stabileste ca sectiile judetene si Sectia Municipiului Bucuresti vor fi unitati teritoriale ale Garzii Financiare care nu vor mai avea personalitate juridica, ca pana acum. Fiecare dintre ele va fi condusa de cateun comisar sef de sectie.
Actul normativ precizeaza ca “Incadrarea personalului in limita numarului de posturi si in noua structura organizatorica se face in conditiile legii, in termen de 45 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei hotarari”.
De asemenea, potrivit HG nr. 566/2011, ocuparea functiei vacante de comisar al Garzii Financiare va fi conditionata de un examen medical de specialitate si de o testare psihologica care sa ateste o stare de sanatate corespunzatoare.
Aceste testari se vor efectua in unitati specializate care apartin Ministerului Apararii Nationale, iar costurile examinarilor vor fi suportate de catre personalele examinate.
Cum se vor face numirile la ANV
Tot in
Monitorul Oficial al Romaniei nr. 405 s-a publicat si
HG nr. 565/2011 pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 110/2009 privind organizarea si functionarea Autoritatii Nationale a Vamilor.
Potrivit acestie Hotarari, directorii executivi si directorii executivi adjuncti ai directiilor regionale pentru accize si operatiuni vamale, precum si directorii executivi si directorii executivi adjuncti ai directiilor judetene si a municipiului Bucuresti pentru accize si operatiuni vamale vor fi numiti, in conditiile legii, prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), la propunerea vicepresedintelui ANAF care conduce Autoritatea Nationala a Vamilor.
Sefii de servicii, sefii de birouri si ai altor compartimente functionale din structura directiilor regionale pentru accize si operatiuni vamale si din structura directiilor judetene si a municipiului Bucuresti pentru accize si operatiuni vamale, precum si adjunctii sefilor birourilor vamale vor fi numiti prin ordin al vicepresedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala care conduce Autoritatea Nationala a Vamilor.
Proiectul mai prevede ca sefii birourilor vamale sunt numiti prin ordin al vicepresedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala care conduce Autoritatea Nationala a Vamilor, cu avizul conform al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.
Actul normativ precizeaza ca, in cazul ANV, "incadrarea in numarul maxim de posturi si in structura organizatorica se aproba prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, la propunerea vicepresedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala care conduce Autoritatea Nationala a Vamilor, cu respectarea termenelor si a procedurilor prevazute de lege.”
Comentarii articol (26)