Directivele europene, incalcate flagrant: pretul gazelor, dictat de guvern. ANRE accepta, titreaza Financiarul.
Saptamana trecuta Executivul a demonstrat cat de „libere” pot fi autoritatile de reglementare autohtone.
Autoritatile de reglementare din statele membre ale UE nu solicita si nu accepta instructiuni directe din partea niciunui guvern, stipuleaza doua directive europene. In Romania, Executivul stabileste prin lege evolutia pretului gazelor, desi aceasta sarcina este atributul exclusiv al Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE). Mai mult, politica de preturi este aprobata chiar de conducerea PDL.
Constitutia presedintelui, la mana parlamentarilor, relateaza Romania Libera.
Sunt demnitarii mai presus decat cetatenii obisnuiti? La aceasta intrebare spera consilierul prezidential Stefan Deaconu sa gaseasca raspuns in motivarea judecatorilor.
Curtea Constitutionala nu a permis modificarea Constitutiei pentru a face posibila confiscarea averilor dobandite ilicit, nu a permis eliminarea imunitatii parlamentare care impiedica perchezitionarea si arestarea alesilor si nu a admis textul constitutional care le-ar fi interzis judecatorilor sa impuna Executivului politica bugetara si fiscala. Astfel, a mentinut pentru cei din urma posibilitatea ca prin hotarari judecatoresti sa-si apere, intre altele, salariile si pensiile mari.
Ziarul Financiar anunta: Clientii „rasfatati“ in trecut cu rate de 80% din salariu au ajuns cosmarul bancherilor.
Restantele la creditele in valuta au crescut cu 90% in ultimul an.
Clientii cu venituri mari, curtati de bancheri in anii de boom cu credite de valoare mare in valuta si rate care ajungeau pana la trei sferturi din salariu, ajung acum sa le dea cele mai mari dureri de cap, pentru ca presiunea deprecierii leului - in special in fata francului elvetian - ii sufoca si acestia fac fata tot mai greu cu platile.
Canalele alternative, noua pista a bancilor, scrie Adevarul.
In contextul economic actual, bancile comerciale se orienteaza tot mai mult spre atragerea de clienti prin canalele alternative de distributie-internet banking, mobile banking, bancomate sau POS. Daca inainte de criza atrageau foarte multi clienti prin vanzarea de credite la ghisee sau direct in magazine, acum, bancherii mizeaza pe consolidarea relatiei la distanta.
Romania are una dintre cele mai mici rate de penetrare a serviciilor bancare prin internet din tarile Europei Centrale si de Est, respectiv 4%, comparativ cu 42% in cehia, 34% in Austria sau 13% in Croatia, arata un studiu recent al companiei de cercetare de piata GfK. Mai exact, dintr-un total de 9,6 milioane de romani bancarizati, doar 4% isi verifica contul prin internet banking si 3% fac tranzactii folosind acest serviciu online.
Planul salvarii Greciei, inspirat de Romania, informeaza Evenimentul Zilei.
Acordul de la Viena, prin care bancile straine s-au angajat sa nu-si scoata banii din Romania, va fi folosit probabil ca model pentru salvarea Greciei.
Marile puteri europene, Germania si Franta, au cazut zilele trecute de acord asupra unui plan de salvare a Greciei, care ar putea apela la o solutie folosita si de Romania in criza: o intelegere de tipul acordului de la Viena, incheiat in 2009. Romania a fost parte a acestui acord, in care noua banci straine au acceptat sa mentina angajamentele fata de piata locala, adica sa nu retraga liniile de credit.
Comentarii articol (0)