In 2010, autoritatile vamale din UE au confiscat la frontierele externe ale UE peste 103 milioane de produse suspectate de incalcarea drepturilor de proprietate intelectuala (DPI), valoarea acestora depasind un miliard de euro, conform unui raport publicat de Comisia Europeana. 85% dintre produsele confiscate provin din China, fiind retinute tigaretele, produse de uz casnic, dar si imbracaminte sau jucarii.
„Am inregistrat o crestere spectaculoasa de retineri in cazul traficului postal fata de anul trecut: numarul cazurilor s-a triplat de la 15.000 la peste 48.000, printre marfurile confiscate numarandu-se in principal medicamente si produse de intretinere corporala. Aceasta tendinta ascendenta reflecta un numar din ce in ce mai mare de achizitii online”, a delcarat Algirdas Šemeta, Comisarul pentru impozitare si uniune vamala, audit si antifraud.
Raportul CE releva faptul ca numarul coletelor oprite in vama aproape s-a dublat fata de anul trecut, de la 43.500 in 2009 la aproape 80.000 in 2010. De asemenea,
valoarea bunurilor retinute se ridica la peste 1 miliard euro. Principalele categorii de articole oprite in vama au fost:
tigarete (34%),
consumabile de birou (9%), a
lte produse din tutun (8%),
etichete si logouri (8%),
imbracaminte (7%) si
jucarii (7%). Un procent de 14,5% din totalitatea articolelor retinute a fost alcatuit din
produse de uz casnic precum sampoane, sapunuri, medicamente sau aparate de uz casnic (uscatoare de par, aparate de ras, componente de calculatoare), care ar putea avea consecinte asupra sanatatii si sigurantei consumatorilor. CE precizeaza ca una dintre tendintele majore in acest an o reprezinta
numarul tot mai mare de retineri de colete postale.
Potrivit CE, C
hina ramane in continuare principala sursa de produse care incalca DPI, insumand 85% din totalul acestor articole. Alte tari, precum
Turcia, Thailanda, Hong Kong sau India, figureaza printre principalii producatori de anumite categorii de produse (respectiv produse alimentare, bauturi, altele decat bauturile alcoolice, carduri de memorie si medicamente).
De asemenea, conform CE,
90% din totalul produselor oprite in vama fie au fost distruse, fie au facut obiectul unor actiuni in justitie pentru identificarea incalcarii.
In Strategia UE 2020 se prevede ca protectia DPI reprezinta una dintre pietrele de temelie ale economiei UE si un factor determinant pentru cresterea sa viitoare in domenii precum cercetarea, inovarea si ocuparea locurilor de munca.
Autoritatile vamale ale UE joaca un rol extrem de important in stoparea intrarii pe piata interna europeana a produselor care incalca drepturile de proprietate intelectuala. Comisia desfasoara o serie de actiuni de consolidare a competentelor autoritatilor vamale, in vederea combaterii unor astfel de schimburi comerciale.
In acelasi timp, intreprinderile pot solicita luarea de masuri specifice de catre autoritatile vamale, in cazul in care acestea suspecteaza ca le sunt incalcate drepturile de proprietate intelectuala, iar informatiile furnizate de industrie pot ajuta autoritatile vamale sa efectueze controale cu obiective mai clare. De altfel, Comisia a intocmit un manual pentru detinatorii de drepturi, cu scopul de a facilita depunerea de catre acestia a solicitarilor respective, si ramane in stransa legatura cu sectorul privat pentru a gasi eventuale solutii de optimizare in viitor a controalelor.
Raportul CE poate fi consultat aici.
Comentarii articol (2)