Abolirea pedepsei cu moartea in intreaga lume este unul dintre principalele obiective ale politicii UE in domeniul drepturilor omului, potrivit unui comunicat de presa publicat de Comisia Europeana, cu ocazia Zilei mondiale si europene impotriva pedepsei cu moartea, sarbatorita in data de 10 octombrie.
Potrivit reprezentantilor UE, pedeapsa cu moartea este inumana si incalca demnitatea umana, nu descurajeaza infractiunile savarsite prin violenta.
“Orice pedeapsa capitala care rezulta dintr-o eroare judiciara, fata de care nici un sistem judiciar nu poate fi imun, reprezinta o pierdere ireversibila a unei vieti omenesti”, se arata in comunicatul de presa al Executivului European.
Astfel, UE joaca rolul principal si este totodata cel mai mare donator de fonduri in cadrul eforturilor depuse de organizatiile societatii civile din intreaga lume pentru abolirea pedepsei cu moartea.
Potrivit sursei citate, UE utilizeaza toate instrumentele disponibile ale diplomatiei si asistentei de cooperare pentru a asigura abolirea pedepsei cu moartea. Totodata, acolo unde inca se mai aplica pedeapsa cu moartea, UE cere limitarea progresiva a utilizarii acesteia si insista ca aceasta sa fie aplicata in conformitate cu standardele minime convenite la nivel international.
In acelasi timp, UE incurajeaza dezbaterea publica, consolidand opozitia publica si exercitand presiuni asupra tarilor adepte ale pastrarii pedepsei cu moartea, pentru a o aboli sau, cel putin, pentru a introduce un moratoriu ca un prim pas in aceasta directie. UE militeaza impotriva pedepsei cu moartea si in forurile multilaterale, precum Organizatia Natiunilor Unite.
“Aceste eforturi au fost incununate de seria de rezolutii referitoare la moratoriul privind aplicarea pedepsei cu moartea, adoptate de Adunarea Generala a Organizatiei Natiunilor Unite”, se mai arata in documentul de presa.
CE precizeaza ca, in luna iulie, s-au implinit 20 de ani de la intrarea in vigoare a celui de-al doilea Protocol optional la Pactul international privind drepturile civile si politice, principalul instrument juridic, la nivel mondial, pentru abolirea pedepsei cu moartea. UE incurajeaza toate statele sa ratifice sau sa adere la acest protocol.
UE este, de asemenea, primul organism regional care a adoptat norme ce interzic comertul cu bunuri utilizate pentru aplicarea pedepsei capitale (si a torturii si a relelor tratamente), precum si furnizarea de asistenta tehnica legata de astfel de bunuri. Potrivit CE, angajamentului politic al UE este insotit de un sprijin financiar substantial pentru proiecte concrete.
Mai multe informatii aici.
Comentarii articol (0)