AvocatNet.ro in parteneriat cu firmele de avocatura Tuca Zbarcea & Asociatii din Bucuresti si Nistorescu Somlea & Asociatii din Cluj-Napoca a organizat miercuri, 15 iunie 2011, la Cluj-Napoca, seminarul "Modificari recente ale legislatiei muncii pentru angajatori si angajati".
Evenimentul s-a bucurat de prezenta a zeci de reprezentanti ai societatilor de consultanta locale si membri ai echipelor juridice, fiscale sau de resurse umane din cadrul marilor companii cu prezenta locala, precum si de studenti ai Facultatii de Drept din cadrul Universitatii Babes-Bolyai.
Seminarul organizat la Cluj-Napoca a punctat cateva dintre cele mai importante modificari aduse legislatiei muncii prin legea nr. 40/2011, printre care cele privind contractele pe durata determinata si munca prin agent de munca temporar, incheierea si incetarea contractului individual de munca, evaluarea performantei, gestiunea fluctuatiei de activitate si munca suplimentara.
Reprezentantii societatilor transilvanene au participat activ la dezbateri, aducand in discutie o parte din problemele cu care se confrunta in practica odata cu recentele modificari aduse legislatiei muncii.
In mod special, au fost evidentiate o serie de prevederi legale a caror interpretare este susceptibila sa genereze confuzii, dar care, prin platforma de dialog creata, au putut fi analizate de specialistii prezenti la discutii.
Serban Paslaru, Avocat asociat la Tuca Zbarcea & Asociatii si coordonatorul departamentului de dreptul muncii din cadrul firmei, a incurajat angajatorii sa priveasca noile modificari ca reprezentand o binevenita flexibilizare a legislatiei muncii si adaptare a acesteia la noile realitati economice.
„
In egala masura insa, unele dintre noile dispozitii lasa loc la interpretari neuniforme si contradictorii, de aceea indemnul nostru catre angajatori este sa actioneze cu prudenta si in continuare, sa solicite consultanta juridica de specialitate, daca este cazul, si puncte de vedere oficiale din partea autoritatilor cu atributii de aplicare a legislatiei muncii, atunci cand au orice semne de intrebare legate de interpretarea sau aplicarea anumitor dispozitii”, a punctat avocatul.
Potrivit acestuia, ramane de vazut si care va fi pozitia instantelor de judecata in conflictele de munca generate de noile dispozitii ale legislatiei muncii, apreciind ca anumite situatii probabil vor da nastere unor solutii contradictorii chiar si la nivelul instantelor de judecata.
„
Din acest punct de vedere, credem ca legiuitorul ar trebui sa aduca o serie de clarificari de natura sa inlature situatiile in care angajatorii ar putea abuza de noile prevederi”, a adaugat Paslaru.
Printre alte modificari legislative analizate de cei prezenti la dezbaterile din cadrul seminarului de la Cluj-Napoca, o atentie speciala a fost acordata problemelor referitoare la evaluarea performantei salariatilor.
Serban Paslaru a apreciat ca, in practica, pot exista probleme in a delimita obiectivele de performanta de criteriile de evaluare, precum si de a distinge intre obiectivele de performanta si norma de lucru. Reprezentantii companiilor aflate la discutii au considerat ca cele mai mari dificultati pe care le intampina rezida in alinierea documentelor de munca cu noile prevederi in cazul angajatilor cu vechime.
„
Angajatorii se pot confrunta cu refuzul salariatilor de a achiesa la noile criterii de evaluare, situatie in care se vor aplica vechile criterii, daca ele exista”, a raspuns Serban Paslaru.
Cei prezenti la eveniment au apreciat utilitatea intalnirii, considerand seminarul prilejul optim pentru realizarea unui schimb util de idei si experienta in domeniul legislatiei muncii.
„
Seminarul mi-a oferit o viziune de ansamblu asupra recentelor modificari aduse Codului Muncii, dar si o perspectiva mai clara cu privire la anumite situatii specifice, eventuale probleme ce pot aparea in practica. Pentru noi, a fost o experienta extrem de utila, primul seminar dedicat angajatorilor din regiune la care am participat de la intrarea in vigoare a Legii nr. 40/2011”, a declarat
Elena Bora, Seful departamentului juridic in cadrul societatilor din grupul Jolidon, unul dintre cele mai cunoscute branduri din Romania, dezvoltate dupa 1990.
„P
articiparea mea la seminarul <<Modificari recente ale legislatiei muncii pentru angajatori si angajati>> a reprezentat un punct de plecare catre lamurirea modificarilor pe care Guvernul Romaniei le-a adus Codului Muncii si care uneori pot lasa loc de interpretari. Punctul de vedere avizat si profesionist al domnului Serban Paslaru in cadrul acestui eveniment interactiv a clarificat, prin raspunsuri la obiect si exemple concrete, aceste schimbari recente. Am participat la primul eveniment mare de acest gen care sper sa se repete periodic in Cluj-Napoca pentru a dezbate si alte cazuri practice care cu siguranta vor aparea intre timp”, a adaugat si
Gheorghe Sraum, Director Dezvoltare-Calitate si Resurse Umane al Eximtur.
„
Apreciez faptul ca am luat parte la un eveniment care, atat pe mine, cat si pe colegii mei ne-a scos din monotonia teoriilor pe care le invatam in cadrul Facultatii de Drept. Gratie moderatorului seminarului, am avut oportunitatea de a privi Dreptul Muncii dintr-o perspectiva practica din care am constatat dinamismul, dar si problemele pe care le pune mai ales angajatorilor, care au format majoritatea audientei. Laudabil este si faptul ca domnul Serban Paslaru a cautat doar sa problematizeze aspectele discutabile din Codul Muncii, nicidecum sa vina cu retete aplicabile fiecarui caz. In concluzie, Codul Muncii modificat vine intru ajutorul angajatorului, fara sa uite de drepturile salariatilor, dar totusi, legiuitorul a lasat multe aspecte nerezolvate care trebuie interpretate si analizate separat”, a aratat si
Emanuel Bondalici, Presedinte al ELSA Cluj-Napoca.
Seminarul „Modificari recente ale legislatiei muncii pentru angajatori si angajati” s-a bucurat de prezenta unor companii de prestigiu, din zona Transilvaniei, printre care Napolact, Jolidon, Siemens, Terapia Ranbaxy, Gedeon Richter, Fujikura Automotive, Arobs Transilvania Software, Electrogrup, Eximtur, Total Invest, Opticris, dar si societati de consultanta, firme de avocatura, societati de resurse umane sau agentii de publicitate.
Comentarii articol (0)