- 1 si 2 ianuarie;
- prima si a doua zi de Pasti;
- 1 mai;
- prima si a doua zi de Rusalii;
- Adormirea Maicii Domnului;
- 1 decembrie;
- prima si a doua zi de Craciun.
In plus, adeptii diferitelor culte religioase legale mai beneficiaza de “doua zile pentru fiecare dintre cele 3 sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine”.
Totusi, exista locuri de munca in care zilele libere nu se acorda. Este vorba de acele domenii in care activitatea nu poate fi intrerupta din cauza “caracterului procesului de productie sau specificului activitatii”, dupa cum se precizeaza in Codul Muncii.
De asemenea, pentru unitatile sanitare si pentru cele de alimentatie publica, in zilele de sarbatoare legala, se stabilesc programe de lucru adecvate, astfel incat populatia sa dispuna de asistenta medicala si de alimentele de stricta necesitate.
Pentru angajatii aflati in aceste categorii, Codul muncii prevede compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile.
Pentru celelalte cazuri in care nu se acorda zile libere in sarbatorile legale "din motive justificate", dupa cum se arata in Codul Muncii, salariatii trebuie sa beneficieze de un "spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.”
Mai multe zile libere in Codul Muncii
Numarul sarbatorilor legale nelucratoare s-ar putea mari in anii urmatori, alte doua propuneri de modificare a Codului Muncii fiind initiate in acest sens.
Astfel, Patriarhia Romana a solicitat Parlamentului ca ziua de 30 de noiembrie sa fie declarata, printr-o initiativa legislativa, sarbatoare legala nelucratoare.
De asemenea, Senatul a adoptat, in urma cu un an, o propunere legislativa prin care ziua de 24 ianuarie, in care se celebreaza Mica Unire, sa devina sarbatoare legala. Initiativa se afla in prezent pe agenda Camerei Deputatilor, care este si forul decizional.
Comentarii articol (64)