In luna iunie, castigul salarial mediu nominal net a fost de 1.472 lei, cu 14 lei mai mult decat in luna trecuta, informeaza Institutul National de Statistica (INS). De cele mai mici venituri au avut parte angajatii din hoteluri si restaurante, si anume de un venit mediu lunar de 866 lei, iar de cele mai mari personalul din intermedieri financiare, respectiv de 3.948 lei.
De asemenea, datele INS arata ca, in luna iunie 2011, castigul salarial mediu nominal brut a fost de 2.026 lei, cu 0,9% mai mare decat luna precedent.
In luna iunie 2011, in majoritatea activitatilor din sectorul economic,
nivelul castigului salarial mediu net a fost in crestere fata de luna mai 2011 ca urmare a acordarii de prime ocazionale (inclusiv prime de vacanta), sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv tichete cadou) ori realizarilor de productii si incasarilor mai mari (functie de contracte).
Conform INS,
cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in telecomunicatii si fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, intre 9% si 11%. De asemenea, in productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii), extractia petrolului brut si a gazelor naturale, cresterea veniturilor lunare inregistrata s-a situate intre intre 6% si 8%. Totodata, angajatii din fabricarea bauturilor, fabricarea produselor din tutun, cercetare-dezvoltare, fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice, activitati de editare, fabricarea de masini, utilaje si echipamente n.c.a, fabricarea substantelor si a produselor chimice, fabricarea produselor textile au avut parte de salarii mai mari cu pana la 6%.
De asemenea, INS precizeaza ca, in sectorul bugetar, s-au inregistrat usoare cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna mai in:
• sanatate si asistenta sociala (1,3%) ca urmare a platii sumelor restante in unele unitati din domeniul asistentei sociale, ori a disponibilizarii personalului cu castiguri salariale mici din aceste unitati;
• administratia publica (0,4%) ca urmare a platii sumelor din alte fonduri in unele unitati ori a decontarilor in avans a concediilor de odihna.
Pe de alta parte, scaderile castigului salarial mediu net fata de luna precedenta, din activitatile sectorului economic, s-au inregistrat ca urmare a nerealizarilor de productie ori a incasarilor mai mici (in functie de contracte), a dificultatilor financiare cu care s-au confruntat unele unitati economice, precum si a angajarilor de personal cu castiguri salariale mici. Astfel, cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net, din sectorul economic, s-au inregistrat dupa cum urmeaza:
• cu 14,3% in activitati auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activitati de asigurare si fonduri de pensii);
• intre 4% si 7% in depozitare si activitati auxiliare pentru transport, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor, alte activitati extractive, activitati de servicii anexe extractiei;
• intre 2% si 3% in extractia carbunelui superior si inferior, colectarea, tratarea si eliminarea deseurilor (inclusiv activitati de recuperare a materialelor reciclabile; activitati si servicii de decontaminare), fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice, colectarea si epurarea apelor uzate.
Si in activitatea de invatamant castigul salarial mediu net din luna iunie a fost in scadere cu 1,7% comparativ cu luna precedenta, ca urmare a incetarii platii cu ora a personalului didactic, ori a incheierii contractelor personalului suplinitor.
INS precizeaza ca, fata de luna iulie 2010 cand s-a aplicat diminuarea cu 25% a cuantumului brut al salariilor de baza, conform Legii nr. 118/2010,
castigul salarial mediu net din luna iunie 2011 a crescut in sectorul bugetar cu 16% in sanatate si asistenta sociala, cu 14,6% in invatamant, respectiv cu 10,1% in administratia publica.
Fata de luna octombrie 2010 cand a fost majorat cu 15% cuantumul brut al salariilor de baza, conform Legii nr. 285/2010, c
astigul salarial mediu net din luna iunie 2011 a crescut in sectorul bugetar cu 16,4% in administratia publica, cu 14,1% in sanatate si asistenta sociala, respectiv cu 11,6% in invatamant.
Comentarii articol (0)