avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 210 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... PFA si retrageri in valuta
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

PFA si retrageri in valuta

Citesc tot felul de lucruri despre banci zilele astea si am vazut o fraza "ca PFA nu poti sa faci retrageri in valuta, decat in lei" si as vrea sa va intreb daca este adevarata aceasta afirmatie sau nu.

Mai precis, se da urmatoarea situatie:

- cont PFA in EUR si RON in care primesc bani pentru serviciile prestate ca PFA.

- cont PF in EUR pentru o rata la creditul facut pe persoana fizica.

- deoarece am incasari constant in EUR la PFA, prin internet banking am optiunea de transfer fara comision a unei plati repetitive. Mai precis am setat ca si "Retragere Numerar" suma care o am ca rata in fiecare luna, iar banca in data de 27 a lunii, face automat acest transfer intre contrul de PFA si PF.

E corect acest lucru sau incalc ceva norme BNR/cod fiscal ?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: alinescoo , utilizator 23:01, 30 Mai 2015
Pe teritoriul Romaniei, platile comerciale (pentru fapte de comert) intre persoanele juridice, se fac numai in Lei.
Retragerea in numerar, de la caseria bancii, in valuta, nu este interzisa persoanelor fizice.

Atentie la modul in care incasati/facturati in valuta.
Multumesc foarte mult pentru timpul acordat.

Am vazut intre timp in normele BNR ca este exact cum ati precizat. Evident, asta daca am inteles eu bine:

" Art. 3. -(1) Plăţile, încasările, transferurile şi orice alte asemenea operaţiuni între rezidenţi, care fac obiectul comerţului cu bunuri şi servicii, se realizează numai în moneda naţională (leu), cu excepţia operaţiunilor prevăzute în anexa nr. 2 "Categorii de rezidenţi care pot efectua operaţiuni în valută", care se pot efectua şi în valută.
(2) Toate celelalte operaţiuni între rezidenţi, care nu fac obiectul comerţului cu bunuri şi servicii, pot fi efectuate în mod liber fie în moneda naţională (leu), fie în valută.


Din raspunsul dvs. cat si din acest articol din Regulamentul Nr. 4 al BNR eu inteleg ca pot sa fac ce vreau cu banii in valuta pe care ii primesc in contul de PFA. Fie ii transfer in contul de PF, fie ii convertesc in LEI, fie ii ridic de la ghiseul bancii.

Problema ar fi daca as factura in EUR catre rezidenti serviciile mele, insa cum clientii mei sunt doar din alte tari, facturile mele sunt doar in EUR/USD. Catre clientii din Romania, cand am foarte rar, facturez in LEI.

Multumesc inca o data.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Facturare pe pfa/srl pentru servicii prestate ca freelancer dorincornea dorincornea Vreau sa incep activitatea ca freelancer prin servicii de genul oDesk / Elance si altele similare si am cateva intrebari legate de modul in care ar trebui sa ... (vezi toată discuția)
Transfer valuta pfa - pf ionutDraghia ionutDraghia Salutare, Vreau sa transfer o suma de USD dintr-un cont PFA intr-un cont PF pentru a-i putea retrage in USD pentru ca din contul PFA nu pot retrage valuta ... (vezi toată discuția)
Facturare pe srl pentru servicii prestate ca freelancer pe elance / odesk ecaterinamihailovici ecaterinamihailovici ”Am inceput activitatea ca freelancer pe site-urile de genul Elance / oDesk si altele similare. Activitatea a fost inceputa acum un an si am inceput usor, ... (vezi toată discuția)