ACCES GRATUIT
Parlamentul European sustine donarea de sange
37% dintre europeni sunt donatori voluntari de sange, arata un document de presa al Parlamentului European. Desi se constata o crestere a acestei tendinte in ultimii ani, statisticile indica faptul ca, in comparatie cu generatiile mai in varsta, tinerii nu sunt atat de interesati de acest lucru. Eurodeputatii, care doneaza sange regulat, sunt de parere ca acest gest poate salva vieti. Membrii comisiei pentru sanatate publica au dezbatut acest subiect miercuri, 15 iunie.
Articolul continuă mai jos
Potrivit PE, cei mai multi donatori de sange provin din Austria. Aici, 66% dintre cetateni participa la astfel de actiuni. Printre statele membre cu un procent ridicat de donatori se numara Franta, Grecia si Cipru. La polul opus se pozitioneaza Portugalia (22%), Italia, Polonia, Malta si Suedia.
Jo Leinen (Germania) de la Grupul Aliantei Progresiste a Socialistilor si Democratilor din Parlamentul European este de parere ca importanta donarii de sange poate fi vazuta, in special, in timpul crizelor precum cea actuala provocata de infectia cu bacteria E.coli.
„Spitalele din Germania au facut un apel rapid catre donatorii de sange, pentru ca se confruntau cu o penurie”, spune eurodeputatul.
Doneaza acum!
Donarea de sange este, in general, voluntara si neremunerata. Conform unei directive europene din 2002, adoptarea unor masuri suplimentare pentru a incuraja donatorii ramane la latitudinea statelor membre. In Europa, 24 de state membre ofera stimulente donatorilor de sange. Printre acestea se numara scutiri fiscale, o masa gratuita, bilete pentru transportul in comun, o zi libera, sau obtinerea unor analize de sange gratuite.
Centrele de colectare sunt, de obicei, institutii publice non-profit. Centre private se pot gasi doar in Austria, Finlanda, Germania si Lituania. La nivel global, 62 de tari mentin rezervele de sange prin donatii voluntare si neremunerate. Potrivit statisticilor, numarul lor s-a dublat in ultimii 10 ani.
Pentru a acoperi nevoia de sange din spitalele unei tari este nevoie ca cel putin 1% din populatia sa sa doneze sange. Ziua mondiala a donatorului se celebreaza pe 14 iunie.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (1)