ACCES GRATUIT
Comisia Europeana
Infractiunile financiare, sanctionate prin norme de drept penal la nivelul UE
Comisia Europeana intentioneaza sa recurga la norme de drept penal pentru a asigura o mai buna aplicare a dispozitiilor comunitare, se arata intr-un comunicat de presa al Executivului European. Potrivit CE, la nivel european, doar anumite infractiuni financiare pot fi sanctionate prin intermediul dreptului penal.
Articolul continuă mai jos
In cadrul unei comunicari publicate marti si intitulata „Spre o politica a UE in materie penala”, CE subliniaza ca europenii se asteapta ca infractorii sa nu mai aiba posibilitatea de a se ascunde in spatele frontierelor sau sa profite de diferentele dintre sistemele de drept nationale. CE precizeaza, insa, ca
recurgerea la sanctiuni penale ar trebui sa se limiteze la infractiuni deosebit de grave si sa fie precedata de o analiza solida si aprofundata.
Astfel, aplicarea unor sanctiuni penale ar genera un plus de eficienta in aplicarea anumitor norme europene, de la prevenirea manipularii pietelor financiare, la protejarea intereselor financiare ale contribuabililor UE contra fraudei. Mai mult decat atat, Tratatul de la Lisabona permite UE sa recurga la masuri de drept penal in vederea consolidarii aplicarii normelor si politicilor UE. Potrivit CE,
domeniile in care a fost stabilita necesitatea adoptarii de acte legislative in materie penala la nivelul UE sunt: protectia functionarii pietelor financiare, protectia euro impotriva contrafacerii sau lupta impotriva fraudelor care afecteaza bugetul UE, pentru care Comisia a prezentat planuri concrete deja, in luna mai.
Conform estimarilor prezentate de CE, in Uniunea Europeana, costurile totale ale criminalitatii pentru ansamblul societatii se ridica la 233 de miliarde de euro pe an.
„O politica penala clar definita la nivelul UE poate contribui la asigurarea respectarii normelor stabilite la nivelul UE, in special pentru prevenirea manipularii pietelor financiare, inclusiv a utilizarii abuzive a informatiilor confidentiale si la protejarea intereselor financiare ale contribuabililor fata de fraudele comise impotriva bugetului UE sau la asigurarea protectiei mediului”, se arata in comunicatul de presa publicat de CE.
Pe de alta parte, insa, CE precizeaza ca
dreptul penal trebuie sa ramana intotdeauna o masura de ultima instanta, iar sanctiunile sa fie limitate la infractiunile deosebit de grave.
Totodata, CE subliniaza ca dreptul penal al UE nu poate conduce la sanctiuni impotriva particularilor decat dupa transpunerea dispozitiilor europene in legislatia nationala.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (1)