Starea de spirit a consumatorilor din multe tari ale Uniunii Europene a inregistrat, pentru prima data de la declansarea crizei economice si financiare, o imbunatatire, in ciuda nesigurantei create de discutiile privind pachetul de salvare a Greciei, reiese dintr-un studiu realizat de GfK privind climatul de consum in Europa.
Studiul GfK ofera o privire de ansamblu asupra evolutiei asteptarilor privind starea economica, preturile si veniturile, precum si a dorintei de cumparare in randul consumatorilor din Austria, Bulgaria, Franta, Germania, Grecia, Italia, Marea Britanie, Polonia, Cehia, Romania si Spania. Aceste unsprezece tari insumeaza circa
80% din populatia totala a celor 27 state membre ale UE.
„Se pare ca recesiunea din Europa a trecut de faza critica, si ca, in majoritatea tarilor europene, economia incepe sa isi revina dupa cea mai rea inrautatire a situatiei economice inregistrata de la cel de-al Doilea Razboi Mondial. In multe tari datele economice indica, pentru prima oara, un
trend usor ascendent fata de primul trimestru al anului”, arata autorii raportului.
Totusi, tot ei precizeaza ca urmarile crizei economice si financiare sunt insa deocamdata departe de a fi fost depasite pentru ca multi consumatori sunt inca nelinistiti, nefiind convinsi ca ascensiunea brusca inregistrata in tarile lor va fi
de durata.
Germania, motorul cresterii economice pe batranul continent
Potrivt studiului GFK, in aproape toate tarile monitorizate in cadrul studiului, recesiunea a trecut de faza critica. In general, asteptarile privind starea economiei au inregistrat o crestere in al doilea trimestru, sau, in cel mai rau caz, au ramas stabile la nivelurile inregistrate in martie. Multi consumatori spera ca tara lor sa poata depasi, pe termen mediu, criza.
Exceptiile sunt Austria, unde indicatorul a inregistrat o scadere de la inceputul anului, si Cehia.
Germania continua sa fie motorul cresterii economice in Europa: in prezent indicatorul din aceasta tara se situeaza la o valoare de 50,3 puncte, precizeaza raportul GfK.
Indicatorul a inregistrat de asemenea o crestere deosebit de puternica in Spania, Marea Britanie, Franta si Polonia. In ultimele 12 luni, Romania a prezentat un trend ascendent accentuat: indicatorul a urcat continuu de la nivelul sau de -71 puncte in iunie 2010 la cel actual de -26,2 puncte.
Asteptarile privind veniturile: semne de redresare in Romania
In ceea ce priveste asteptarile privind veniturile, din studiul GfK reiese ca acestea au crescut in al doilea trimestru a lui 2011.
„Valoarea indicatorului a inregistrat o crestere in Germania, Spania, Austria, Romania si Polonia, iar in unele cazuri cresterea a fost semnificativa. Cu 44,6 puncte, Germania continua sa inregistreze, de departe, cea mai ridicata valoare”, precizeaza GfK.
Studiul mai arata ca valoarea indicatorului s-a stabilizat, desi se afla la un nivel coborat, in Bulgaria si Cehia, in timp ce in Franta a coborat la un minim record de -41,9 puncte in iunie. Doar grecii sunt mai pesimisti: valoarea indicatorului se afla la -58,6 puncte in iunie.
"Masurile drastice asociate celui de-al doilea pachet de austeritate, inclusiv majorarea impozitelor, desfiintarea altor ajutoare sociale si reducerile salariale din sectorul public au toate impact asupra Greciei", explica autorii raportului.
In Polonia, indicatorul a atins un minim record, situandu-se la -47,5 puncte in aprilie. Intre timp valoarea acestuia a urcat, si a ajuns la nivelul actual de -27,4 puncte.
"Economia poloneza a reusit sa se redreseze foarte bine dupa criza economica globala, inregistrand anul trecut o crestere de 3,8%. In primul trimestru al lui 2011, produsul intern brut a crescut cu circa 4,5% si, ca urmare, polonezii spera sa beneficieze in lunile care urmeaza de majorari salariale. Cu toate ca rata somajului ramane destul de ridicata, situandu-se in jur de 13%, in primul trimestru al anului s-a inregistrat o crestere a ocuparii fortei de munca de 4,1%, ceea ce marcheaza inceputul unei redresari", puncteaza GfK.
Comentarii articol (0)