Parlamentul European a dezvaluit lista filmelor preselectate in competitia de anul acesta pentru Premiul LUX, din cadrul Festivalului de Film International de la Karlovy Vary, informeaza un comunicat de presa al PE. Toate aceste filme, (co)produse in Danemarca, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Norvegia, Polonia, Portugalia, Romania, Suedia, Elvetia si Regatul Unit, reflecta excelenta creativitate a cinematografiei europene, sustinuta de Parlamentul European.
Filmele finaliste au fost dezvaluite la Karlovy Vary de catre eurodeputata Olga Sehnalová, regizoarea filmului ce a castigat Premiul LUX anul trecut (Die Fremde), Feo Aladag, actrita Sibel Kekilli si regizoarea artistica a Festivalului de Film International de la Karlovy Vary, Eva Zaoralová.
Cele 10 filme sunt:
• A torinói ló, de Bela Tarr (coproductie Ungaria, Franta, Elvetia si Germania)
• Attenberg, de Athina Rachel Tsangari (Grecia)
• Essential Killing, de Jerzy Skolimowski (coproductie Polonia, Norvegia, Irlanda, Ungaria)
• Habemus Papam, de Nanni Moretti (coproductie Italia-Franta)
• Le Havre, de Aki Kaurismäki (coproductie Finlanda, Franta, Germania)
• Les neiges du Kilimandjaro, de Robert Guédiguian (Franta)
• Morgen, de Marian Crisan (coproductie Franta, Romania, Ungaria)
• Mistérios de Lisboa, de Raúl Ruiz (Portugalia)
• Pina, de Wim Wenders (coproductie Germania, Franta, Regatul Unit)
• Play, de Ruben Östlund (coproductie Suedia, Franta, Danemarca)
Premiul Lux - angajamentul Parlamentului European in domeniul cinematografiei
Premiul LUX (in latina, lux inseamna lumina) a fost creat in 2007, ca simbol concret al angajamentului Parlamentului European in favoarea industriei de film europene si a creativitatii sale. Acordat anual, Premiul este votat de catre deputatii europeni.
Indiferent de tema aleasa, a individului, istorica sau sociala, fiecare film din cadrul selectiei oficiale pentru Premiul LUX arunca o scurta privire asupra europenilor - asupra vietii lor, a convingerilor sau indoielilor sau a cautarii identitatii lor.
In fiecare an, un juriu numit de comisia pentru cultura si educatie a Parlamentului European face selectia oficiala a Premiului LUX. Juriul include producatori, distribuitori, directori de festivaluri, critici de film si laureatul din anul precedent.
Ca si in cazul castigatorilor din anii trecuti —
Auf der anderen Seite (2007),
Le silence de Lorna (2008),
Welcome (2009) si
Die Fremde (2010) — filmul castigator al editiei 2011 va beneficia de sprijinul financiar al Parlamentului European, care consta in subventionarea subtitrarii in cele 23 de limbi oficiale ale Uniunii Europene, inclusiv o adaptare a versiunii originale pentru persoanele cu deficiente de vedere sau de auz si producerea unei copii de 35 mm pentru fiecare stat membru UE sau sustinerea lansarii DVD-ului aferent.
Conform PE, cele trei filme finaliste vor fi alese pe 26 iulie, iar intre 31 august si 10 septembrie, acestea vor fi difuzate la Zilele Venetiei, iar intre 11 octombrie si 10 noiembrie la Parlamentul European. Dupa votul deputatilor europeni, filmul castigator va fi anuntat pe 15 sau 16 noiembrie la Strasbourg.
Criterii de eligibilitate si procesul de selectie
Pentru a putea fi eligibile in cadrul selectiei oficiale ale Premiului LUX 2011, filmele trebuie sa indeplineasca urmatoarele criterii:
• sa fie un film de fictiune sau de animatie sau un documentar;
• sa aiba cel putin 60 de minute;
• sa ilustreze sau sa puna problema valorilor fundamentale sau a identitatii europene, a diversitatii culturale europene sau sa introduca problematica din dezbaterile privind procesul de integrare;
• sa fie productii sau coproductii eligibile pentru programul MEDIA (Uniunea Europeana, Croatia, Islanda, Liechtenstein, Norvegia, Elvetia);
• prima lansare in cinema sa fi fost intre 31 mai 2010 si 1 iunie 2011.
Comentarii articol (3)