In luna iulie, castigul salarial mediu nominal net a fost de 1.471 lei, in scadere cu un leu fata de luna precedenta, informeaza un raport publicat luni de Institutul National de Statistica (INS). Datele INS arata ca de cele mai mari venituri au beneficiat angajatii din activitatile de servicii in tehnologia informatiei, in timp ce personalul din hoteluri si restaurante a avut cele mai mici salarii.
In acelasi timp, in luna iulie, potrivit INS,
castigul salarial mediu nominal brut a fost de 2.027 lei, in crestere cu 1 leu fata de luna iunie. INS precizeaza ca nivelul castigului salarial mediu net a inregistrat, in aproape egala masura, atat cresteri cat si scaderi fata de luna anterioara.
Astfel,
cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat dupa cum urmeaza:
• cu 25,3% in activitatile auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activitatile de asigurare si fonduri de pensii);
• intre 5% si 8% in fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor, fabricarea altor mijloace de transport, activitati de productie cinematografica, video si de programe de televiziune (inclusiv inregistrari audio si activitati de editare muzicala; activitati de difuzare si transmitere de programe), tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor, industria metalurgica, transporturi terestre si transporturi prin conducte;
• intre 3% si 5% in repararea, intretinerea si instalarea masinilor si echipamentelor, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, captarea, tratarea si distributia apei, transporturi pe apa.
Pe de alta parte, conform INS,
cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net, din sectorul economic s-au inregistrat dupa cum urmeaza:
• cu 11,4% in telecomunicatii;
• intre 6% si 9% in fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, activitati de posta si de curier, fabricarea produselor din tutun, intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii);
• intre 3% si 5% in fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice, activitati de editare, fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, fabricarea de masini, utilaje si echipamente n.c.a, fabricarea bauturilor.
De asemenea, fata de luna iunie, in sectorul bugetar au fost usoare cresteri ale castigului salarial mediu net in administratia publica (0,5%), ca urmare a platii sumelor din alte fonduri in unele unitati ori a decontarilor in avans a concediilor de odihna.
Castigul salarial mediu net a scazut fata de luna precedenta si in invatamant (-2,6%) ca urmare a incetarii platii cu ora a personalului didactic ori a incheierii contractelor personalului suplinitor, dar si in sanatate si asistenta sociala (-0,4%), ca urmare a dificultatilor financiare cu care se confrunta unele unitati, in special din domeniul asistentei sociale.
INS precizeaza ca, fata de luna iulie 2010 cand s-a aplicat diminuarea cu 25% a cuantumului brut al salariilor de baza, conform Legii nr. 118/2010, castigul salarial mediu net din luna iulie 2011 a crescut in sectorul bugetar
cu 15,6 % in sanatate si asistenta sociala, cu 11,6% in invatamant, respectiv cu 10,6% in administratia publica. Totodata, fata de luna octombrie 2010 cand s-au majorat cu 15% salariile de baza ale personalului bugetar, conform Legii nr. 285/2010, castigul salarial mediu net din luna iulie 2011 a crescut in sectorul bugetar cu 17% in administratia publica, cu 13,6% in sanatate si asistenta sociala, respectiv cu 8,7% in invatamant.
Comentarii articol (1)