Nu mi-a fost oferita o pozitie de management; (desi au absolvit recent facultatea) sau Nu mi s-a oferit un salariu dublu; (inainte sa isi demonstreze valoarea). Adevaratele aspecte care conteaza in evaluarea unui loc de munca sunt departe de motivele invocate mai sus. Chiar daca a gasi ceea ce cauti, din punct de vedere profesional, nu este intotdeauna posibil de la prima incercare, iata, mai jos, lista cu intrebarile care conteaza in decizia angajarii intr-o companie sau alta.
Utilitatea unor indicii referitoare la evaluarea unui loc de munca vine de la faptul ca, din pacate, in Romania nu exista firme specializate in consilierea in cariera. Companiile de resurse umane care au decis sa ofere astfel de servicii candidatilor spun ca acestia nu sunt dispusi sa plateasca un onorariu generos pentru consultantii in planificarea carierei.
Un studiu realizat de compania de resurse umane Aims Human Capital Romania anul trecut, ce si-a propus sondarea nevoii de consiliere in planificarea carierei, a relevat faptul ca majoritatea persoanelor ar apela la un astfel de serviciu doar daca acesta ar fi gratuit sau ar costa foarte putin. Concluzia este simpla, desi nu este la fel de usor de pus in practica: in procesul de planificare a carierei, trebuie sa te bazezi pe tine, pe prieteni, familie sau pe discutiile cu superiorul direct.
Poate cea mai mare influenta asupra dezvoltarii tale profesionale o are locul de munca (dorit sau actual). Impreuna cu Mihaela Perianu, Managing Partner la Aims, am realizat o lista cu intrebarile care conteaza atunci cand vrei sa evaluezi un loc de munca, consultantul in resurse umane venind cu detalii in cazul fiecareia. Aceasta lista a fost facuta pe baza rezultatului unui studiu Gallup, derulat in America de Nord, care a vrut sa afle ce anume face o companie "Cel mai dezirabil angajator".
Stiu ce se asteapta de la mine la locul de munca?
Fiecare angajat trebuie sa aiba obiective cantitive si calitative pentru anul in curs. Multe companii se concentreaza pe acelea cantitative, dar nu si pe cele calitative, care ne ajuta sa ne "rafinam" profesional. Angajatii au nevoie de evaluari periodice, iar un manager nu trebuie sa ignore acest lucru, indiferent de dimensiunea companiei in care lucreaza.
#PAGEBREAK#
Exista o armonie intre dorintele mele, potentialul meu si obiectivele individuale?
Primul pas in cariera este acela de a avea obiective personale, de a sti ce vrem sa facem cu viata noastra profesionala. Daca aflam raspunsul, mai departe este mai simplu sa stim ce fel de activitate ne ajuta sa ne indeplinim visul personal.
Serviciul imi ofera oportunitatea de a face, zi de zi, lucrurile la care ma pricep cel mai bine si care imi plac?
Se spune ca unul dintre secretele succesului profesonal este pasiunea. Lucrezi intr-un domeniu care iti place atat de mult incat nu ai renunta la el nici daca ai fi putred de bogat? O data cu pasiunea, vine si priceperea. Fiecare dintre noi avem competente profesionale care, daca nu avem sansa sa le dezvoltam, vor genera frustrari.
In ultimele sapte zile, am primit recunoastere sau apreciere pentru rezultatele muncii mele?
Cu alte cuvinte, cat de des primim feedback pozitiv sau auzim un "Bravo!" pentru ceea ce facem la serviciu? Daca nu se intampla acest lucru, ar fi bine sa ne gandim care este motivul pentru care nu suntem laudati. Pot fi mai multe explicatii: lucram intr-o companie care nu are o cultura organizationala orientata spre feedback, nu ne facem treaba bine sau pur si simplu seful nu este genul care sa laude. Daca nu primesti feedback, cere-l. E important sa stii permanent ce faci bine si ce poti imbunatati. Acesta nu trebuie sa vina doar de la superiori, ci si de la colegi, furnizori, clienti. Feedback-ul este un proces care te poate ajuta foarte mult in dezvoltarea profesionala.
Superiorului meu ii pasa de mine, ca persoana?
De multe ori am vrea sa avem sentimentul ca reprezentam ceva mai mult decat o piesa intr-un angrenaj al carui obiectiv principal este profitul. Pentru orice angajat este important sa simta ca este apreciat in primul rand ca om si pe urma ca profesionist.
Parerea mea conteaza la serviciu?
Ai avut initiative legate de imbunatatirea climatului de munca, cresterea eficientei companiei in care lucrezi? Daca da, a fost valorizata si implementata ideea ta? Pentru noi toti conteaza daca initiativele noastre sunt luate in calcul. Reflecta increderea pe care o au colegii si superiorii in noi. Daca ideile tale nu au fost niciodata aplicate, analizeaza motivele: poate nu stii cum sa iti vinzi ideile, poate sefului nu-i plac angajatii cu idei, poate ideile tale nu duc la cresterea eficientei companiei....
Misiunea sau scopul companiei ma fac sa simt ca activitatea mea este importanta?
Orice companie are o misiune, fie ca este declarata sau nu. Desigur ca scopul principal al companiilor este sa faca profit... Diferenta este data de modul in care isi propune firma unde lucrezi sa creasca profitul. Sunt valorile acesteia in sinergie cu ale tale?
Colegii mei respecta standarde ridicate de calitate in munca lor?
Cu alte cuvinte, iti respecti colegii din punct de vedere profesional? Ai sentimentul ca lucrezi intr-o echipa de liga 1?
In ultimele sase luni, am discutat cu superiorul meu despre progresul meu?
Un sistem bilunar de evaluare a performantei creeaza un cadru formal de analiza a performantei individuale. Daca acest sistem nu este implementat in organizatia ta, cere feedback cel putin o data la sase luni despre evolutia ta profesionala.
#PAGEBREAK#
In anul care a trecut, am avut oportunitati de a invata si de a ma dezvolta?
Ar fi bine daca la fiecare sfarsit de an am analiza ce am invatat in plus fata de anul care a trecut. Daca nu ai progresat la nivel de cunostinte, aptitudini, atitudine (leadership, proactivitate, etc.) ar fi bine sa analizezi care au fost motivele. Lucrezi intr-o organizatie care incurajeaza dezvoltarea ta profesionala? Ai un sef care te ajuta in acest proces de dezvoltare profesionala? Cu alte cuvinte, ai un manager-coach?
Orice angajat stie ca un loc de munca nu este pentru totdeauna si ca va veni un moment in care va raspunde unei noi provocari in cariera. Asadar, ce il poate ajuta? {ansa de a-si dezvolta noi abilitati. Va aprecia o companie care se dezvolta permanent, pentru ca noile proiecte atrag dupa sine o dezvoltare personala mai rapida decat in cazul lucrului pe acelasi proiect. Asta nu inseamna ca va fi mai putin loial. Dimpotriva, angajatii tind sa stea mai mult la un loc de munca unde pot evolua si il vor aprecia pe acela care le ofera provocarile de care au nevoie. Din aceasta perspectiva, include in evaluarea ta si masura in care locul de munca actual te ajuta sa te dezvolti profesional, sa inveti lucruri noi, care sa te sustina in indeplinirea obiectivului tau de cariera. Un rol important il are superiorul tau: cariera ta va avea numai de castigat daca lucrezi alaturi de un manager mentor, care te indruma permanent.
Imi permite locul meu de munca sa am un echilibru intre viata personala si cea profesionala?
A munci 12 ore pe zi nu este o solutie pe termen lung. Functionam bine pe termen lung daca reusim sa nu ne rezumam doar la viata profesionala.
Are compania unde lucrez o buna reputatie pe piata?
Apartenenta la o organizatie puternica, stabila, importanta este un lucru de care multi oameni se mandresc. Nu trebuie sa ne gandim ca in aceasta situatie toti ar trebui sa lucram in corporatii multinationale. Este vorba despre importanta faptului de a simti ca facem parte dintr-o organizatie care are o reputatie buna pe piata, care produce sau furnizeaza servicii valorizate de beneficiar. In felul acesta simtim ca munca noastra este importanta.
Sunt platit conform performantelor mele?
La aceasta intrebare ne putem raspunde daca stim ce obiective cantitative si calitative avem. Daca le realizam si depasim asteptarile organizatiei, atunci putem determina daca suntem platiti in concordanta cu performanta noastra sau nu.
5 intrebari ce te pot ajuta in evaluarea carierei tale
Pentru a afla cat de bun este locul tau de munca, trebuie sa definesti cat mai clar raspunsul la cateva intrebari legate de asteptarile pe care le ai de la cariera ta. Iata cinci intrebari ce te pot ajuta, recomandate de Mihaela Perianu:
1. Vreau sa construiesc o cariera sau sa am un loc de munca suficient de bun pentru a-mi asigura traiul de zi cu zi?
2. Imi doresc sa fiu printre cei mai buni in ceea ce fac?
3. Pentru ce gen de activitate sau competenta as vrea sa fiu faimos?
4. Locul meu de munca aduce o plus valoare carierei mele?
5. Noul meu loc de munca ma dezvolta profesional in directia in care imi doresc sa ma dezvolt?
Comentarii articol (0)