Marian Banu, inspector scolar al Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti, a explicat, pentru AvocatNet.ro, ca liceenii care au picat Bacalaureatul sunt obligati sa sustina probele pentru materiile la care nu au obtinut minim 5, nota de trecere, avand posibilitatea sa isi echivaleze notele pentru celelalte probe pe care le-au trecut in prima sesiune. Totusi, in cazul in care nu sunt multumiti de notele obtinute la aceste probe, ei au dreptul de a le sustine inca o data la sesiunea din toamna. Cu alte cuvinte, candidatii nu sunt obligati sa isi echivaleze toate probele, ci au libertatea de a alege la ce sa repete examenul.
Pentru a promova Bacalaureatul, candidatul trebuie sa obtina o medie de cel putin 6.
Calendarul probelor
Sesiunea a doua a Bacalaureatului 2011 se va desfasura in perioada 22 august – 2 septembrie si va consta in trei probe orale si trei probe scrise. Absolventii liceelor in care limba de predare este alta decat romana vor sustine, in plus, o proba orala si una scrisa la limba materna.
Candidatii au dreptul sa sustina examenul de bacalaureat, fara taxa, de cel mult doua ori. Prezentarile ulterioare la examen sunt conditionate de achitarea unor taxe, dupa cum se prevede in metodologia de organizare si desfasurare a examenului.
Calendarul probelor este, potrivit MECTS:
- 22-23 august 2011 - Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana – proba A
- 22-24 august 2011 - Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba materna – proba B
- 23 -24 august 2011 - Evaluarea competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala – proba C
- 25 - 26 august 2011 - Evaluarea competentelor digitale – proba D
- 29 august 2011 - Limba si literatura romana – proba E)a) – proba scrisa
- 30 august 2011 - Limba si literatura materna – proba E)b) – proba scrisa
- 31 august 2011 - Proba obligatorie a profilului – proba E)c) – proba scrisa
- 2 septembrie 2011 - Proba la alegere a profilului si specializarii – proba E)d) – proba scrisa
Rezultatele vor fi afisate in 4 septembrie, pana la ora 16.00. In aceeasi zi are loc si depunerea contestatiilor, insa in intervalul orar 16.00 – 20.00.
In perioada 5-6 septembrie 2011, se vor rezolva contestatiile, urmand ca in 7 septembrie 2011 sa se afiseze rezultatele finale.
Prima sesiune a Bacalaureatului 2011 a adus cele mai slabe rezultate din ultimii 20 de ani ani, mai putin de jumatate dintre candidati reusind sa obtina nota de trecere. In mai multe licee din tara, niciun elev nu a promovat examenul de bacalaureat.
Rezultatele au fost puse pe seama masurilor de securitate severe pe care le-a luat Ministerul Educatiei pentru ca examenul sa nu poata fi fraudat. Pentru prima oara, in cele mai multe judete din tara, probele de examen au fost sustinute in sali dotate cu camere de supraveghere video.
Ministrul educatiei, Daniel Funeriu, a a declarat miercuri, la finalul sedintei de Guvern, ca standardele nu vor fi scazute, astfel incat sesiunea din toamna a Bacalaureatului va avea un nivel maxim de corectitudine.
“Elevii care astazi nu au reusit la examenul de bacalaureat pot sa il ia in toamna, daca vor invata, daca se vor pregati si daca vor munci serios. Standardele nu vor fi scazute, am anuntat acest lucru. Iar nivelul de corectitudine va fi exact acelasi. (…) Examenul de la toamna va avea un nivel maxim de corectitudine”, a subliniat ministrul.
Comentarii articol (0)