Cu alte cuvinte, veniturile aferente prestatiilor efectuate tertilor sunt recunoscute in momentul facturarii lor, iar cheltuielile aferente prestatiilor primite de la terti sunt recunoscute in momentul primirii facturilor (angajarii) de la acestia. Aceasta modalitate de recunoastere a veniturilor si cheltuielilor este conforma conceptului contabilitatii de angajamente.
Conceptul contabilitatii de trezorerie are in vedere recunoasterea veniturilor in momentul incasarii creantelor care au generat veniturile si recunoasterea cheltuielilor in momentul platii datoriilor care au generat cheltuielile. Acest concept sta la baza informatiilor care privesc fluxurile de trezorerie.
Utilizarea conceptului contabilitatii de angajamente raspunde principiului independentei exercitiilor, potrivit caruia profitul net al fiecarei perioade trebuie sa reflecte evenimentele, tranzactiile si circumstantele acelei perioade. Astfel, informatiile obtinute ca urmare a respectarii cerintelor conceptului contabilitatii de angajamente reflecta corespunzator pozitia financiara si performanta entitatii.
.jpg)
Veniturile si cheltuielile rezultate din aceeasi tranzactie trebuie sa fie recunoscute simultan in contabilitate, prin asocierea directa intre cheltuielile si veniturile aferente, cu evidentierea distincta a acestor elemente (de exemplu, vanzarea si descarcarea din gestiune a unor bunuri vandute).
Principiul contabilitatii de angajamente se aplica inclusiv la recunoasterea dobânzii aferente perioadei, indiferent de scadenta acesteia.
Situatiile financiare care respecta acest concept de baza ofera informatii nu doar despre acele tranzactii care implica plati si incasari, ci si despre incasarile viitoare (creante) si obligatiile de plata viitoare. OMFP 3055/2009 ofera si prevederi specifice privind momentul adecvat al recunoasterii si al evaluarii activelor, datoriilor, veniturilor si cheltuielilor, pe baza conceptului contabilitatii de angajamente.
______________Cristian Rapcencu este lector universitar la Catedra de Contabilitate, Audit si Control de Gestiune din cadrul ASE Bucuresti si expert contabil autorizat CECCAR. De asemenea, are titlul de doctor, absolvind Scoala Doctorala, specializarea Contabilitate. Experienta practica dobandita se focalizeaza pe contabilitate si consultanta.
Cristian a publicat o serie semnificativa de studii, proiecte si articole si a participat la numeroase sesiuni de comunicari stiintifice nationale si internationale avand ca tematica stiintele economice. Daca sunteti interesati de prevederile IFRS, puteti accesa pe site-ul www.accounting-leader.ro sectiunea de Articole IFRS, unde puteti parcurge 99 de materiale privind aplicarea corecta a prevederilor standardelor internationale.
Comentarii articol (8)