Procentul de prefinantare a proiectelor din fonduri europene a fost diminuat de la 30% la 10%, potrivit unui ordin al Ministerului Finantelor Publice, publicat recent in Monitorul Oficial. Specialistii in domeniul fondurilor nerambursabile consultati de AvocatNet.ro sunt de parere ca masura va face implementarea proiectelor mult mai anevoioasa si ca numai cei cu situatie financiara buna vor mai depune cereri de finantare.
Elisabeta Persinaru (foto dreapta), director Departament Juridic la Agentia Romana de Consultanta (ARC), considera ca
diminuarea cuantumului prefinantarii de la 30% din valoarea eligibila a proiectului la 10% si acordarea acesteia in doua transe va conduce la ingreunarea implementarii proiectelor si la descurajarea celor care doresc sa depuna noi cereri de finantare.
“Cu toate acestea, noile reglementari sunt menita sa stabileasca un cadru concret privind conditiile de acordare a prefinantarilor, conducand implicit si la o
responsabilizare a beneficiarilor de contracte de finantare din fonduri structurale”, a declarat Elisabeta Persinaru pentru AvocatNet.ro.
Valentin Kurci, director de proiect in cadrul companiei de consultanta in domeniul fondurilor europene Holda Finance (
foto stanga), este de parere ca, odata cu noile reglementari, “va avea loc un anumit
proces de cristalizare, cu proiecte depuse numai de solicitanti care au o situatie financiara
buna sau foarte buna”.
Normele stabilite de Ministerul Finantelor prezinta, potrivit reprezentantei ARC, si alt avantaj.
“Daca anterior una dintre conditiile efectuarii transferului sumelor reprezentand prefinantarea solicitata conform contractelor de finantare era reprezentata de prezentarea scrisorii de garantie bancara pentru suma aferenta prefinantarii solicitate, prin modificarea lit. c a art. 12 alin. 1, se realizeaza o
largire a plajei in ceea ce priveste atat
instrumentele de garantare, cat si a
celor care le pot emite, prin
introducerea societatilor de asigurari, menita sa faciliteze accesul beneficiarilor de contracte la sumele acordate ca prefinantare”, a aratat directorul ARC.
Elisabeta Persinaru opineaza ca noile reguli nu vor avea un impact prea mare asupra contractelor aflate in derulare, intrucat acestea contin clauze specifice prin care sunt deja stabilite conditiile specifice finantarilor acordate.
Totusi, Valentin Kurci a explicat, pentru AvocatNet.ro, ca aceste contracte de finantare prevad faptul ca, daca apar modificari legislative care afecteaza prevederile contractuale, in mod obligatoriu Autoritatile de Management sau Organismele Intermediare vor initia semnarea de acte aditionale care sa puna prevederile contractule in acord cu noile prevederi legislative.
“Beneficiarii nu au optiunea de a refuza semnarea acestor acte aditionale,
sub sanctiunea rezilierii contractului”, a mai precizat Valentin Kurci.
Acesta a aratat ca noile reglementari ii vor afecta cel mai mult pe cei care aplica pentru proiecte de dezvoltare a resurselor umane (POSDRU), intrucat majoritatea operatiunilor care finanteaza proiecte de investitii (prin programele POS-CCE sau POR) fac obiectul fie al ajutorului de minimis, fie al unei scheme de ajutor de stat care, potrivit Ordinului MFP recent publicat, pot beneficia de o prefinantare in cota de maximum 35% din valoarea totala a finantarii.
“Oricum aceasta categorie de potentiali beneficiari nu are acces facil la finantare, astfel ca este de anticipat faptul ca cei care nu au asigurate surse de finantare solide vor fi puternic descurajati sa aplice”, a punctat directorul de proiect de la Holda Finance.
Vezi aici mai multe informatii despre noile reguli privind prefinantarea proiectelor europene!
Comentarii articol (5)