De asemenea, Curtea recomanda ca, in viitor, Comisia Europeana sa stabileasca niveluri-tinta cuantificabile mai precise, astfel incat monitorizarea indeplinirii obiectivelor instrumentului financiar sa poata fi realizata mai usor. Totodata, pe parcursul duratei de viata a instrumentului, ar trebui sa se masoare progresele realizate in vederea indeplinirii acestor niveluri-tinta, oferindu-se astfel posibilitatea de a se lua masuri corective acolo unde este necesar.
Pe de alta parte, CCE a constatat ca obiectivele actualului Fond de garantare pentru IMM-uri sunt mai precise decat cele ale programelor precedente, in ceea ce priveste realizarile asteptate. Curtea considera ca, desi cadrul de gestionare a operatiunilor curente este corespunzator, totusi nu s-au stabilit nici standarde de notare, nici cerintele minime pentru selectia intermediarilor financiari. CCE apreciaza ca satisfacatoare cerintele de raportare, cu toate ca ele se limiteaza la monitorizarea realizarilor, in loc sa aiba in vedere rezultatele si impactul masurii.
Raportul Curtii arata, de asemenea, ca numai 12 din imprumuturi au fost acordate unor IMM-uri in vederea unor investitii inovatoare, iar cel putin o treime din imprumuturi au mers catre IMM-uri care ar fi putut obtine finantarea necesara fara sprijinul sectorului public.
Intreprinderile mici si mijlocii reprezinta 99% din totalitatea intreprinderilor si furnizeaza 75 de milioane de locuri de munca in Uniunea Europeana. Conform Observatory of European SMEs (Observatorul IMM-urilor europene), accesul la credite reprezinta o problema pentru IMM-urile din Europa.
Fondul de garantare pentru IMM-uri este un instrument financiar gestionat de Fondul European de Investitii in numele Comisiei Europene.
Fondul pentru IMM-uri furnizeaza garantii sau contragarantii intermediarilor financiari pentru imprumuturile acordate IMM-urilor, avand ca obiectiv cresterea ofertei de finantare prin imprumut a intreprinderilor mici si mijlocii.
Comentarii articol (0)