Guvernul a aprobat, miercuri, noi reglementari fiscale prin care anuleaza penalitatile firmelor care isi platesc datoriile fata de stat pana la 31 decembrie si prin care reduce la 50% penalitatile in cazul in care contribuabilii vor plati obligatiile catre buget in primul semestru din 2012.
Newsletter avocatnet.ro: 10 lucruri de știut astăzi! Primești gratuit, zilnic, în căsuța ta de email, sinteza zilei avocatnet.ro cu cele mai importante noutăți, știri și analize de context.
"S-a decis anularea penalitatilor pentru firmele care isi platesc integral datoria catre stat si dobanda aferenta pana la 31 decembrie. De asemenea, se vor reduce cu 50% penalitatile firmelor care vor achita principalul si dobanzile pana la 30 iunie 2012", a declarat secretarul de stat din Ministerul Finantelor Dan Lazar, dupa sedinta de miercuri a Executivului.
Potrivit acestuia, Guvernul a aprobat miercuri reglementari introduse in Codul Fiscal si Codul de procedura fiscala, fiind stabilita totodata o noua procedura de stingere a obligatiilor fiscale.
Primul-ministru Emil Boc a dat urmatorul exemplu: „daca o firma astazi are o datorie de 100 de lei si este compusa din 70 de lei principalul plus dobanda si 30 de lei penalitati, iar aceasta firma pana in 31 decembrie isi plateste principalul plus dobanda, adica 70 de lei, este scutita de plata penalitatii de 30 de lei. Daca aceeasi firma plateste principalul si dobanda 70 de lei pana in 30 iunie 2012, va fi scutita de jumatate din cat trebuie sa plateasca ca si penalizare, adica in exemplul nostru 30/2 va insemna 15 lei”.
Totodata, Guvernul a aprobat si modificarea ordinii de stingere a obligatiilor fiscale in sensul stingerii cu prioritate a tuturor obligatiilor principale in ordinea vechimii acestora si apoi a accesoriilor in ordinea vechimii acestora, pentru a se evita acumularea de noi accesorii in sarcina contribuabilului.
Premierul Emil Boc a explicat ca aceasta decizie a fost luata pentru ca „foarte multe firme - odata ce au o datorie - nu mai reusesc sa iasa din spirala penalitatilor, dobanzilor si datoriilor fata de stat; cand merg sa-si plateasca datoriile din trecut platesc, in esenta, in ordine istorica si nu platesc principalul in primul rand si in continuare se acumuleaza penalitati de intarziere la datoria principala pe care o au.”
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (47)