La aproximativ sase luni de cand Codul Muncii a fost modificat substantial si republicat, Senatul a adoptat o lege care modifica vechea forma a Codului. Mai mult decat atat, actul normativ care a trecut de camera superioara, contine multe prevederi care, desi apar ca noutati, sunt deja in vigoare inca din data de 30 aprilie 2011.
Propunerea legislativa pentru modificarea si completarea Legii nr. 53/2003 - Codul Muncii, cu modificarile si completarile ulterioare, a fost
adoptata tacit de Senat, la data de 28 septembrie 2011. Astfel ca actul normativ a asteptat dezbaterea si votul senatorilor timp de 45 de zile.
Paralelism legislative sau simpla ignoranta
Propunerea legislativa a fost inregistrata la Senat in data de 1 martie 2011, cu o saptamana inainte ca Executivul sa isi asume raspunderea pe un alt proiect de lege privind modificarea Codului Muncii, cel care avea sa devina
Legea nr. 40/2011.
Ulterior, propunerea adoptata miercuri de Senat a primit aviz favorabil de la Comisia Juridica in data de 25 mai (documentul este prezentat in fisier atasat),
la o saptamana dupa ce noua forma a Codului Muncii fusese publicata in Monitorul Oficial.
Insa, partea cea mai interesanta este faptul ca
majoritatea prevederilor din actul normativ adoptat de Senat miercuri sunt deja aplicate din 30 aprilie 2011, fiind incluse in legea nr. 40/2011. Inclusiv articolele abrogate sunt aceleasi, desi, in expunerea de motive, initiatorii se pronuntau impotriva modificarilor aduse de legea nr. 40/2011.
Aceeasi Marie cu alta palarie
Printre modificarile aduse de senatori se numara prevederea expresa potrivit careia incheierea contractului individual de munca cade in sarcina angajatorului. De asemenea, in ambele acte normative se prevede ca angajatorul ar trebui sa inregistreze in
REVISAL contractul individual de munca inainte ca salariatul sa isi inceapa activitatea.
Ambele acte normative dau posibilitatea anagajatorului de a solicita informatii cu privire la viitorii sai angajati in ce priveste activitatile indeplinite de acestia, precum si la durata angajarii.
Si in propunerea legislativa se mentine durata perioadei de proba din actuala forma a Codului Muncii, si anume cel mult 90 de zile calendaristice pentru functiile de executie si cel mult 120 de zile calendaristice pentru functiile de conducere. Propunerea adoptata de Senat propune insa o completare, mai exact se prevede ca “
stabilirea concreta a perioadei de proba sa se reglementeze prin contractele colective de munca”.
Inclusiv prevederea legata de necesitatea reglementarii prin lege speciala a stagiului efectuat de absolventii institutiilor de invatamant superior este mentinuta in legea adoptata de senatori.
De asemenea, in ambele acte normative se precizeaza ca perioada in care se pot face angajari succesive de proba ale mai multor persoane pentru acelasi post este de maximum 12 luni.
Conform Legii nr. 40/2011, precum si a propunerii legislative adoptate miercuri, salariatii au dreptul de a munci la angajatori diferiti sau la acelasi angajator, beneficiind de salariul corespunzator pentru fiecare dintre acestea.
De altfel, asa cum Codul Muncii prevede, in momentul de fata, un termen de preaviz de cel putin 20 de zile lucratoare in cazul concedierii, si forma adoptata de Senat prevede acelasi termen.
De asemenea, actul normativ care a trecut de Senat mentine si prevederile legate de durata timpului de munca din Legea nr. 40/2011.
Si sanctiunile pentru munca la negru se regasesc in noua lege. Astfel, senatorii au propus ca primirea la munca a pana la 5 persoane fara incheierea unui contract individual de munca, sa se pedepseasca cu amenda de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru fiecare persoana identificata.
Se mentine si pedeapsa cu inchisoare de la 6 luni la un an sau cu amenda penala pentru angajatorii care stabilesc pentru salariatii incadrati in baza contractului individual de munca salarii sub nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata.
Ce se modifica, de fapt?
Totusi, in legea adoptata de Senat, exista si cateva prevederi noi, care nu sunt incluse in actuala forma a Codului Muncii.
Astfel, o prevedere diferita de ceea ce este deja in vigoare se refera la posibilitatea angajatorului de a renunta unilateral la clauza de neconcurenta prevazuta in contract. In astfel de situatii, plata indemnizatiei de neconcurenta va inceta dupa 30 de zile de la notificarea scrisa adresata salariatului de catre angajator privind denuntarea acesteia.
De asemenea, primirea la munca a mai mult de 3 persoane fara forme legale se va pedepsi cu inchisoare de la unu la 2 ani sau cu amenda penala.
_
Legea adoptata de Senat va fi trimisa Camerei Deputatilor, forul decizional in acest caz.
Comentarii articol (24)